Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

0

Σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Τηρεί το πλαίσιο που έχει θέσει η δημοτική αρχή, ως προς τη διαμόρφωση και τήρηση ενός συστήματος ποιότητας για τη διοργάνωση των κορυφαίων θεσμών της πόλης. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα αξιολόγησης μέσω της ιστοσελίδας του δήμου. Η περίοδος αξιολόγησης ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και πλέον η Διεύθυνση Πολιτισμού μελετά τα αποτελέσματα για να προβεί σε συμπεράσματα και προτάσεις βελτίωσης.
Ε.Δ.


Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης
Περισσότερα από 500 άτομα ανταποκρίθηκαν και συμπλήρωσαν το έντυπο της αξιολόγησης των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Η πλειονότητα είχε πολύ θετικές εντυπώσεις, ενώ ανάμεσα στις παρατηρήσεις που επισημάνθηκαν ήταν αυτό της δημιουργίας κυκλοφοριακού προβλήματος και της έλλειψης χώρων στάθμευσης.
Συγκεντρωτικά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης θα παρουσιαστούν στην απολογιστική συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του μήνα και η οποία θα αποφασίσει το θέμα της νέας διοργάνωσης του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού!
Ε.Δ.


Ξεκίνησε η προετοιμασία του Καρναβαλιού
Μιλώντας για Ξανθιώτικο Καρναβάλι, η Διεύθυνση Πολιτισμού έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία σχετικά με τις δράσεις, τις συμμετοχές και τις εκδηλώσεις. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει σταλεί επιστολή προς τους λαογραφικούς συλλόγους με προτάσεις για τη δική τους συμμετοχή. Άλλωστε φέτος, η Κυριακή του Καρναβαλιού πέφτει αρκετά νωρίς, στις 2 Μαρτίου οπότε δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβές.
Ως προς τον χρονοπρογραμματισμό, ρωτήσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Τσέπελη με τι χρονικό ορόσημο κατάρτισης του προγράμματος θα ήταν ικανοποιημένος και ανέφερε ότι ο στόχος είναι να γίνει η ανακοίνωση του προγράμματος μετά τα Φώτα, ώστε και να μη χαθεί μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και να υπάρχει επαρκής χρόνος προβολής και επικοινωνίας.
Γ.Δ.


Προβάδισμα
Και ναι μεν ο Νίκος Ανδρουλάκης με σχεδόν 30% έχει αδιαμφισβήτητο προβάδισμα, ωστόσο υπερνικά το αίτημα αλλαγής ηγεσίας. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι και το κύριο «όπλο» του Χάρη Δούκα σε αυτές τις 6 μέρες που μεσολαβούν. Να πείσει δηλαδή τους ψηφοφόρους που επέλεξαν άλλο υποψήφιο ότι ο ίδιος αποτελεί μία καλύτερη επιλογή ή έστω μία αλλαγή απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι τέσσερις υποψήφιοι που δεν πάνε στο β γύρο απέφυγαν πάντως, να δώσουν στήριγμα και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν και να επιλέξουν κατά βούληση. Το να «αχνοφανούν» προθέσεις μέσα στις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται, αν και για κάποιους είναι σχεδόν δεδομένη η προτίμηση, κρίνοντας τη μέχρι σήμερα στάση τους.
Ε.Δ.


Ποιόν θέλουν οι άλλοι
Κι αν ρωτήσουμε τα άλλα κόμματα, για τον αρχηγό που θα ήθελαν, νομίζω ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ελλείψει αντιπολίτευσης και μετά το καθηλωτικό ποσοστό των ευρωεκλογών προσπαθεί να διαχειριστεί την εσωκομματική του αντιπολίτευση, θα προτιμούσε την παραμονή του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε να μην έχει εκπλήξεις και να αποφύγει μια δυναμική άλλου υποψηφίου που δε θα μπορούσε να ελέγξει.
Από την άλλη ο αριστερός χώρος, που προσβλέπει (το τμήμα του εκείνο που προσβλέπει) σε μία συνεργασία ή έναν δίαυλο επικοινωνίας έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι με το Χάρη Δούκα θα είναι πιο εύκολο κάτι τέτοιο να προχωρήσει.
Η πιθανή επικράτηση του Παύλου Γερουλάνου στο β γύρο θα τάραζε πάντως τα νερά και εντός και εκτός πράσινων συνόρων, αφού και δημοσκοπικά φαινόταν να πλησιάζει περισσότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και για τα άλλα κόμματα ο τρόπος που θα λειτουργούσε θα ήταν πολύ λιγότερο προβλέψιμος.
Ε.Δ.


Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ
Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στο ΠΑΣΟΚ το οποίο βγήκε πολλαπλώς κερδισμένο από την εκλογική αναμέτρηση των υποψηφίων προέδρων. Όλη αυτή η διαδικασία έστρεψε τα φώτα πάνω του και η συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε την προηγουμένη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, δείχνει ότι ανέκτησε την σχέση του με ένα κοινό που είχε στραφεί σε  άλλους πολιτικούς χώρους και εδραιώνεται πλέον στην δεύτερη θέση σε κόμμα εξουσίας. Σ’ αυτό βοηθά βέβαια το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διάλυση. Σ’ ότι αφορά αυτές καθαυτές τις εκλογές ήταν έκπληξη η επίδοση του Παύλου Γερουλάνου που έχασε την ευκαιρία να είναι στον β’ γύρο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη μόνο για 800 ψήφους από τον Χάρη Δούκα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Χάρης Δούκας όντας δήμαρχος Αθηναίων ήρθε τέταρτος στην έδρα του αλλά και είχε χαμηλή επίδοση και στην Θεσσαλονίκη ενώ πήγε πολύ καλά στην Βόρεια Ελλάδα.
Μ.Ξ. 


Πως ψήφισαν στους νομούς της Περιφέρειάς μας
Στο νομό μας είχε και συνεχίζει να έχει δύναμη ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος με μια διαφορά 300 ψήφων με τον Χάρη Δούκα και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου. Ενδιαφέρον έχει και το πώς ψήφισαν στους νομούς της περιφέρειάς μας. Για παράδειγμα στην Ροδόπη πρώτος ήταν ο Χάρης Δούκα με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Έβρος πρώτο έβγαλε τον Παύλο Γερουλάνο, δεύτερο τον Δούκα και τρίτο τον Ανδρουλάκη. Καβάλα και Δράμα ψήφισαν Ανδρουλάκη και Δούκα για την πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα, ενώ στην Καβάλα τρίτη βγήκε η Άννα Διαμαντοπούλου και στην Δράμα τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος.
Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο θέμα η αποχή και προς τα πού θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων, οι οποίοι και είναι προς τιμή τους, αρνήθηκαν να δώσουν κατευθύνσεις επισήμως τουλάχιστον.
Μ.Ξ.


Οι μονομάχοι του ΠΑΣΟΚ
Μετά από ένα θρίλερ μονομαχίας για τη δεύτερη θέση στο β γύρο των εσωκομματικών εκλογών της 13ης Οκτωβρίου, ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί ανάμεσα στον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και το δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.
Ο πρώτος συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ των συλλογικών οργάνων, των οργανώσεων, της βάσης και της ανεξάρτητης πορείας στην κατεύθυνση της δημιουργίας του αντίθετου πόλου, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, με λογική κυβερνησιμότητας και προσδοκία αυτόνομης ανάκτησης δυνάμεων.
Ο δεύτερος, χωρίς μακρά πολιτική θητεία, αλλά με σημαντικό στίγμα ανοίγματος και συνεργασίας μέσα από τις εκλογές για το δήμο των Αθηναίων, θέτει ως προμετωπίδα τη λειτουργία του κόμματος μέσα από και παράλληλα με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.
Οι ψηφοφόροι και κυρίως, όσοι στήριξαν τους άλλους τέσσερις υποψήφιους, θα κρίνουν ποιος θα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ναι μεν είναι σήμερα ένα μικρό κόμμα (με μεγάλη ιστορία οκ), αλλά αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα όσο δεν υπάρχει ουσιαστικός πολιτικός χώρος απέναντι στην κυβέρνηση.
Ε.Δ.


Ζόρικα πράγματα και προσεχώς εξελίξεις
Προσεχώς αναμένονται νέα για την, εν πολλοί γνωστή δικαστική περιπέτεια εκτός αυτοδιοικητικών καθηκόντων, δημάρχου της ΑΜΘ, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη από το Συμβούλιο Εφετών για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.
Με την τελεσιδικία της παραπομπής (που ενδέχεται να έχει ήδη επέλθει) και την επιβολή του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα (που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών εκ νέου), ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης θα πρέπει να του επιβάλει αυτοδίκαιη αργία από το αξίωμα του δημάρχου (αφού ενημερωθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου).
Βέβαια, στη δικαστική ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο, όσο υπάρχουν πρόσφορα ένδικα μέσα, οπότε και η υπόθεση (εν συνόλω) δεν αποκλείεται να έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
Ε.Δ.


Άδειο το αμφιθέατρο στην ημερίδα του δήμου
Απογοητευτική ήταν η συμμετοχή του κοινού στην διημερίδα για το Δημογραφικό πρόβλημα, όπου παρουσιάστηκε η σχετική έρευνα του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρότι παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Σάββας Μιχαηλίδης και ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και έγινε αναφορά σε πολύ σημαντικά ζητήματα για την περιφέρειά μας που σχετίζονται με το δημογραφικό και που ουσιαστικά συνιστούν τις αιτίες του, όπως ανεργία, ερήμωση των χωριών, μετανάστευση, δεν υπήρχε κοινό να τ’ ακούσει. Ίσως να μην έγινε σωστή ενημέρωση από το δήμο αλλά τουλάχιστον οι φορείς το γνώριζαν. Και εντούτοις δεν ήταν εκεί. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν και ο αντιπεριφερειάρχης Χατζηγκενέ Ιρφάν ήταν παρόντες.
Αυτό δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος για  ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να δράσει.
Μ.Ξ.  


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Να τιμηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις Ι Το έχουμε ξαναπεί, αλλά οι άρχοντες του τόπου δεν το αξιολ…