Θ’ ανοίξει μεγάλη συζήτηση
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα δεδομένα που παρουσίασε ο καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κύριος Αντώνης Μπαρτσιώκας, ότι θα ταράξουν τα νερά στον χώρο της αρχαιολογικής επιστήμης.
Όπως παρουσιάσαμε στο σχετικό ρεπορτάζ της Μαριάννας Ξανθοπούλου την Παρασκευή, ο κ.καθηγητής παρουσιάζει νέα δεδομένα για τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας.
Επιχειρηματολογεί και υποστηρίζει ο κ.Μπαρτσιώκας ότι ανακάλυψε στον Τύμβο ΙΙ χιτώνα περσικής προέλευσης που ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Διασταυρώνοντας τα στοιχεία του Τύμβου ΙΙ μ’ αυτά του Τύμβου Ι, τεκμηρίωσε ότι ο Τύμβος ΙΙ δεν είναι ο τάφος του Φίλιππου Β΄, πατέρα ως γνωστόν του Μέγα Αλέξανδρου αλλά του διαδόχου Φίλιππου ΙΙΙ Αρριδαίου.
Το έγραψα και στην αρχή. Πρόκειται για ένα μεγάλο, σημαντικό και αξιόλογο θέμα που θα κληθούν ν’ απαντήσουν οι αρχαιολόγοι της χώρας. Τα ευρήματα θ’ αξιολογηθούν και τίποτε δεν αποκλείει η ιστορία να συμπληρωθεί και ξαναγραφεί. Εξάλλου αυτό έχει γίνει πολύ συχνά όταν έρχονται στο φως νέα δεδομένα.
Γ.Δ.
Μείωση των αδέσποτων
Ναι, είναι γεγονός ότι τα αδέσποτα στην πόλη μας πως έχουν μειωθεί. Όχι εντυπωσιακά, αλλά γίνεται αισθητή η μείωσή τους.
Από την άλλη, υπάρχουν και κυκλοφορούν στο κέντρο συνήθως, κάποια ηλικιωμένα σκυλιά, στειρωμένα βέβαια, ήμερα, που μάλιστα τα γνωρίζουν οι επαγγελματίες και πολλά από αυτά αράζουν έξω από τα καταστήματά τους.
Το υποστηρίζαμε από την αρχή. Εάν οι δημότες στείρωναν τα σκυλιά τους, σταδιακά, δεν θα είχαμε σκυλιά και γάτες αδέσποτα.
Με τον χρόνο, αυτό έγινε αποδεκτό, άρχισε η λειτουργία του Κυνοκομείου, βοηθούν και οι φιλοζωϊκές αρκετά, κι έτσι έχουμε μείωση των αδέσποτων.
Βέβαια υπάρχει μια αρνητική τρύπα στο όλο θέμα. Πρόκειται για τους υπόλοιπους 3 δήμους που δεν δείχνουν την ανάλογη φροντίδα, ενώ δεν βοηθούν και οι δημότες τους.
Γ.Δ.
Μια ανθρώπινη ρήση
«Έχει σημασία να μπορείς να διαχειριστείς τον καλπασμό σου στο ηλιοβασίλεμα».
Ναι, όντως έχει σημασία και βρίσκεται στο γεγονός της δύσης, τότε που φεύγει το φως, που η μεγάλη σκιά δεν υπάρχει, και ο καλπασμός θα διατηρηθεί για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη.
Όπως έχετε αντιληφθεί αγαπητοί φίλοι, όλη η φράση είναι αλληγορική και αφορά την ανθρώπινη διαδρομή προς το τέλος του εφήμερου βίου του και την σωστή διαχείρισή του, τότε που τα φώτα χαμηλώνουν και το ίδιο και ο καλπασμός.
-Σταματώ εδώ, διότι δεν επιθυμώ, όπως πολλοί εξ ημών, να μειωθεί ο καλπασμός και το ηλιοβασίλεμα ν’ αργήσει.
Γ.Δ.
Η διαχείριση του νερού
Η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα παραμένει κρίσιμη πρόκληση, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σωστή η επισήμανση και τα σκυλιά δεμένα. Όμως υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση.
Πρώτο από αυτά ότι τα όποια έργα έγιναν κατά το παρελθόν στα δίκτυα κλπ θα πρέπει να συντηρηθούν και να μειωθούν οι διαρροές.
Ένα άλλο θέμα είναι η συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφέρειας στο σοβαρό αυτό θέμα, ενώ οι καινοτόμες λύσεις στη διαχείριση είναι απαραίτητες. Παράλληλα, θα πρέπει τα δίκτυα, κυρίως στους περιφερειακούς δήμους, να ελέγχονται συχνά, διότι υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, οι περίφημες μπάι-πας, όπως τις αποκαλούν.
