Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πόρτο Λάγος, πονεμένη αγάπη μου

Πόρτο Λάγος, πονεμένη αγάπη μου

0

Μια προσέγγιση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής


Συζήτηση με τον Ανάργυρο Προμοίρα για το λιμάνι και την λίμνη


Στο ανατολικό τμήμα του νομού μας, στα «σύνορα» με το νομό Ροδόπης, η Ξάνθη υπάρχει με δύο σημαντικά τοπόσημά της. Δύο σημεία στον ίδιο περίπου χώρο, που το ένα εμπλέκεται με το άλλο και τα δύο υπάρχουν σε μια αρμονική πορεία μεν αλλά προβληματική.

Ο λόγος για το λιμάνι στου Πόρτο Λάγος και την διπλανή λίμνη Βιστονίδα.

Ένα λιμάνι με ιστορία παλιά, με κίνηση καϊκιών, με κατοίκους, με υπηρεσίες κρατικές και ιδιωτικές, καταστήματα διάφορα.

Επίνειο όχι στα λόγια αλλά πραγματικό της Ξάνθης.

Δίπλα, η αρχαία λίμνη Βιστονίδα από την οποία πήραν το όνομά τους οι πρώτοι κάτοικοι και ονομάστηκαν Βίστονες.  Μια λίμνη δίπλα μας, μια ομορφιά, μια πρόκληση με τους διάφορους φτερωτούς επισκέπτες της που μας καλεί να την γνωρίσουμε αλλά δεν μας το επιτρέπουν οι ανθρώπινοι νόμοι.

Αυτήν την περιοχή επισκεφθήκαμε, την προσεγγίσαμε άλλη μια φορά και σας παρουσιάζουμε την σημερινή εικόνα τόσο του Λιμανιού όσο και της Λίμνης.

Το λιμάνι κυρίως αλλά και η Λίμνη, μας έχουν απασχολήσει ως Εφημερίδα κατά το παρελθόν. Όταν έδιναν το δικό τους αγώνα ο πρώην βουλευτής της ΕΡΕ Μιχαηλίδης και στη συνέχεια οι Φώτης Σιδερίδης και Θόδωρος Σπετσιώτης, μέλη του Ε.Β.Ε. Ξάνθης. Δυστυχώς ήταν μόνοι και η πολιτεία αδιάφορη για τη Θράκη και απούσα εν γένει.

Το αρχείο μας μάρτυρας της περιόδου αυτής.

Σήμερα, δεν συναντήσαμε βουλευτές και δημάρχους του τόπου μας. Προτιμήσαμε να μιλήσουμε με έναν νέο άνθρωπο, γέννημα-θρέμμα του Πόρτο Λάγος, έναν άνθρωπο που ζει εκεί, που έχει εκεί την οικογένειά του και την επιχειρηματική του δραστηριότητα και «βιώνει στο πετσί του» που λέμε, τόσο το Λιμάνι όσο κυρίως την Λίμνη.

Γι’ αυτό το βιωματικό μέρος μιλήσαμε με τον Ανάργυρο Προμοίρα, ειδικό άμισθο σύμβουλο Τουρισμού-Πολιτισμού της διοίκησης Τοψίδη.

Αγάπη, πόνος, μικρές ελπίδες, δημιουργικότητα

Αν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες λέξεις που σηματοδοτούν τον Ανάργυρο Προμοίρα αυτές είναι, μεγάλη Αγάπη για τον τόπο, Πόνος γιατί αργούν οι αποφάσεις, Μικρές Ελπίδες για το μέλλον της περιοχής, Δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει την προσωπική του διαδρομή. Ας τον ακούσουμε:

«Ασχολήθηκα με την Περιφέρεια για να προσφέρω στον τόπο μου. Δεν έχω φιλοδοξία να κάνω καριέρα. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν έχω βοήθεια από την Πολιτεία, την κυβέρνηση, από την οποία εξαρτάται να λυθούν τα προβλήματα τόσο του Λιμανιού όσο και της Λίμνης.

