Διάβρωση εμπιστοσύνης Ι
Η διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε σχετικές μετρήσεις. Τα κόμματα, ακόμα και η Βουλή, εμφανίζονται ως απαξιωμένα στα μάτια της πλειονότητας. Και μαζί με την εμπιστοσύνη του κόσμου κατακρημνίζονται οι προσδοκίες του. Η αντιμετώπιση αυτής της «πληγής» είναι μάλλον μια σύνθετη δουλειά. Κι όμως, στο πολιτικό σύστημα, ο καθένας κοιτάζει τα δικά του, χωρίς ενδιαφέρον εάν η ρητορική και οι πράξεις του απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τα ήδη αποστασιοποιημένα ακροατήρια.
Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τη δημοσκοπική καθήλωσή της στα επίπεδα του αναπάντεχου αποτελέσματος των ευρωεκλογών, περιμένοντας να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της μόλις καθοριστεί ο έτερος πόλος από τα αριστερά της. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσονται τραγελαφικά σκηνικά, με αμφίβολο το αν και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κόμμα εξουσίας, και στο ΠΑΣΟΚ ρίχνονται στη μάχη της ηγεσίας, επιδιώκοντας να μπουν σε κυβερνητική τροχιά.
Γ.Δ.
Διάβρωση εμπιστοσύνης ΙΙ
Άρα η αντιπολίτευση, αδύναμη να κερδίσει από την κυβερνητική φθορά, κινείται προσώρας με βάση τα εσωτερικά της ορόσημα: πρώτα οι δύο γύροι των πασοκικών εκλογών (6 και 13 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια οι συριζαϊκές διαδικασίες: στις 1-3 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο και στις 24 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ηγεσία (την 1η Δεκεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος). Και η κυβέρνηση, αδύναμη να παρουσιάσει πειστικά ένα ισχυρό όραμα, θεωρεί ότι έχει μπροστά της ικανό χρόνο για τις πολυπόθητες γέφυρες εμπιστοσύνης.
Δεν είναι έτσι. Για αρχή δεν υπάρχει τριετία μέχρι την επόμενη εθνική αναμέτρηση, αλλά καθαρός χρόνος δύο-δυόμισι ετών για παραγωγή έργου. Ούτε οι προσδοκίες των πολιτών μπορούν σε οποιονδήποτε χρονικό ορίζοντα να καλλιεργηθούν ουσιαστικά, με επιχειρήματα τύπου «δεν υπάρχει εναλλακτική». Οντως, η χώρα και η Δημοκρατία χρειάζονται έναν σοβαρό πόλο διαρκούς πίεσης και ελέγχου της κυβέρνησης, αλλά στο μεταξύ αυτή κυβερνά. Και αυτή βαραίνουν περισσότερο τα επίπεδα ευημερίας και προσδοκιών της κοινωνίας – όχι ο αντίπαλος που δεν υπάρχει.
Γ.Δ.
Διαχείριση υδάτινων πόρων Ι
Μέγιστο θέμα κατά γενική ομολογία η έλλειψη νερού. Κι αυτό εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων. Άρα η υπάρχουσα δύσκολη εν γένει κατάσταση απαιτεί την βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Κι αυτό διότι θεωρείται ως πιθανό τα προσεχή υδρολογικά έτη πως θα είναι ξηρικά, όπως τα δύο τελευταία.
Άρα, τίθεται επί τάπητος όχι απλά ένα σοβαρό θέμα αλλά ένα κρίσιμο που αφορά την επιβίωση ανθρώπων, ζώων και φυτών. Υπερβολικό; Νομίζω πως όχι, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα γεγονότα έστειλαν ήδη το μήνυμά τους κι εμείς εγκαίρως πρέπει να τα ερμηνεύσουμε.
Γι’ αυτό, απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενιαίου πολιτικού πλαισίου διαχρονικής ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, κοινά αποδεκτού. Αυτό το τελευταίο μάλιστα αποτελεί την βάση στην οποία θα στηθεί όλο το οικοδόμημα διαχείρισης.
Γ.Δ.
