Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη ΝΔ για διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

0

Για ανεπαρκή προστασία των στοιχείων των εκλογέων, κάνει λόγο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) για την υπόθεση διαρροής emails αποδήμων, με πρωταγωνίστρια την πρώην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλους υψηλόβαθμους παράγοντες του κόμματος. Η Αρχή διαπίστωσε ότι το κόμμα δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

Το πρόστιμο χωρίστηκε σε δύο τμήματα: 30.000 ευρώ για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας από το κόμμα, και επιπλέον 10.000 ευρώ για τη διαρροή που προήλθε από τον τότε γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (κατά πλειοψηφία 5-2) κρίθηκαν ότι λειτούργησαν ως ιδιώτες και όχι ως υπάλληλοι του κόμματος, κάτι που οδήγησε στην επιβολή ξεχωριστών προστίμων σε αυτούς. Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος τιμωρήθηκε με 10.000 ευρώ πρόστιμο, καθώς κατηγορήθηκε ότι διατήρησε και διαβίβασε το υλικό, ενώ πρόστιμο ίδιου ύψους επιβλήθηκε και στον Μένιο Κορομηλά, ο οποίος του είχε παραδώσει τη λίστα.

Παράλληλα, δύο μέλη της Αρχής υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για το ποιοι προχώρησαν στις παραβιάσεις, ζητώντας την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων.

Στο ΣτΕ αναμένεται να καταφύγει η ΝΔ

Η υπόθεση επιβολής προστίμου ύψους 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αμφισβητήσεις από το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το πρόστιμο δεν αφορά άμεσα τη διαρροή των email αποδήμων που συνδέεται με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά μια παράλληλη έρευνα που εξέτασε παραλείψεις στις διαδικασίες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.

Η ΝΔ επισημαίνει ότι δεν αποδεικνύεται κάποια εμπλοκή του κόμματος στη διαρροή των email, τονίζοντας ότι τα άτομα που εμπλέκονται λειτούργησαν μεμονωμένα, χωρίς εντολές από το κόμμα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της Αρχής δεν είναι ομόφωνη, καθώς υπήρξαν μέλη που πρότειναν την απαλλαγή των εμπλεκόμενων.

Επιπλέον, η ΝΔ διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής και σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς θεωρεί ότι οι προτεινόμενες βελτιώσεις είτε ήδη εφαρμόζονται είτε είναι ανεφάρμοστες ή ακόμα και παράνομες, όπως η απαίτηση ελέγχου προσωπικών συσκευών των στελεχών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ξάνθη αύριο το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης

Θα πραγματοποιήσει ομιλία στο «Κυβερνείο»   Συνεχίζει την περιοδεία του στη Βόρεια Ελ…