Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

0

«Έξι θέσεις γιατρών…»
Η σχετική είδηση δημοσιεύθηκε και αφορά την προκήρυξη για έξι (6) θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο Ξάνθης.
Πρόκειται για θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων όπως Παθολόγοι, Αναισθησιολόγοι κλπ.
Λοιπόν, χωρίς να το γρουσουζέψω το πράγμα, όλες οι θέσεις εύχομαι να καλυφθούν. Δηλαδή, να υπάρξει ενδιαφέρον. Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί έχουν εμφανίσει τόσο δραματική την κατάσταση στο νοσοκομείο μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές, που το έχουν απαξιώσει τελείως. Και λοιπόν, ως εκ τούτου, ποιος νέος γιατρός θα έλθει να δουλέψει σ’ αυτό;
Γι’ αυτό, ας σταματήσει το εύκολο ανάθεμα. Εξάλλου οι εργαζόμενοι αυτοί κυρίως γνωρίζουν ότι προκηρύξεις γίνονται συνέχεια για νέο προσωπικό.
-Βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια τα χέρια μας με τις υπερβολές μας.
Γ.Δ.


Ποιος το λέει
Η εφημερίδα μας φιλοξένησε τον καταξιωμένο γλύπτη Θεοδ. Παπαγιάννη από τα Ιωάννινα.
Στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Παύλο Μαραγκό μίλησε για διάφορα θέματα. Ανάμεσα σ’ αυτά για την Τέχνη, τον ρόλο και την αποστολή. Η απάντηση του κ.Παπαγιάννη καταλυτική. «Η τέχνη, δήλωσε, είναι αντίδοτο στη βαρβαρότητα».
Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Πινακοθήκη της Ξάνθης στην Παλιά Πόλη. Η ενημέρωσή του ότι ήταν κλειστή για το κοινό εδώ και μήνες, προκάλεσε απορία και δήλωσε «Δεν γίνεται η πινακοθήκη μιας πόλης σαν την Ξάνθη, να είναι κλειστή».
Πριν δε φύγει επισκέφτηκε στην Πλατεία Ελευθερίας το Μνημείο των Ελλήνων Εβραίων.
Σχετικά τώρα για την κλειστή Δημοτική Πινακοθήκη τι να πούμε εμείς που το γράφουμε και το ξαναγράφουμε και κανείς στο δήμο δεν ακούει.
Γ.Δ.


Το περιμένω να’ ρθει
Το θέμα είναι επαναστατικό για την Ελλαδάρα μας. Ποιο είναι αυτό;
Στις επόμενες εθνικές εκλογές να ψηφίσουμε με ένα ψηφοδέλτιο κι όχι τα δεκαπέντε-είκοσι όπως γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες για να μη πω από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους.
Λοιπόν, υπάρχει η πρόθεση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την επιστολική ψήφο.
Δηλαδή θα πρόκειται για το καινούριο ψηφοδέλτιο, ένα όμως, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές.
Στην αρχή ο ψηφοφόρος θα διαλέγει το κόμμα του και στην άλλη πλευρά θα επιλέξει τον ή τους (ανάλογα) υποψηφίους που αντί για ονόματα θα επιλέγει κουτάκια με αριθμούς που αντιστοιχούν σε κάποιους υποψήφιους που θα συμβουλεύεται από το βιβλιαράκι που θα παίρνουν από την εφορευτική επιτροπή μαζί με το ψηφοδέλτιο.
Όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, γνωρίζουν την διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου.
Αισιοδοξώ να το δω να εφαρμόζεται στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Γ.Δ.


Δεξίωση του Προξένου
Ο Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή κ.Aykut Unal διοργανώνει δεξίωση με την ευκαιρία της 101ης επετείου της Ανακήρυξης  της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Η δεξίωση θα δοθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αστραία» στον Ίασμο.
Παγίως στην εκδήλωση αυτή καλούνται προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και από την Ξάνθη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.
Γ.Δ.