Τέλος, ένα άλλο σοβαρό στοιχείο διαχείρισης, είναι η ανακύκλωση του νερού το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην άρδευση.
Γ.Δ.
Κύκλοι των πρώην πρωθυπουργών
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι πρώην πρωθυπουργοί πρέπει να μιλούν μέσω «κύκλων». Λες και οι ίδιοι είναι τόσο φορτωμένοι από πολιτική σοφία που απαξιούν να μιλήσουν οι ίδιοι και μιλούν οι κύκλοι τους. Ποτέ δεν κατάλαβα επίσης γιατί πρέπει να τους έχουμε να καταλαμβάνουν θέση βουλευτή και να πληρώνονται τεράστια ποσά ως βουλευτικές αποζημιώσεις ο ένας από το 2009 έως σήμερα και ο άλλος από το 2014 έως σήμερα. Μήπως πρέπει να εξοφλήσουμε την μεγάλη τιμή να ηγηθούν αυτής της χώρας ως πρωθυπουργοί, με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Χάθηκε τελικά η τσίπα;
Ο καθένας από αυτούς έκανε και ένα ίδρυμα, μέχρι και ο Τσίπρας τους μιμήθηκε και έρχονται στα ξαφνικά να εκφράσουν τις αγωνίες τους επειδή η χώρα και το κόμμα τους, δεν κινείται στο σωστό δρόμο. Κανείς δεν είχε την ευθιξία των προκατόχων τους ή ενός Σημίτη, να αποχωρήσουν από την πολιτική και να αφήσουν το κόμμα τους να μετεξελιχθεί.
Για τους δυο πρώην της ΝΔ, τι να πω, ο ένας ασχολείται με συνεταιριστικές εταιρίες ως Πρόεδρος και ο άλλος ανησυχεί για την υποτελή στάση της χώρας έναντι της γείτονος, ικανοποιημένος με την χρόνια ακινησία και την αδράνεια, ονειρεύεται ίσως μια νέα Πολιτική Άνοιξη καλομαθημένος από την συνήθεια του ελληνικού λαού να ξεχνά γρήγορα. Ψάχνουν πρόθυμους στην ακροδεξιά, διεκδικούν την κυριότητα στο κόμμα που το νιώθουν ως τσιφλίκι τους.
Έχουν καταφέρει πάντως να συνδέσουν το όνομα τους με το παρασκήνιο και με τον ρόλο του βολεμένου της πολιτικής. Απολαμβάνουν βέβαια τον τίτλο του πρώην, όμως ζηλεύουν την ανθεκτική αποδοχή του διαδόχου τους. Εβδομηντάχρονα παιδιά.
Στέργιος Γιαλάογλου
Τραπεζάκια έξω Ι
Γνωρίζαμε τον προβληματισμό της δημοτικής αρχής του δήμου Ξάνθης για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Όντως το όλο θέμα δεν είναι εύκολο για τους δημους. Εννοώ για τους δήμους που θέλουν να κινηθούν σε δύο βάρκες. Δηλαδή να ικανοποιήσουν και τους καταστηματάρχες αλλά και τους δημότες. Και οι δύο να ικανοποιηθούν, είναι δύσκολο.
Στο τέλος με τα πόδια σε δύο βάρκες, θα βρεθεί ο δήμος στο νερό. Γνωστό ότι σε δύο αφέντες δεν μπορείς να δουλεύεις.
Έτσι, το πρόβλημα τίθεται μπροστά και ζητά λύση. Το δίλημμα είναι ποια θα είναι η απόφαση. Με τους καταστηματάρχες ή με την πλειοψηφία των δημοτών.
Θυμίζω ότι οι μεσοβέζικες λύσεις απέδωσαν λίγο στην αρχή. Στην συνέχεια επικράτησαν τα τραπεζοκαθίσματα.
Γ.Δ.
Τραπεζάκια έξω ΙΙ
Στην όποια απόφαση τελικά καταλήξει η δημοτική πλειοψηφία, έναν παράγοντα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της. Την έλλειψη δημοτικής αστυνομίας που θα εφάρμοζε τις αποφάσεις του δήμου. Αυτό το 2025 ίσως λυθεί. Άλλη μία απόδειξη ότι χρειάζεται, είναι απαραίτητη η Δημοτική Αστυνομία.
Έτσι, ούτως εχόντων των πραγμάτων, αυτοί που θ’ αποφασίσουν στην τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης, θα πρέπει να προβληματιστούν πως με την Αστυνομία δουλειά δεν θα γίνει. Μετά τον πρώτο μήνα οι αστυνομικοί θα εξαφανιστούν.
