Τι συμβαίνει σε Έβρο και Ροδόπη
Μείωση στις αποδόσεις του βαμβακιού καταγράφεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τη Θεσσαλία να διανύει μία μέτρια έως απογοητευτική χρονιά, όπως χαρακτηριστικά λένε οι παραγωγοί. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, καθώς παραγωγοί του κάμπου φοβούνται ότι δεν θα πιάσουν τη μέση ηρτημένη παραγωγή που απαιτείται. Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αποδόσεις διαφοροποιούνται ανά περιοχή, με τα ξηρικά βαμβάκια να αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα, καθώς πολλοί δεν πρόκειται να τα συγκομίσουν.
Στα 50–51 λεπτά/κιλό η τιμή
Πιο αναλυτικά, στην Ορεστιάδα ξεκίνησε εντατικά η συγκομιδή, με μειωμένα όμως κιλά. «Οι αποδόσεις στα ποτιστικά χωράφια κυμαίνονται στα 300-350 κιλά το στρέμμα. Η μείωση στις αποδόσεις οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, σημειώνοντας πως δεν αντιμετώπισαν προβλήματα προσβολών από το σκουλήκι. Η συγκομιδή χρειάζεται ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί. Όσοι συγκομίζουν από ξηρικά χωράφια μετρούν αποδόσεις στα 70 με 120 κιλά το στρέμμα. Ως προς τις τιμές για το σύσπορο βαμβάκι, λέει πως κυμαίνονται στα 50-51 λεπτά το κιλό. Η «ΕΝΩΣΗ» έχει συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και με τον Όμιλο Εκκοκκιστηρίων Καραγιώργος – Σιάρκος.
Ροδόπη
Στην Ξυλαγανή Ροδόπης δεν θα μαζέψουν καθόλου ξηρικά βαμβάκια γιατί «δεν αξίζει τον κόπο», μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βάμβακος στον ΑΣ Σκορδοπαραγωγών, Γιάννης Στογιαντσάκης. Καλύτερη είναι η εικόνα στα αρδευόμενα. Τα βαμβάκια που συγκομίζουν από τα ποτιστικά αγροτεμάχια στα υψώματα είναι καλά. «Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 300 με 400 κιλά το στρέμμα», σημειώνει, αναφέροντας πως και από άποψη ποιότητας είναι ευχαριστημένοι. Αντίθετα, στον κάμπο, η κατάσταση είναι ανησυχητική εξαιτίας της επέλασης του πράσινου σκουληκιού. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει το επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι τότε θα υπάρχει αγωνία για την κατάσταση της παραγωγής. Σχολιάζοντας τις τιμές, ο κ. Στογιαντσάκης λέει ότι την περασμένη Παρασκευή ανέρχονταν στα 50,5 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές δεν σχεδιάζουν, και περιμένουν. «Υπάρχουν δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να κλείσει ο παραγωγός την τιμή ημέρας και ο άλλος να αφήσει ανοιχτή τιμή μέχρι τον Φεβρουάριο και να πάρει μια προκαταβολή», σημειώνει. Στον Νομό Ξάνθης, η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει το επόμενο δεκαήμερο, αλλά οι παραγωγοί μεταφέρουν ότι τα ξηρικά χωράφια, που είναι λίγα αναλογικά με το σύνολο των εκτάσεων, μάλλον δεν θα συγκομιστούν.
wΠληροφορίες: ypaithros.gr