«Ο Enzo Traverso προσφέρει μια μοναδικά σημαντική φωνή κριτικής: η τελευταία του παρέμβαση, παθιασμένη και ψαγμένη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη», σημειώνει ο Mark Mazower
Το «Ε» προτείνει το βιβλίο του Enzo Traverso με τίτλο «Η Γάζα μπροστά στην ιστορία» από τις εκδόσεις 21ος και σε μετάφραση του Νίκου Κούρκουλου.
Το δοκίμιο αναλύει τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα, εστιάζοντας στην επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη αντίδραση του Ισραήλ. Η αρχική καταδίκη της Χαμάς είναι ευρέως αποδεκτή, ενώ οι αντιδράσεις στην ισραηλινή στρατιωτική δράση είναι πιο διφορούμενες και επιεικείς.
Ο συγγραφέας τονίζει τη σημασία της ιστορίας στην κατανόηση του παρόντος και αναφέρεται στις διαφορετικές φωνές που προέρχονται από εκείνους που υποφέρουν από τον πόλεμο, προτείνοντας μια «αντίστιξη» στην κυρίαρχη δυτική αφήγηση. Επισημαίνει ότι το διακύβευμα σήμερα είναι η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού, προειδοποιώντας ότι μια δεύτερη Νάκμπα θα θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα του Ισραήλ.
Η θέση αυτή αντιτίθεται στις κυρίαρχες ιδέες περί ηθικής και εξουσίας στη Δύση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακουστούν οι φωνές των θυμάτων.
Ο σημαντικός ιστορικός Mark Mazower σημειώνει ότι «ο Enzo Traverso προσφέρει μια μοναδικά σημαντική φωνή κριτικής: η τελευταία του παρέμβαση, παθιασμένη και ψαγμένη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη».
Λίγα λόγια για τον Enzo Traverso
Ο Enzo Traverso γεννήθηκε το 1957 στο Γκάβι της Ιταλίας. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales το 1989, υπό την καθοδήγηση του Michael Lowy. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Πικαρδίας «Jules Verne» στην Αμιέν και είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.
Ο Traverso συμμετέχει ενεργά στις ιστορικές και πολιτικές συζητήσεις της εποχής του, με πολλές δημοσιεύσεις. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του, όπως Διά πυρός και σιδήρου: Περί του ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου, 1914-1945 (2013), Οι ρίζες της ναζιστικής βίας: Μια ευρωπαϊκή γενεαλογία (2013), Τι απέγιναν οι διανοούμενοι; (2014) και Η ιστορία ως πεδίο μάχης: Ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα (2016).
Άλλα σημαντικά έργα του περιλαμβάνουν Les marxistes et la question juive. Histoire d’un debat 1843-1943 (1990), Les Juifs et l’Allemagne. De la «symbiose judeo-allemande» ala memoire d’Auschwitz (1992), Le passe, modes d’emploi. Histoire, memoire, politique (2005), La fin de la modernite juive. Histoire d’un tournant conservateur (2013), και πιο πρόσφατα το Les nouveaux visages du fascisme (Φεβρουάριος 2017). Έχει επίσης επιμεληθεί τον τόμο Le totalitarisme. Le XXe siecle en debat (2001).