Η κίνηση στο λιμάνι έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν θέλουν να βάλουν άγονη γραμμή γιατί θα κόψει από τα διπλανά λιμάνια. Το γνωστό Τουριστικό Περίπτερο κλειστό, ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, μένει έτσι και ρημάζει. Το χωριό φθίνει πληθυσμιακά, έχει χάσει το Λιμάνι, το Λιμεναρχείο, γραφεία ιδιωτών Εκτελωνιστών, δημόσιες υπηρεσίες που μετακινήθηκαν στην Ξάνθη. Έχει συντελεστεί μια απαξίωση του Πόρτο Λάγος και τίποτε σήμερα δεν δείχνει ότι η εικόνα θ’ αλλάξει. Λυπάμαι αλλά τίποτε νέο, καινούργιο δεν συμβαίνει πλέον στο Λιμάνι.

Μια επένδυση σκέφτηκε να πραγματοποιήσει ο…κ. Χαλιορής με σκάφη αναψυχής αλλά τελικά δεν έγινε ούτε αυτή.

Ας μην ψάχνουμε τώρα ευθύνες για όσα δεν έγιναν στο λιμάνι μας και ποιοι φταίνε. Δεν επιθυμώ να γυρίζω πίσω, βλέπω μπροστά, αλλά η εικόνα είναι θολή για το αγαπημένο μας λιμάνι».

Η λίμνη

Κι αν το Λιμάνι συνεχίζει να έχει τα προβλήματά του, δυστυχώς η Βιστονίδα λίμνη έχει τα δικά της θέματα που ζητούν λύση. Θέματα που έχουν να κάνουν με τον εναλλακτικό Τουρισμό, με την ίδια τη Λίμνη, με την αξιοποίησή της πέρα από τα χρονίζοντα προβλήματα του Συνεταιρισμού που χρόνια τώρα δίνει αγώνα επιβίωσης.

Ζητώ την άποψη του Ανάργυρου Προμοίρα και πάλι και ως άμισθου Ειδικού Συμβούλου για θέματα Τουρισμού -Πολιτισμού στην ΑΜΘ. Μας είπε:

«Η Περιφέρεια ΑΜΘ επιθυμεί να διατηρηθεί η Χλωρίδα και Πανίδα της ευρύτερης περιοχής Πόρτο Λάγος και της Λίμνης φυσικά και του περιβάλλοντος χώρου των παραλίμνιων περιοχών.

Όμως, στην αποικία των Ερωδιών δεν υπάρχει παρατηρητήριο όπως πουθενά αλλού. Όσα υπήρχαν λόγω έλλειψης φροντίδας καταστράφηκαν. Πώς αλήθεια θα έρθουν οι ενδιαφερόμενοι, Έλληνες και ξένοι να κάνουν παρατήρηση πουλιών; Πώς θα δουν την ομορφιά της Λίμνης; Πώς θα δουν τα 300 συνολικά είδη πουλιών που έρχονται στην Λίμνη; Μέχρι από την Ελβετία έχουν έρθει παρατηρητές. Η λίμνη αποτελεί ένα δώρο της φύσης στο Πόρτο Λάγος που όμως μένει αναξιοποίητο.

Χωρίς αξιοποίηση για ήπιες παρεμβάσεις με κανό-καγιάκ, με καΐκι που θα ξεναγεί και θα κάνει γνωστή τη Λίμνη στους επισκέπτες όπως στις άλλες λίμνες της χώρας. Να γνωρίσουν οι Ξανθιώτες τη λίμνη τους, την ιστορία, τα ψάρια που φιλοξενεί, το βάθος της, τα πτηνά που την επισκέπτονται, το νερό της και βέβαια μια σύντομη μετάβαση απέναντι μέχρι την Αναστασιούπολη για γνωριμία επίσης του αρχαιολογικού χώρου.

Δυστυχώς, όλα αυτά και άλλα πολλά που μπορούν να υλοποιηθούν στη λίμνη δεν επιτρέπει να υλοποιηθούν ο Φορέας Διαχείρισης με το μεγάλο όνομα αλλά το μικρό έργο, δηλαδή η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστονίδας και Ροδόπης (ΟΦΥΠΕΚΑ) που εδρεύει στην Αθήνα.

Περιφέρεια και Δήμοι αποδέχτηκαν την απαγόρευση «κανένα πλεούμενο στη λίμνη». Κι έτσι γυρίζουμε πίσω. Με τα όνειρα τσακισμένα και από την μη αξιοποίηση της λίμνης.

Λιμάνι και Λίμνη ώρα μηδέν».

Η έκθεση προϊόντων του στο Πόρτο Λάγος

Η ζωή σε άλλα πεδία- Περιβάλλον, θέα, ηρεμία

Η συνάντηση και γνωριμία με τον Ανάργυρο Προμοίρα έγινε στο Πόρτο Λάγος. Στον αύλειο χώρο του και με την παρουσία του αγαπητού συνοδοιπόρου Κώστα Μαυρομάτη.

Εκεί λοιπόν, με θέα την ήρεμη λίμνη, τα πουλιά, το ήσυχο περιβάλλον, στον άνετο χώρο του ξενοδοχείου «Πόρτο Λάγος» ιδιοκτησίας του, μέσα στη φύση, έγινε η συζήτηση. Κι εκεί πέρα από τη Λίμνη και το Λιμάνι, μας μίλησε και για την δραστηριότητά του με το μικρό ξενοδοχείο των 9 δωματίων που δουλεύει όλον τον χρόνο, μας μίλησε και για μια άλλη αγάπη του, το ελαιόλαδο, καθώς είναι παραγωγός εξαιρετικής ποιότητας λαδιού με το όνομα «Βίστωνες».

Πρόκειται για Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο το οποίο μάλιστα έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως πρόσφατα στο Λονδίνο, κερδίζοντας το χρυσό βραβείο. Το λάδι πωλείται στην Έκθεση που υπάρχει στον χώρο δίπλα στο ξενοδοχείο.

Μάλιστα εκεί έχουν αναρτηθεί και τα διάφορα βραβεία της εξαιρετικής ποιότητας λαδιού που παράγει και διατίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Γενικά ο χώρος προσφέρεται για καφέ, αναψυκτικά και κρύο πιάτο στην ήσυχη αυλή δίπλα στη Λίμνη και αξίζει να τον επισκεφθούν οι Ξανθιώτες μικροί και μεγάλοι.

Επίλογος

Η συζήτηση με τον Ανάργυρο Προμοίρα και όλα όσα πρεσβεύει και επιθυμεί να δημιουργήσει, τα όνειρά του για τον τόπο του, για τη Λίμνη και το Λιμάνι μπορούν να διαρκέσουν ώρες. Μας μίλησε με πάθος, με έκδηλη την απόφαση για δράση και προσφορά. Όμως κάπου και ο ίδιος αντιλαμβανόταν ότι η Πολιτεία δεν είχε τον ίδιο βηματισμό, τις ίδιες απόψεις και κυρίως τη διάθεση να δει και αντιμετωπίσει τη Θράκη διαφορετικά. Πέρα από νόμους που αλλάζουν εξαιτίας παρεμβάσεων οικολογικών οργανώσεων. Αυτή η δυσλειτουργία του κράτους αποτελεί και τον προβληματισμό του Ανάργυρου Προμοίρα και μια θλίψη που ενώ θέλει να προσφέρει στον τόπο του δεν το επιτρέπουν. Αγάπη για τον Τόπο, Όνειρο να Αναπτυχθεί, Πόνος που αργεί, Θλίψη για όσα μπορούσαν να γίνουν και δεν έχουν ακόμη γίνει…

Κλείνοντας αυτή την συζήτηση που μας δημιούργησε το αίσθημα της χαρμολύπης, προτείνουμε στους συμπολίτες να επισκεφθούν την περιοχή. Να γνωρίσουν τον Ανάργυρο Προμοίρα, στον χώρο του, την οικογένειά του, να τον ρωτήσουν για το Λάγος, για τη Λίμνη, για το λάδι του. Και θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν για να δημιουργούν, που αγωνίζονται για τον τόπο τους, που επιθυμούν να πάει μπροστά, να προκόψει.

Γ.Δ.


Πληροφορίες

Τόπος: Πόρτο Λάγος

Τηλέφωνα: 25410- 96255

6984998162

email: argiriskaterina02@gmail.com

Όνομα: Ανάργυρος Προμοίρας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνήμες Μικρασίας: Αναζητώντας το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή με την υποστήριξη του Δήμο…