Διαχείριση υδατικών πόρων ΙΙ
Η διαχείριση του νερού, αυτού του σημαντικότατου αγαθού της ζωής απαιτεί γνώσεις· διότι σπατάλη του δεν δικαιολογείται.
Στο καίριο, ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, επιβάλλεται να υπάρχουν πλήρως αποκεντρωμένες διαδικασίες. Αυτό είναι αυτονόητο αφού τα περισσότερα προβλήματα, πολλά από τα οποία πολύ σοβαρά, εμφανίζονται και απαιτούν αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο. Ως παράδειγμα αναφέρονται τα δίκτυα διανομής του νερού στα οποία οφείλονται οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες απώλειες νερού.
Σε αρκετές μεγάλες ΔΕΥΑ σε δήμους με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης, οι απώλειες εκτιμώνται κατά μέσο όρο σε 25-35%, ενώ στην ύπαιθρο, σε οικισμούς μικρών δήμων, οι απώλειες υπερβαίνουν το 70%. Στα δίκτυα άρδευσης οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες και αν συμπεριληφθούν οι απώλειες λόγω των παρωχημένων τεχνικών άρδευσης είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες τις δύο τελευταίες δεκαετίες προχώρησαν σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που στον ένα ή άλλο βαθμό στόχευαν στην αποκέντρωση.
Γ.Δ.
Ποδοσφαιρικό
Σαν φίλος του ποδοσφαίρου, παρακολούθησα τον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη της Αγγλίας.
Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Αιτία, η εξαιρετική απόδοση συνολικά της ομάδας μας που είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη. Μια νίκη καθόλα δίκαιη διότι η ελληνική εθνική ομάδα απέδωσε εξαιρετικά. Πέρα από το τεχνικό μέρος, στο γήπεδο οι παίκτες μας κατέθεσαν την ψυχή τους.
Εννοώ ότι αγωνίστηκαν στα ίσα, έτρεξαν πάνω-κάτω όλοι με πάθος και δύναμη αναγκάζοντας τους Άγγλους να υποκλιθούν στην ανωτερότητά τους.
Στον αγώνα αυτόν οι ποδοσφαιριστές μας είχαν κι ένα άλλο ηθικό αίτιο. Επιθυμούσαν και το κατάφεραν να τιμήσουν την μνήμη του 31χρονου διεθνούς Ελληνοβρετανού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδος Τζόρτζ Μπάλντοκ που πέθανε ξαφνικά.
Γ.Δ.
Ιδού οι διαφορές
Ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα αναδείξουν οι κάλπες της Κυριακής, κατά κοινή ομολογία όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν ένα ωραίο αγώνα με ήθος και πολιτική ωριμότητα και δεν είχαμε παρατράγουδα. Αυτό αναμφισβήτητα μετράει υπέρ του κόμματος που φαίνεται έτοιμο να αναλάβει την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ το ξεκατίνιασμα συνεχίζεται…Το κόμμα της Αριστεράς δείχνει ότι δεν έχει κουλτούρα, δεν έχει επίπεδο και όλα αυτά που συμβαίνουν υποβαθμίζουν το χώρο. Οι ίδιοι έχουν απαξιώσει τα πάντα. Που είναι οι αρχές και οι αξίες και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που αρέσκονταν να προβάλλουν; Όλα αυτά απαξιώθηκαν στην πράξη…
Μ.Ξ.
Άπαντες αθώοι
Αθώος κρίθηκε από το Εφετείο Θράκης ο πρώην δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου μετά από καταγγελία του νυν δημάρχου για υπεξαίρεση ποσού άνω των 120.000 ευρώ από το ΚΑΠΗ του δήμου. Πρόκειται για μια υπόθεση του 2003 και η καταγγελία ήταν εναντίον του δημάρχου και 5 ακόμη υπαλλήλων και των τότε αντιδημάρχων. Όλοι τους κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για μια ακόμη αθώωση για τον πρώην δήμαρχο.
Αντίθετα σοβαρά προβλήματα με την δικαιοσύνη συνεχίζει να έχει εν ενεργεία δήμαρχος και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις επί του θέματος.