Και κάτι άλλο σοβαρό. Αυτοί που θ’ αποφασίσουν θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και ν’ αξιολογήσουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν άνετα στα πεζοδρόμια μητέρες με καρότσι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους που στενά πεζοδρόμια και τραπεζοκαθίσματα τους στέλνουν στον δρόμο!
Γ.Δ.
Τραπεζάκια έξω ΙΙΙ
Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα δεν είναι εύκολο. Υπάρχει μια σύγκρουση θα έλεγα αντίληψης ως προς το θέμα της τελικής επιλογής. Με ποιον θα πάει ο δήμος και ποιον θ’ αγνοήσει.
Θα υποστηρίξει τους χιλιάδες δημότες ή τους δεκάδες επαγγελματίες του κέντρου (οι καταλήψεις έχουν επεκταθεί και στις γειτονιές οπότε το πρόβλημα είναι γενικό στην πόλη).
Η απόφαση δύσκολη, γι’ αυτό και προηγήθηκαν συζητήσεις, συναντήσεις με τους επαγγελματίες.
Εκπρόσωπος των δημοτών, ρωτώ, κλήθηκε; Μάλλον όχι. Τέλος πάντων, εάν ο δήμος Ξάνθης μετρήσει το όποιο πολιτικό κόστος εύκολα θ’ αποφασίσει.
Διότι κόστος δεν υφίσταται ή εξαφανίζεται όταν ικανοποιείται η πλειοψηφία και η νομιμότητα.
Γ.Δ.
Ναι, ξεκινά επιτέλους το αρδευτικό!
Μια ανάσα ανακούφισης παίρνει σήμερα όλος ο νομός μας με την είδηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ανακηρύχθηκε ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ για το αρδευτικό της Ξάνθης. Επιτέλους ξεκινάει ένα έργο που το περιμένει πάνω από 20 χρόνια ο νομός μας. Το μεγαλύτερο έργο στο νομό μας όλα αυτά τα χρόνια! Αυτό και ο κάθετος άξονας. Δεν υπάρχουν άλλα κι αυτά είναι 20ετίας και βάλε και τα εμπνεύστηκαν κάποιοι όπως ο Γιώργος Παυλίδης που δεν βρίσκεται στην ζωή. Το έργο αυτό το πίστεψε και το στήριξε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός και το ενέταξε στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και αν δεν κατέθεταν προσφυγές οι οικολογικές οργανώσεις, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί από καιρό. Επίσης το στήριξε και ως βουλευτής ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αλλά και ως περιφερειάρχης ο Άρης Γιαννακίδης και ως αντιπεριφερειάρχης ο Φώτης Καραλίδης. Μάλιστα τότε ανέθεσε η περιφέρεια στον Ξανθιώτη δικηγόρο που εργάζεται στην Αθήνα Νίκο Γεννάδιο την υπεράσπιση του έργου στο ΣτΕ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν σαφώς την αντίθεσή τους για την αναγκαιότητα του έργου, θέτοντας ως εναλλακτική τις …εναλλακτικές καλλιέργειες. Ήταν άλλωστε ή ίδια επιχειρηματολογία με αυτή των Οικολογικών οργανώσεων.
Σε κάθε περίπτωση δικαιώνεται έστω και μετά από μια 20ετία ο Γιώργος Παυλίδης που έλεγε ότι το έργο αυτό κάποτε θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος.
Μ.Ξ.
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!.
Με εισαγγελική εντολή βγήκαν οι κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis που απασχόλησε τα τελευταία χρόνια τη χώρα. Αυτοί οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015, κατηγορώντας τους για χρηματισμό και συγκεκριμένα τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Ευάγγ. Βενιζέλο, Α. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη. Όλοι τους αθωώθηκαν πανηγυρικά. Ήταν το περιβόητο σκάνδαλο που διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και έπαιξε μεγάλο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της εποχής. Η δικαιοσύνη όμως αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για σκευωρία και ήρθε η στιγμή να μάθουμε τους «µμάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», τους οποίους ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε ήρωες από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019.Μία εξ αυτών με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» είναι η Μαρία Μαραγγέλη που ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώ ο «Μάξιµος Σαράφης» είναι ο Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης που συνελήφθη πέρυσι και οδηγήθηκε στις φυλακές, κατηγορούμενος για απάτες που έστησε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2020, σε ειδική τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν το ετήσιο βραβείο για «δημοσιογράφους, µμάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», λέγοντας ότι είχαν υποστεί διώξεις και απειλές από πολιτικούς, παράγοντες του δημόσιου βίου κ.τ.λ. στην Ελλάδα!
Μ.Ξ.