Πολιτικοί και πολιτική
Ενίοτε τα δύο μπλέκονται και δημιουργούν εικόνες εξαιρετικές για ψυχανάλυση.
Όπως έγινε προχθές στην Αθήνα σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αθηνών.
Λοιπόν, πιο θερμή χειραψία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά (του διαμαρτυρόμενου της Ν.Δ.) και του Νίκου Παππά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ξαναδεί όσοι ήταν παρόντες. Μάλιστα κάθισαν δίπλα-δίπλα, γελούσαν μεταξύ τους, τα έλεγαν δε σε ένα ωραίο κλίμα σαν παλιά φιλαράκια.
Είναι κακή αυτή η εικόνα; Προφανώς όχι. Απλά θυμίζω τις δηλώσεις Σαμαρά με οργίλο ύφος «θα τους πάω μέχρι τέλους» εννοώντας Τσίπρα και Παππά για την υπόθεση Νοβάρτις που τον είχαν μπλέξει κι αυτόν. Τελικά μάλλον ο Σαμαράς τα ξέχασε όλα. Εξάλλου έχει τώρα άλλο στόχο, πώς να βάζει τρικλοποδιές κι εμπόδια στον Μητσοτάκη.
Γιατί τα αναφέρω όλα τα παραπάνω. Μα όλους εμάς που αφελείς όντας, τσακωνόμαστε μεταξύ μας και με φίλους και χαλάμε τις καρδιές μας για ποιους, για άδεια πουκάμισα, για πολιτικούς που παραμυθιάζουν το πόπολο, που παίζουν θέατρο.
Φυσικά δεν επιθυμώ οι πολιτικοί να είναι εχθροί και αμίλητοι μεταξύ τους, εάν είναι δυνατόν. Όχι βέβαια. Όμως να μη φτάνουν και στις κοροϊδία με τις κούφιες υποσχέσεις τους ότι τάχα έτσι, ότι δήθεν αλλιώς και να το παραμύθι να πηγαίνει σύννεφο…
Γ.Δ.


Προσοχή στο παζάρι Ι
Να ξεκινήσω από το προφανές. Μπορεί κάποια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης να μας ενημερώσει ως Εφημερίδα και μέσω υμών να ενημερώσουμε τους δημότες για ένα πράγμα. Δηλαδή, ποιο ποσό ο δήμος βάζει στα ταμεία του ετησίως από το ενοίκιο του χώρου του παζαριού στους λεγόμενους παζαρτζήδες. Παράλληλα, να πληροφορήσει το κόστος των εργαζομένων όλον τον χρόνο στο να καθορίζουν τον χώρο;
Από αυτό το σημείο θα πρέπει να προχωρήσει ένας σύγχρονος δήμος διότι πρέπει να είναι ισοσκελισμένα έσοδα- έξοδα. Και κάτι ακόμη. Πληρώνουν όλοι κανονικά ή χρωστούν χιλιάδες ευρώ;
Κι αφού μάθουμε τα έσοδα και τα έξοδα, να πούμε κάποια πράγματα, όπως, εάν συμφέρει τον δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες να γίνει εκεί, επένδυση κάποιων εκατομμυρίων.
Γ.Δ.


Προσοχή στο παζάρι ΙΙ
Θα ήθελα όμως να θίξω και την άλλη, χαρακτηριστική πλευρά της Λαϊκής Αγοράς (παζάρι) της πόλης μας, όπως και του Πόρτο Λάγος έμμεσα, διότι οι ίδιοι άνθρωποι (παζαρτζήδες) πηγαίνουν κι εκεί.
Πιστεύω ακράδαντα πως εάν γίνει μια κλειστή-σκεπαστή αγορά το παζάρι της Ξάνθης πως αμέσως θα χάσει τον λαϊκό χαρακτήρα του. Η λαϊκή αγορά της Ξάνθης έγινε γνωστή πανελληνίως λόγω ακριβώς αυτής της ανοιχτής και ζωντανής λειτουργίας και εικόνας της. Έχει γίνει αποδεκτή για τα χρώματα, την ζωντάνια της, τις μυρωδιές, τους ανθρώπους, τις φωνές.
Εάν μπουν σε μεταλλικά κουτιά, είναι σαν καταστήματα πλέον, δεν είναι ανοιχτή αγορά όπου ελεύθερα κινούνται οι άνθρωποι, στριμώχνονται, συνομιλούν, αγγίζουν τα λαχανικά και τα φρούτα. Όλα τα παραπάνω είναι ο χαρακτήρας του παζαριού, της Λαϊκής Αγοράς και αυτό θα χαθεί μαζί με τα ευρώ που θα επενδυθούν στο να γίνουν σαν μια κλειστή αγορά χωρίς νεύρο, χωρίς ζωή.
Τώρα ως προς το τι γίνεται αλλού στις Λαϊκές αγορές από τους πωλητές, εδώ σε μας η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Κανείς δεν μαζεύει τα σκουπίδια σε σακούλες, δεν καθαρίζει τον χώρο του και δεν μαζεύουν όλοι τα σίδερα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Έτσι ώστε ο χώρος να μετατρέπεται σε χώρο πάρκινγκ. Πράγμα που θα καταργηθεί εάν γίνει κλειστή αγορά και θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις πάρκινγκ και έσοδα για τον δήμο.
Γ.Δ.


Κοροϊδία χωρίς όρια
«Γκαντεμιά, ατυχία και όλα τα στραβά μαζί με βρήκανε με το θέμα του Φυσικού Αερίου» μου έλεγε συμπολίτης προχθές.
Υποψιάστηκα τι εννοούσε διότι αρκετοί άλλοι βρίσκονται στο θέμα αυτό στην ίδια μοίρα.
Δηλαδή να έχουν κάνει αίτηση για σύνδεση με το φυσικό αέριο κι ακόμη η εταιρεία να μην έχει προχωρήσει καν στην τοποθέτηση των αγωγών για να έρθει το φυσικό αέριο.
Όταν στον Έβρο, η εκεί εταιρεία έχει προχωρήσει όχι μόνον με τους αγωγούς αλλά ξεκίνησε τις συνδέσεις με τα νοικοκυριά.
Είναι γεγονός ότι στην πόλη της Ξάνθης παίζεται ένα τεράστιο παιγνίδι κοροϊδίας και  καθυστέρησης. Οι υποσχέσεις ανανεώνονται κάθε μήνα και τελικά δεν προχωρά τίποτε απολύτως.
Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως ευθύνες μεγάλες φέρει το κράτος, η κυβέρνηση. Η οποία ενώ γνωρίζει την καθυστέρηση και κοροϊδία της αρμόδιας ιδιωτικής εταιρείας δεν επεμβαίνει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών που επί χρόνια περιμένουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.
-Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα άφηνε μια σοβαρή κυβέρνηση εταιρεία να κοροϊδεύει τους πολίτες της;
Γ.Δ.


Απαράδεκτος φανατισμός
Μαθήματα ήθους, μεγαθυμίας,  βαθιάς θρησκευτικότητας και πραότητας, όπως αρμόζει σ’ έναν θρησκευτικό λειτουργό παρέδωσε ο Μουφτής Κομοτηνής όταν προπηλακίστηκε από μια ομάδα στην προσπάθεια του να προσευχηθεί στο Τσινάρ τζαμί στην Ξάνθη. Κάποιοι που επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν ένα θρησκευτικό αξίωμα, εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς και υποκινούμενοι από άλλα κέντρα, έκαναν επίδειξη φανατισμού και μισαλλοδοξίας εκδιώχνοντάς τον από τον χώρο προσευχής. Έπεσαν όμως στην δική τους παγίδα και είναι έκθετοι στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Αυτοί που κατηγορούν την χώρα μας και χώρα τους για καταπίεση και στέρησης δικαιωμάτων της μειονότητας  αποκάλυψαν το αληθινό τους πρόσωπο επιδεικνύοντας φανατισμό και μισαλλοδοξία, στερώντας το δικαίωμα στην προσευχή σε αυτόν που δεν τους είναι αρεστός για τους γνωστούς δικούς τους λόγους.
Μ.Ξ.


Ένα μπάχαλο
Είναι γνωστά τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι επίσης γνωστό ότι ολοένα και μεγαλώνει το κομμάτι του κόσμου που στρέφεται στην  ιδιωτική υγεία, στις κλινικές και στα θεραπευτικά κέντρα. Θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο που το ΕΣΥ θα είναι μόνο για τους μη έχοντες που θα περιμένουν στην λίστα για να χειρουργηθούν ή να κάνουν καμία εξέταση. Τώρα έχουμε και νέες εξελίξεις με τις εξετάσεις. Αφού μας καλλιέργησαν μεθοδικά τα προηγούμενα χρόνια ότι πρέπει για το καλό μας να κάνουμε κάθε τρεις και τόσο διαγνωστικές εξετάσεις, για να συνταγογραφούν οι γιατροί, να πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να κάνουν χρυσές δουλειές τα διαγνωστικά κέντρα. τώρα μας το κόβουν μαχαίρι. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου όλο και μεγαλώνει με αποτέλεσμα τώρα τα Διαγνωστικά να ζητούν από τον ασφαλισμένο να πληρώσει ότι δεν του επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ διπλασιάζοντας έτσι τη συμμετοχή του για να του κάνουν τις εξετάσεις.
Με λίγα λόγια …μπάχαλο!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Δράση και αντίδραση Ι Σε κάθε ανθρώπινη δράση, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, ανθρωπι…