Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Συγκίνηση και προβληματισμοί για τη «ζωή» της ξανθιώτικης αγοράς στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Εμπορικού Συλλόγου

Συγκίνηση και προβληματισμοί για τη «ζωή» της ξανθιώτικης αγοράς στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Εμπορικού Συλλόγου

0

Πραγματοποιήθηκε αγιασμός στα αναβαθμισμένα γραφεία του συλλόγου, στην κεντρική πλατεία

«Θα είμαστε εδώ, διεκδικητικοί για όλους τους εμπόρους της Ξάνθης», σημείωσε ο πρόεδρος Ν. Γρηγοριάδης. Βραβεύτηκε ο πρώτος πρόεδρος, Χρήστος Παπαδόπουλος

 

Σε μια εκδήλωση όπου δεν έλειψε η συγκίνηση για την ιστορική διαδρομή, αλλά και ο προβληματισμός για το μέλλον του εμπορίου, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια ζωής του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, το απόγευμα της Κυριακής στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Προηγήθηκε ο αγιασμός στα ανακαινισμένα γραφεία του συλλόγου, στο κέντρο της πόλης, που εμφανίζουν πλέον μια πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα, ομολογουμένως χάρη στο μεράκι και την επιμονή του προέδρου Νίκου Γρηγοριάδη.

Στην τελετή του αγιασμού, αλλά και την εκδήλωση το παρών έδωσαν μέλη του συλλόγου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, αλλά και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, όπου ανήκει ο εμπορικός σύλλογος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, σε δήλωσή του με αφορμή την επετειακή εκδήλωση σημείωσε: «ήταν ένα όνειρο πολλών χρόνων, το οποίο μετά από σκληρή δουλειά έγινε πραγματικότητα. Εργαστήκαμε συντονισμένα για έναν σύγχρονο-μοντέρνο σύλλογο, ο οποίος θα είναι ‘’ανοιχτός’’ στα μέλη μας.» και πρόσθεσε: «είμαι ευχαριστημένος, μιας και μας τίμησε αρκετός κόσμος, από τον χώρο του επιχειρείν και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάντως εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εδώ, θα είμαστε διεκδικητικοί απέναντι και σε αυτούς που ήρθαν και σε όσους δεν έδωσαν το παρών. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε δίπλα μας τους επαγγελματίες και αυτοί ήταν αρκετοί».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του Μητροπολίτη ο π. Ιωακείμ: «που ευχήθηκε στους εμπόρους «ο Θεός να σας δίνει τη δύναμη, ώστε να μπορείτε να εργάζεστε άοκνα για το ατομικό, το επιχειρηματικό καλό, αλλά και για το καλό της Ξάνθης μας.

Η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Πολυξένη Μπρίκα, αφού ευχήθηκε να μπορέσει να βοηθήσει από την θέση της το εμπόριο της Ξάνθης έδωσε τον λόγο στον κ. Μωραΐτη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο οποίος σημείωσε: «ο τόπος μας και ο εμπορικός κόσμος βιώνει δυσκολίες λόγω της ανέχειας. Δυστυχώς ο εμπορικός ιστός της πόλης μας έχει προβλήματα στην οικονομία» και ανέδειξε την ανάγκη της συντονισμένης προσπάθειας ενιαίας τουριστικής προβολής για την προσέλκυση επισκεπτών.

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Ξάνθης, αντιδήμαρχος Αναστάσιος Ταρενίδης επεσήμανε: «με την ενεργή του δράση ο Εμπορικός Σύλλογος όχι μόνο κρατά ζωντανή την εμπορική δραστηριότητα της Ξάνθης, αλλά συνδέει την τοπική αγορά με την κοινωνία σε μία δυνατή αλυσίδα αλληλοϋποστήριξης» και πρόσθεσε: «βρίσκομαι κοντά σας για να ανταλλάξουμε ευχές, αλλά και απόψεις για όσα σημαντικά έχετε καταφέρει μέσα σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για όσα μπορούμε όλοι μαζί να επιτύχουμε, για όσα μπορούμε να κατακτήσουμε για τον τόπο μας, για την Ξάνθη μας και είναι πολλά αυτά που μπορούμε!»

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής ομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ μίλησε αρχικά για όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία κι έπειτα έφτασε στα θέματα της Ξάνθης. «Το εμπόριο παρουσιάζει μία εκπληκτική ανθεκτικότητα στις πιέσεις που δέχεται την τελευταία 15ετία ως αποτέλεσμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και αμέσως μετά της τριετούς σχεδόν υγειονομικής κρίσης. Ενώ θα ανέμενε κανείς να υπάρξει πρόνοια των εκάστοτε κυβερνήσεων για την ενίσχυση και στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αντ’ αυτού βλέπουμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται σφοδρή επίθεση σχεδόν εμμονικά από τα οικονομικά επιτελεία», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε : «από την πλευρά μας συνεχίζουμε το παράδειγμα που άφησαν με την ζωή και την δραστηριότητά τους  γενιές έντιμων και αξιοπρεπών εμπόρων, την παρακαταθήκη των οποίων μεταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον τόπο, την Θράκη μας».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εμπορίου-επιχειρηματικότητας Θράκης, Αντώνης Φραντζής ανέδειξε το ρόλο και την αποστολή του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, σημειώνοντας: «η παρούσα επέτειος παρέχει εύλογη αφορμή για αναστοχασμό στο έργο του συλλόγου και των επιτευγμάτων του, καθώς και για την απόδοση των δεουσών τιμών σε όσους υπηρέτησαν ανιδιοτελώς προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και ιδιαίτερα σε όσους ηγήθηκαν του συλλόγου».

Η πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου ανάδειξε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των παραγωγικών φορέων, επισημαίνοντας: «μέχρι σήμερα επιμελητήριο, ομοσπονδία και εμπορικός σύλλογος έχουμε κοινό βηματισμό και διεκδικούμε συλλογικά. Αυτό που επιθυμούμε είναι να έχουμε αδιάλειπτη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, την εκάστοτε κυβέρνηση και τους τοπικούς μας βουλευτές, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τον επαγγελματικό κόσμο και ως προέκταση την τοπική μας οικονομία».

Ο Μιχάλης Σπανίδης, μέλος της Διοίκησης του ΕΣΞ διάβασε τρεις επιστολές αγαπητών φίλων της Ξάνθης με ευχές για τα 50 χρόνια του Συλλόγου: του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα, του προέδρου της ελληνικής συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας, Γιώργου Καρανίκα και του εκπροσώπου της ΕΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή και Οικονομική Επιτροπή στις Βρυξέλλες-μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Δημήτρη Δημητριάδη.

Ακολούθησε μία οπτική προβολή για τα 50 χρόνια του Συλλόγου, με υλικό που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα του Τάσου Τεφρωνίδη και το αρχείο του πρώην προέδρου Χρήστου Παπαδόπουλου. Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση τιμητικής πλακέτας σε ένα ιστορικό στέλεχος του εμπορικού συλλόγου που διετέλεσε πρόεδρος από το 1988 έως και το 1996 με μία πολύ αξιόλογη παρουσία, τον Χρήστο Παπαδόπουλο. Το αναμνηστικό παρέλαβε ο γιος του, που μετέφερε τις ευχές του π. προέδρου, ο οποίος στο σημείωμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «να μου επιτρέψετε να κάνω μια παράκληση προς τους εμπόρους και καταστηματάρχες, να γίνουν όλοι μέλη του συλλόγου. Η Ξάνθη μας είναι ακουστή, γεγονός που το γνωρίζω καλά, καθώς με την ιδιότητα του προέδρου, αλλά και αργότερα του γερουσιαστή του ελληνικού εμπορίου, έχω επισκεφθεί πολλούς εμπορικούς συλλόγους. Στην φήμη της πόλης μας έχουμε συμβάλει κι εμείς ως έμποροι δείχνοντας ένα πρόσωπο ευγένειας και εξυπηρέτησης στους επισκέπτες της πόλης μας. Αυτό το φιλικό πρόσωπο μας ξεχωρίζει από τις απρόσωπες αλυσίδες καταστημάτων και για αυτό το πρόσωπο ο Εμπορικός μας Σύλλογος συμβάλλει να διατηρείται ακμαίο. Είδα με θαυμασμό τις φωτογραφίες που μου μετέφεραν τα παιδιά μου από τον χώρο. Θα ήθελα να είμαι μαζί σας, αλλά λόγω της κατάστασης της υγείας μου αυτό δεν είναι εφικτό. Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας εκτιμώ και σας ευχαριστώ όλους εσάς που με τιμάτε με την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση. Αγαπητά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, δώστε δύναμη στον σύλλογο με την παρουσία σας και την ενεργό συμμετοχή, πρόεδρε καλή δύναμη στο έργο σας!»

 

Οι πρόεδροι από την ίδρυση ως σήμερα

1.Βασίλης Παρασχίδης

2.Γεώργιος Μιχαηλίδης

3.Χρήστος Παπαδόπουλος

4.Γιώργος Σαρρής

5.Οδυσσέας Κίτσος

6.Ιωάννης Αλεξιάδης

7.Ευθύμιος Μίλκογλου

8.Νικόλαος Γρηγοριάδης

 

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναδρομικά – εξπρές για 32.500 συνταξιούχους του Δημοσίου

Μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάση των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση Αναδρομικά π…