Μ.Ξ.
Ένας νομός στα τρία
Ένας νομός, αυτός του Έβρου εδώ και λίγο χρόνο, έχει «κοπεί» στα τρία. Ακούω και διαβάζω δηλώσεις δημάρχων και άλλων εκπροσώπων διαφόρων φορέων για βόρειο Έβρο, για κεντρικό Έβρο και για Νότιο Έβρο.
Αλήθεια απορώ και ρωτώ: Τι νόημα έχει αυτός ο διαχωρισμός ενός νομού σε τρία μέρη; Και πού αποσκοπεί;
Υποψιάζομαι ότι τον διαχωρισμό αυτόν ότι τον εμπνεύστηκαν οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Σουφλίου σε σχέση με τον μητροπολιτικό της Αλεξανδρούπολης, έναντι της στασιμότητας των υπολοίπων δήμων όπως θεωρούν οι δήμαρχοί τους.
-Τελικά, ο λεκτικός διαχωρισμός έγινε για αναπτυξιακούς λόγους και ενδοδημοτικές αντιζηλίες. Ανθρώπινα πράγματα δηλαδή αλλά και επικίνδυνα.
Γ.Δ.
Για τα υποψήφια θύματα
Καθημερινά σχεδόν το αστυνομικό δελτίο ασχολείται με τη δράση μελών ντόπιων και ξένων απατεώνων που προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες.
Το έχουν κάνει επάγγελμά τους μάλιστα. Ως γνωστόν επικοινωνούν τηλεφωνικά και προσποιούνται πότε τον γιατρό, πότε τον αστυνόμο και με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ή άλλη υπόθεση.
Απαιτούν δε χρήματα για να γίνει άμεση χειρουργική επέμβαση ή για να μην φυλακιστεί και άλλες ιστορίες. Όλα για να πειστεί το υποψήφιο θύμα και παραδώσει χρήματα, λίρες ή χρυσαφικά.
Υπάρχει όμως στην όλη ιστορία ένα ερωτηματικό. Πώς υπάρχουν ακόμη αφελείς άνθρωποι και πιστεύουν το περιεχόμενο ενός ανώνυμου τηλεφωνήματος;
Χρόνια τώρα οι απατεώνες αυτοί δρουν, τόσα έχουν γραφτεί και λεχθεί και όμως θύματα υπάρχουν.
Γ.Δ.
Σύμπτωση απόδειξης μιας πραγματικότητας
Εγκαίνια χθες του νέου διδακτηρίου του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης και μία σύμπτωση που προκάλεσε αίσθηση. Λοιπόν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών από τους διευθυντές και Μουφτήδες, από το διπλανό Τσινάρ τζαμί, ξεκίνησε η προσευχή της Παρασκευής ν’ ακούγεται από τα μεγάφωνα του μιναρέ.
Στην αρχή επικράτησε αμηχανία αλλά ο ευρισκόμενος στο βήμα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του επισήμανε ακριβώς πως η στιγμή είναι ενδεικτική της ανεξιθρησκείας, της ανοιχτής κοινωνίας, της δημοκρατικής λειτουργίας να ακούγεται η προσευχή της Παρασκευής ενώπιον Χριστιανών και Μοσουλμάνων όπως Μουφτήδων και του Μητροπολίτη Ξάνθης.
Απόδειξη περίτρανη του σεβασμού της θρησκείας του άλλου, της ελευθερίας να λειτουργεί χωρίς φόβο και να εκφράζεται χωρίς περιορισμούς.
Χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο κ.Καλαντζής μια πολιτείας με αρχές, με αναγνώριση και ανοχή του «άλλου». Μιας πολιτείας που στη Θράκη ξεχωρίζει για την συμβίωση των θρησκειών, ενώ στη γειτονιά μας συμβαίνουν τραγικές συγκρούσεις. «Αυτό το σημερινό τυχαίο συμβάν είναι απόδειξη όλων των παραπάνω», τόνισε καταχειροκροτούμενος.
Γ.Δ.