Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στη Βουλή το ν/σ για τη διαχείριση αποβλήτων και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Στη Βουλή το ν/σ για τη διαχείριση αποβλήτων και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

0

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορεί να παρεμβαίνει, άμεσα πλέον, το Υπουργείο, όταν τίθενται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατέθεσε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων:

  • Σύστημα εγγυοδοσίας για πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες: Έως το τέλος του 2025 θα εφαρμοστεί ενιαίο πανελλαδικό σύστημα εγγυοδοσίας με περίπου 15.000 σημεία επιστροφής.
  • Χωριστή συλλογή αποβλήτων σε μικρούς δήμους: Προβλέπεται νέα υπηρεσία συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.
  • Ενίσχυση φορέων διαχείρισης αποβλήτων: Δημιουργούνται ισχυροί φορείς διαχείρισης αποβλήτων στις Περιφέρειες.
  • Παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για έκτακτες περιπτώσεις: Το υπουργείο αποκτά άμεση δυνατότητα παρέμβασης σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής κρίσης και προστίμων από την Ε.Ε.
  • Στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): Θεσπίζονται κίνητρα και χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ παρατείνονται οι προθεσμίες για έργα ΑΠΕ σε νησιά.
  • Μείωση οπτικής όχλησης ανεμογεννητριών: Ρυθμίζεται η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών με περιορισμούς στην οπτική όχληση.
  • Ηλεκτρικός χώρος για μικρά έργα ΑΠΕ: Διασφαλίζεται ηλεκτρικός χώρος για μικρές ανεμογεννήτριες, σταθμούς βιομάζας και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θλίψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για τον θάνατο του Ιωάννη Μπακόλα

«Ο Γιάννης αποτελούσε παράδειγμα ήθους, αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας και καλοσύνης, κερδίζο…