Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε φάση δημοπράτησης το νεοκλασικό διατηρητέο στην Π. Χρηστίδη

Σε φάση δημοπράτησης το νεοκλασικό διατηρητέο στην Π. Χρηστίδη

0

Στο παρά πέντε για να μην χάσει την χρηματοδότηση το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα δύο έργα προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ στο ιδιόκτητο κτήριό του


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέστου τέλειωσε έγκαιρα την …δουλειά με την μελέτη


Μετά από αρκετά εμπόδια και κάποια χρόνιά καθυστέρηση, ακριβώς στο παρά …πέντε το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά θέτει σε τροχιά υλοποίησής την αποκατάσταση –αναπαλαίωση του κτηρίου της Π. Χρηστίδη στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης που είναι ιδιοκτησία του καθώς και του προαύλιου χώρου. Δυο έργα με ξεχωριστή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα έως το 2025 που κλείνει το πρόγραμμα. Και για τα δύο έργα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχων κατασκευής των έργων από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειώσουμε ότι αναθέτουσα αρχή είναι το κεντρικό Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» που εδρεύει στην Αθήνα.

Προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για το νεοκλασικό διατηρητέο στην Π. Χρηστίδη 

Σύμφωνα με την Διακήρυξη το κύριο έργο «Ανακατασκευή του ιδιόκτητου κτηρίου του ΕΚ Αθηνά στην Παλιά πόλης της Ξάνθης έχει προϋπολογισμό με ΦΠΑ 1.187.935,48 και το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του με προϋπολογισμό ύψους 1.074.000,72 ευρώ. Το έργο της ανακατασκευής περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης της γκρεμισμένης οροφής και στα κουφώματα. Να σημειώσουμε ότι το κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως νεοκλασικό διατηρητέο και η αποκατάστασή του τελεί στους κανόνες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Νέστορας Τσιρλιγκάνης, έχουν αποκαλυφθεί οροφογραφίες στην μισογκρεμισμένη οροφή και διάκοσμος στους τοίχους και η αποκατάστασή τους χρήζουν εξειδικευμένες εργασίες που είναι και χρονοβόρες, γεγονός που ασκεί πίεση δεδομένου ότι το έργο σύμφωνα με την διακήρυξη έχει  συνολική προθεσμία εκτέλεσης από την υπογραφή τη σύμβασης έως 31 – 12 – 2025.: «Αυτές οι εργασίες έχουν περισσότερο κόστος και απαιτούν περισσότερο χρόνο ενώ θα ακολουθήσει και έλεγχος από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Το θετικό είναι ότι τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν και φτάσαμε στη διαδικασία τη δημοπράτησης. Είναι σημαντικό το κέντρο «Αθηνά» να έχει ένα τέτοιο κτήριο στην πόλη της Ξάνθης. Θα έχει άμεση πρόσβαση με το κοινό και θα μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα το έργο του με την τοπική κοινωνία. Θα λειτουργεί σαν Γραφείο Διασύνδεσης και θα είναι ένα ακόμη κτήριο κόσμημα στην παλιά πόλη της Ξάνθης».


Ο Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Νέστορας Τσιρλιγκάνης

Ο κ. Τσιρλιγκάνης πρόσθεσε ότι μέρος του κτηρίου θα στεγάσει γραφεία του Κέντρου και άλλοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις και εκπαιδευτική χρήση ενώ θα είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέστου τέλειωσε έγκαιρα την …δουλειά με την μελέτη

Υπενθυμίζουμε τα δύο αυτά έργα είχαν κάποιες  «περιπέτειες» σε βαθμό που κινδύνεψε να μην φτάσουν ποτέ σ’ αυτή τη φάση. Ειδικότερά όπως μας υπενθύμισε ο κ. Τσιρλιγκάνης οι μελέτες είχαν γίνει από το Κέντρο «Αθηνά» αλλά επειδή δεν έχει τεχνική υπηρεσία έπρεπε να εγκριθούν από δημόσια τεχνική υπηρεσία. Αυτό το κομμάτι το ανέλαβε με προγραμματική ο δήμος Ξάνθης αλλά επειδή υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση ειδικότερα στο έργο της αποκατάστασης «έσπασε» στα δύο η προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον δήμο Ξάνθης στις 20.6.2023 και ανατέθηκε από το Κέντρο στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νέστου να ολοκληρώσει την διαδικασία, ενώ για το έργο του αύλειου χώρου ολοκληρώθηκε από τον δήμο Ξάνθης. Έτσι έγινε έγκαιρα η δημοπράτηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θλίψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για τον θάνατο του Ιωάννη Μπακόλα

«Ο Γιάννης αποτελούσε παράδειγμα ήθους, αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας και καλοσύνης, κερδίζο…