Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Αλάνια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Αλάνια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι

0

Το μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1955, προκάλεσε την αντίδραση ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας, λόγω του ρεαλισμού των εικόνων του και της τολμηρής γλώσσας του


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Πιερ Πάολο Παζολίνι με τίτλο «Αλάνια» από τις εκδόσεις Gutenberg και σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρώτη.

Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο Σγουρομάλλης, ένα παιδί που ζει σε μια φτωχογειτονιά της «Αιώνιας πόλης» και πριν καν κλείσει τα 10 του χρόνια διαπράττει την πρώτη του κλοπή. Μέσα από την ιστορία του, ο Παζολίνι ζωντανεύει έναν κόσμο που γνώριζε καλά και οι γύρω του αρνούνταν να κοιτάξουν: αυτόν των φτωχών πιτσιρικάδων που, λίγες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιπλανιόντουσαν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας διαπράττοντας μικροκλοπές, σοβαρότερες ληστείες και άλλες παρανομίες.

Το μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1955, προκάλεσε την αντίδραση ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας, λόγω του ρεαλισμού των εικόνων του και της τολμηρής γλώσσας του. Αρχικά, κατασχέθηκε με κυβερνητική εντολή, αλλά σύντομα έγινε η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Παζολίνι.

Η υποβαθμισμένη και «σκοτεινή» πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδύεται με την ιδιαίτερη ματιά του Παζολίνι (1922-1975), ο οποίος καταγράφει τις περιπέτειες του μικρού Σγουρομάλλη. Ζωντανεύει έτσι έναν κόσμο που γνωρίζει καλά, αλλά η εξουσία καθυστέρησε να αντιμετωπίσει. Τα αλάνια, οι φτωχοί πιτσιρικάδες, περιφέρονται σε μικρές ομάδες ή συμμορίες στα περίχωρα της Ρώμης, παίζοντας, μεταπωλώντας ευτελή αντικείμενα ή διαπράττοντας διάφορες παρανομίες.

Αυτή η σπαρακτική και αποκαλυπτική αφήγηση καθιστά το “Αλάνια” ένα έργο κλασικό, που αναδεικνύει τις κοινωνικές αδικίες και την ανάγκη για αναγνώριση της ανθρώπινης υπόστασης σε κάθε της πτυχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θ. Παπαγιάννης: «Η τέχνη αντίδοτο στην βαρβαρότητα»

Μία συζήτηση με τον γνωστό Έλληνα γλύπτη για τον ρόλο της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία «Δε…