Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Σεβασμός στην θρησκευτική ελευθερία» το μήνυμα του Γ. Καλαντζή στα εγκαίνια του διδακτηρίου του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]

«Σεβασμός στην θρησκευτική ελευθερία» το μήνυμα του Γ. Καλαντζή στα εγκαίνια του διδακτηρίου του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου στην Ξάνθη [ΦΩΤΟ]

0

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 11.10 σε έναν χώρο σύγχρονο και σαφώς ανανεωμένο-Στην όμορφη εικόνα της συνύπαρξης του Μητροπολίτη με τους Μουφτήδες στάθηκε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων


«Είστε αυτοί που θα εγγυηθούν πως αυτό το ισλάμ είναι μέρος της πατρίδας, της παράδοσής μας, είναι τελικά μέρος της Ευρώπης», όπως είπε ο κ. Καλαντζής στους μαθητές


Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια του διδακτηρίου του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου. «Λόγος γίνεται για ένα πολύ ωραίο και σύγχρονο σχολικό συγκρότημα που μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με τη διεύθυνσή του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο διδακτήριο εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος, εν συνεχεία, τόνισε: «Είναι πολύ όμορφη η εικόνα να βλέπει κάποιος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, αλλά και τους Σοφολογιότατους Μουφτήδες, όλους μαζί. Μία εικόνα αγάπης, συνεννόησης και συνύπαρξης που μας κάνει υπερήφανους, κάτι που θέλουμε να διαφυλάξουμε και για το μέλλον».

Απευθυνόμενος στους μαθητές, σημείωσε: «Φαίνεται η προσπάθεια της Πολιτείας με σκοπό να στηριχθεί το Ισλάμ, όπως το ξέρουμε, εδώ στη Θράκη. Η εγγύηση για αυτό είστε εσείς. Είστε αυτοί που θα εγγυηθούν ότι αυτό το Ισλάμ είναι μέρος της πατρίδας, της παράδοσής μας και τελικά, μέρος της Ευρώπης. Η Πολιτεία θα βοηθήσει όπως μπορεί και σε κάποιες περιπτώσεις θα κάνει και κάτι περισσότερο».

Γ. Καλαντζής: «Η Ελλάδα δεν ανταλλάσσει, δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ούτε καθορίζει την πολιτική της με βάση τι κάνουν άλλα κράτη»

Ο κ. Καλαντζής, τόνισε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Σας ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που βρεθήκατε σήμερα εδώ, καθώς βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο το έργο του Υπουργείου Παιδείας. Η παρουσία σας είναι κυρίως σημαντική για την πόλη της Ξάνθης. Ασφαλώς, η πόλη σας είναι ένα “ζωντανό” παράδειγμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης. Σήμερα είδαμε μία από τις πλευρές που αποδεικνύουν την έμπρακτη αφοσίωση της χώρας μας στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας, της υποστήριξης του αλληλοσεβασμού θρησκευτικών μειονοτήτων και της στήριξης μιας θρησκείας του Ισλάμ, που αποτελεί μέρος της παράδοσης αυτής της περιοχής αλλά και της χώρας μας».

«Η Πολιτεία, λοιπόν, βρίσκεται δίπλα σας και στηρίζει ειλικρινά όλες εκείνες τις προσπάθειες που κατατείνουν στον στόχο της ορθής κοινωνικής συμβίωσης με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Επίσης, οδηγός σε αυτό είναι το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η θρησκευτική ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα. Η Ελλάδα δεν ανταλλάσσει, δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ούτε καθορίζει την πολιτική της με βάση τι κάνουν άλλα κράτη. Αντιθέτως, την καθορίζει με βάση το δικό της Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι Έλληνες πολίτες είναι Έλληνες πολίτες. Είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία και την ταυτότητά μας. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και έτσι θα παραμείνουμε!», τόνισε κλείνοντας.

Ν. Χεμσερή: «Το Ισλάμ έχει καθιερώσει το διάβασμα και την μόρφωση ως βασικό καθήκον»

Ο τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, Νεζντέν Χεμσερή, συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως σχολείο και να φιλοξενήσει το Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης.

«Εύχομαι το νέο αυτό σχολείο να φέρει μεγαλύτερη έμπνευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε η μαθησιακή διαδικασία να πραγματοποιείται ευχάριστα και αποτελεσματικά σε ένα όμορφο περιβάλλον προς όφελος των παιδιών. Το Ισλάμ έχει καθιερώσει το διάβασμα και την μόρφωση ως βασικό καθήκον, ως υποχρέωση του ανθρώπου. Ζητά από εμάς πάντα να αναζητούμε την γνώση όπου κι αν βρίσκεται αυτή, να την εντοπίζουμε και να την κατακτούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όλοι, άντρες και γυναίκες. Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη. Καλή πρόοδο στους μαθητές», όπως είπε.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής, Τζιχάτ Χαλήλ, καθώς και ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου, Χαμζά Οσμάν, καθώς και μαθητές με τους γονείς τους. Παρευρέθηκαν επίσης θεσμικοί εκπρόσωποι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Περιφερειακής διευθύντριας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μαριγούλας Κοσμίδου. Μεταξύ αυτών, ήταν η επικεφαλής της ΥΠΥ Ξάνθης, Βάλια Πενταρβάνη, η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Πολυξένη Μπρίκα, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης, Γιάνναρου, Ταρενίδης και Χατζηαντωνίου, καθώς και οι διευθύντριες της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μάλαμα Σιδηροπούλου και Εύη Στυλιανίδου αντίστοιχα.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έξι θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο Ξάνθης

Προκηρύχθηκαν θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομε…