Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

0

Η διοίκηση έχει συνέχεια
Το λένε όλοι οι λογικοί άνθρωποι σε κάθε ευκαιρία. Ότι δηλαδή η διοίκηση, η κάθε διοίκηση, έχει συνέχεια. Δηλαδή, η διοίκηση είναι εκεί, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αναχώρηση του Χ δημάρχου και Ψ αντιδημάρχου, βουλευτή, υπουργού και λοιπών αξιωμάτων.
Στην πορεία μιας διαδρομής 4 ή 5 χρόνων, είναι γεγονός πως κάποια έργα θα υλοποιηθούν από τους νεοεκλεγέντες. Τα έργα οραματίστηκαν οι προηγούμενοι, τα ωρίμασαν με σωστές μελέτες, εξασφάλισαν την χρηματοδότηση και προχώρησαν ακόμη και στην διακήρυξή τους αλλά τελικά την εκτέλεση ή εγκαινίαση την κάνει άλλος. Αυτός λοιπόν, ο επόμενος, σωστό είναι να μην αγνοεί τον προηγούμενο. Θα πρέπει ευθαρσώς να πει ότι το εγκαινιαζόμενο ή προς υλοποίηση έργο έγινε από την προηγούμενη διοίκηση. Κι αυτό απαιτεί η αλήθεια.
-Ας μην τα ξεχνούν αυτά οι αυτοδιοικητικοί μας.
Γ.Δ.


Μία ταινία, μια περιοχή
Το γράψαμε προχθές στην Εφημερίδα για μια διεθνή κινηματογραφική παραγωγή στη Δράμα.
Συγκεκριμένα θα γυριστούν αρκετές σκηνές στα λατομεία μαρμάρων του Βώλακα, τα οποία αποτελούν εντυπωσιακό σκηνικό, ενώ έγιναν και σχετικές παρεμβάσεις στον χώρο.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην παραγωγή συμμετέχουν γνωστοί δημοφιλείς πρωταγωνιστές όπως ο Βενσάν Κασέλ, η Άνια Τέιλορ Τζόι, ο Κρις Έβανς, η Σάλμα Χάγιεκ και ο Σαμ Ρίτσαρσον.
Δεν θα προχωρήσω ως προς την υπόθεση του σεναρίου και σε άλλες λεπτομέρειες των γυρισμάτων. Θα μείνω στο οικονομικό όφελος και την δημοσιότητα που θα γίνει για την Δράμα και την γύρω περιοχή. Κι αυτό είναι δεδομένο αρκεί να θυμηθούμε πόση δημοσιότητα δίνει μια ταινία σε μια πόλη, σε ένα νησί, σε μια μικρή περιοχή. Δεκάδες τα παραδείγματα, άρα όφελος υπάρχει από την δραστηριότητα των κινηματογραφικών παραγωγών.
Γ.Δ.


Ο Ανδρουλάκης, ο Παππάς και ο Μητσοτάκης
Εμφάνιση αρχηγού αξιωματική αντιπολίτευσης έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Βουλή αλλά και είχε και την ανάλογη αναγνώριση και αντιμετώπιση από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Άλλαξαν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί στην Βουλή μετά τις ευρωεκλογές και μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και έτσι θα παραμείνουν όσο είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.  Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αποχώρησε από την Βουλή όταν ανέβηκε στα έδρανα ο Νίκος Παππάς και επανήλθε μετά. Εξήγησε δε ότι θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Αυτό εκλήφθηκε ως ένα καρφί κατά του Αντώνη Σαμαρά που λίγες μέρες πριν αντάλλαξε μια θερμή χειραψία με τον κ. Παππά.
Μ.Ξ.


Ο Αλέξης Τσίπρας
Το σχέδιο του για την τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία ανάπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του. Σχέδιο που συνοψίζεται στα 4 «Α», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα «Ανάπτυξη – Αναδιανομή – Ανθεκτικότητα – Ασφάλεια». Έστειλε όμως και μηνύματα εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής», αλλά και για την ανάγκη μιας «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», η οποία θα υποστηρίξει τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες ρήξεις». Ίσως να προετοιμάζει την επάνοδό του στην ενεργή πολιτική, ίσως να στοχεύει σε άλλα αξιώματα…Σε κάθε περίπτωση δηλώνει πολιτικά παρών χωρίς να χαραμίζει όμως το πολιτικό του κεφάλαιο σ’ όλα αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και ορθώς θα λέγαμε…
Μ.Ξ.


Είμαστε έτοιμοι;
Ο ρόλος και η αποστολή του Τύπου είναι εκτός όλων των άλλων, όπως έλεγχος της διοίκησης, των δήμων, των διαφόρων φορέων, ώστε να μεριμνούν έγκαιρα για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, δυσάρεστα γεγονότα κλπ.
Στο θέμα μας λοιπόν. Ρωτάμε, μεταφέροντας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των συμπολιτών μας, εάν η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, οι δήμοι και οι υπόλοιποι φορείς, είναι έτοιμοι εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.
Εάν δηλαδή όσοι έχουν την ευθύνη της πρόληψης από πλημμύρες, χιόνια, παγετό και άλλα φυσικά φαινόμενα που προξενούν προβλήματα τόσο στους ανθρώπους όσο και στην περιουσία τους.
Είναι προτιμότερο, έστω τώρα, να γίνουν πιθανές παρεμβάσεις όσο υπάρχει χρόνος, όπως καθαρισμοί ρεμάτων σε πόλη και ύπαιθρο και βέβαια να καθαριστεί και το δίκτυο ομβρίων. Ως εκ τούτου το ερώτημα υπάρχει: Είμαστε έτοιμοι;
Γ.Δ.


Μνήμη Μάνου Χατζιδάκι

chatzidakis_manos-empros
Στις 23 Οκτωβρίου του 1925 γεννήθηκε στην Ξάνθη ο Μάνος Χατζιδάκις, ο γνωστός παγκοσμίως Μουσικοσυνθέτης.
Η Ξάνθη από την πλευρά της, δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιήσει το γεγονός αυτό. Διαχρονικά υπήρξε μια αδικαιολόγητη αδιαφορία στο να προβληθεί πανελληνίως ο Μάνος Χατζιδάκις ως τέκνο της Ξάνθης.
Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια πέρασαν, αλλά δυστυχώς αδιαφόρησαν. Δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για να τιμήσουν τον μοναδικό μουσικοσυνθέτη με την παγκόσμια αναγνωρισμένη μουσική του.
Η πόλη και οι άνθρωποί της του αρνήθηκαν μια προτομή, μία ονομασία δρόμου να φέρει το όνομά του.
Πραγματικά, προβληματίζεται κανείς από την απαράδεκτη συμπεριφορά εις βάρος του Μάνου.
Γ.Δ.


Ημέρα Μάνου Χατζιδάκι
Αφορμή παίρνοντας από τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, προτείνω τα αυτονόητα για να τιμηθεί ο μέγιστος Μάνος τοπικά και να γίνει γνωστό πανελλαδικά ότι ο Χατζιδάκις είναι τέκνο της Ξάνθης.
Θέλω να πιστεύω ότι ο δήμος Ξάνθης και η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού θα ετοιμάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του Μάνου.
Προτείνω να καθιερωθεί στα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια μια Ημέρα Μάνου Χατζιδάκι, με αφετηρία βεβαίως το Μουσικό Σχολείο. Γνώση του ποιος ήταν ο Μάνος, το έργο του, η ζωή του, η προφορά του στον Πολιτισμό της χώρας. Ευκαιρία μοναδική οι νέοι μας να μάθουν, ν’ ακούσουν τη μουσική του, να μπολιαστούν μ’ αυτήν και να’ ναι υπερήφανοι ότι ο μεγάλος  Μουσουργός γεννήθηκε στην πόλη μας κι εδώ έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του κι εδώ έμαθε να πρωτοπαίζει πιάνο.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια για τον Μάνο
Η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορεί κάποιος να γράψει για τον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του.
Υπήρξε την περίοδο του άλλου μεγάλου Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αλλά οι μουσικοί τους δρόμοι ήταν διαφορετικοί.
Ο Ξανθιώτης Μάνος είχε άλλες ευαισθησίες, άλλες μουσικές απόψεις κι εκεί διακρίθηκε. Έγραψε μουσική με ποικίλα θέματα εκτός από τα τραγούδια σε στίχους Γκάτσου. «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και «Ο μεγάλος Ερωτικός» και άλλα πολλά, έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες, όπως η μουσική που έγραψε σε μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών.
Πολύπλευρο ταλέντο, ιδιόρρυθμος στις απόψεις του, ίδρυσε το Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα και θέλησε να διοργανώσει ένα Μουσικό Φεστιβάλ στην Ξάνθη με τον τίτλο «Μουσικός Αύγουστος». Η όλη υπόθεση προχώρησε μεν αλλά τελικά ναυάγησε και ο Μάνος έφυγε οριστικά πουλώντας και το σπίτι που είχε αγοράσει δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ.
Γ.Δ.


Μαγκιές και εξυπνάδες
Εντάξει νέοι υπήρξαμε όλοι. Με τις τρέλες μας, τις απόψεις μας, τις ιδιαιτερότητές μας πάντα σε συνάρτηση της αγωγής από τα σπίτια μας. Προφανώς δεν μας έλλειπαν οι δικές μας μαγκιές και δήθεν εξυπνάδες για να εντυπωσιάσουμε τις συμμαθήτριες. Γνωστά πράγματα, συνέβησαν και κατά ένα ποσοστό συμβαίνουν και σήμερα για διαφορετικούς λόγους και αιτίες.
Σήμερα η κυρίαρχη αιτία για αποβολή από τα σχολεία των μαθητών είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του σχολείου.
Συνολικά, λίγο πάνω από 6.000 είναι οι αποβολές μαθητών που δεν τήρησαν την απαγόρευση από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Σας είπα. Μαγκιά θεωρούν οι νέοι το να μην υπακούσουν στην απαγόρευση, νομίζουν ότι έτσι ξεχωρίζουν και με το μυαλό τους θεωρούν εαυτό επαναστάτη.
-Κάθε εποχή έχει τα πρότυπά της και τις αιτίες της.
Γ.Δ.


Δύο γνωστές κυρίες


Νέα πρόσωπα στην Οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν και ήδη δημοσιοποιήθηκαν και ο θέσεις που καταλαμβάνουν.
Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά η συμπολίτισσά μας, η Κατερίνα Πλέσια- Ευσταθοπούλου, Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι κόρη του αγαπητού φίλου και συμπολίτη Αργύρη Πλέσια και τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια στη θέση του Συντονιστή Ομάδας Προγράμματος με επικεφαλής τον Λευτέρη Καρχιμάκη.
Η δεύτερη κυρία που κατέλαβε μια θέση στην Οργανωτική Ανασυγκρότηση είναι η κυρία Όλγα Μαρκογιαννάκη η οποία ορίστηκε ως αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, ενώ εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Κώστας Τσουκαλάς, Δικηγόρος -Εργατολόγος.
Τις δύο παραπάνω κυρίες γνωρίσαμε στη διάρκεια των Ευρωεκλογών και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την αξιοποίησή τους στη νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Θ’ ανοίξει μεγάλη συζήτηση Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ…