Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Συνεχίζονται τα μαθήματα του Θανάση Μουσόπουλου στο ΛΕΞ

Συνεχίζονται τα μαθήματα του Θανάση Μουσόπουλου στο ΛΕΞ

0

Στο «Ε» μιλά για τα θέματα που θα μελετήσουν οι συμμετέχοντες την φετινή χρονιά-Πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τρίτη από τις 19:00 έως τις 20:00 στον δεύτερο όροφο


Είναι η έκτη χρονιά που ο φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής, Θανάσης Μουσόπουλος, παραδίδει μαθήματα στο Λύκειο των Ελληνίδων. Αυτά πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τρίτη από τις 19:00 έως τις 20:00 στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται η έκθεση με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Μαθήματα με θέμα το αρχαίο ελληνικό θέατρο

«Κάνουμε μαθήματα από την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, βλέπουμε πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Το θέατρο δημιουργείται στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί και αυτές που ενδιαφέρονται για την ιστορία του θεάτρου. Με λίγα λόγια, έχουμε την ευκαιρία να δούμε κείμενα και να μελετήσουμε κάποιους στίχους και στο πρωτότυπο, κατανοώντας τελικά τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», όπως τονίζει.

«Ο Αισχύλος είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας, τα έργα του οποίου έχουν διασωθεί και παίζονται μέχρι και σήμερα. Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Θρακιώτη, Κώστα Βάρναλη. Προσπαθώ κάθε φορά στα μαθήματά μας να παρουσιάζω και τις απόψεις του για το θέατρο και την τραγωδία, εστιάζοντας, σε αυτό το μάθημα, στον Αισχύλο. Επίσης, ο Κώστας Βάρναλης έχει γράψει κείμενα για τον Αισχύλο», προσθέτει.

Α’ εξάμηνο με θέμα τους μεγάλους ποιητές και β’ εξάμηνο η παρουσία της Θράκης στα κλασικά θεατρικά έργα

Ο κ. Μουσόπουλος σημειώνει ότι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία, στο πρώτο εξάμηνο να ασχοληθούν με τους μεγάλους ποιητές: Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη και Μένανδρο, τους οποίους αποκαλεί «κολώνες» του αρχαίου θεάτρου (τραγωδία, κωμωδία και σατυρικό δράμα). Στο δεύτερο εξάμηνο, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον τρόπο που παρουσιάζεται η Θράκη μέσα σε αυτά τα κλασικά θεατρικά έργα, καθώς υπάρχουν πολλοί στίχοι και αποσπάσματα των συγγραφέων που μιλούν για τη Θράκη.

Τέλος, ο κ. Μουσόπουλος κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση του λόρδου Βύρωνα, την οποία επισημαίνει ως μία αξιόλογη συλλογή του Κώστα Μαυρομάτη. «Συγκέντρωσε πολύ υλικό για τον λόρδο Βύρωνα, τα 200 χρόνια του οποίου γιορτάζουμε φέτος», όπως δηλώνει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοίβος Δεληβοριάς: Ο «Χάρτης» του ξεκινά από την Ξάνθη

Η πρεμιέρα της παράστασης για τη βόρεια Ελλάδα θα γίνει το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στο Misi…