Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προτεραιότητα σε νέους και συνεταιρισμένους αγρότες για θερμοκήπια και δημόσιες γαίες

Προτεραιότητα σε νέους και συνεταιρισμένους αγρότες για θερμοκήπια και δημόσιες γαίες

0

Η ΕΘΕΑΣ ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την κατανομή κονδυλίων με στόχο την ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών και τη βελτίωση της παραγωγής στην ύπαιθρο


Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προτάξει τους κατ’ επάγγελμα, νέους και συνεταιρισμένους αγρότες στην κατανομή των κονδυλίων που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Στην επιστολή της, η ΕΘΕΑΣ επισημαίνει τη σημασία των μέτρων που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, τις επενδύσεις σε θερμοκήπια και τη διανομή αγροτικής γης. Σημειώνεται ότι, για τα δύο πρώτα θέματα, έχουν ήδη κατατεθεί λεπτομερείς προτάσεις, ενώ για τα υπόλοιπα δύο ζητήματα, θα υπάρξει διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ για την καλύτερη αξιοποίηση των προτεινόμενων μέτρων.

Ειδικότερα, για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ότι το 60% των κονδυλίων θα πρέπει να κατευθυνθεί σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και συνεταιρισμούς. Προβλέπεται επίσης η ισομερής χωρική κατανομή των επενδύσεων, δίνοντας έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας και με μειωμένες ανάγκες θέρμανσης, καθώς και η προώθηση υδροπονικών καλλιεργειών για τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας.

Αναφορικά με τη διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών, η ΕΘΕΑΣ ζητάει να δοθεί σημαντική ποσόστωση (60-70%) στους νέους αγρότες και στις ομάδες παραγωγών, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων και την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης, προτείνεται να υπάρχει πρόνοια για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, ώστε να περιοριστεί η δέσμευση εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας.

Η ΕΘΕΑΣ επισημαίνει ότι η στρατηγική αυτή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών και των συνεταιρισμών, προκειμένου να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ειδικό πρόγραμμα για τη Θράκη μέσω Βρυξελλών θα διεκδικήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την ενίσχυση της παρουσίας της Περιφέρειας στα κέντρα ευρωπ…