Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ποιες είναι οι οικονομικές επιδόσεις των Δήμων της Π.Ε. Ξάνθης

Ποιες είναι οι οικονομικές επιδόσεις των Δήμων της Π.Ε. Ξάνθης

0

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ΥΠΕΣ για τον Ιούνιο 2024


 Δυσλειτουργίες στους Δήμους από το «πάγωμα» των προγραμμάτων


 Μια μόνιμη γκρίνια έχουν οι δήμαρχοι για τα οικονομικά των Δήμων τους, και ο λόγος δεν είναι άλλος από την… φτώχεια που τους πλήττει, με πολλούς να βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας. Κάθε τόσο, η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα, ζητώντας περισσότερους πόρους από την κεντρική διοίκηση, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει από τον Ιούλιο του 2024 είναι η ανακατανομή των ΚΑΠ με ευνοϊκότερα κριτήρια για τους μικρούς Δήμους, όπως άλλωστε ανέφερε πρόσφατα στην Ξάνθη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, από το βήμα του συνεδρίου για το δημογραφικό.

Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του ΥΠΕΣ Ιουνίου 2024 για τους Δήμους της Ξάνθης

Πολυμορφία παρατηρείται στη διαχείριση των οικονομικών των Δήμων του νομού μας, με κυρίαρχη την εικόνα μιας οικονομικής στενότητας στα διαθέσιμα. Αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία των Δήμων της Ξάνθης που αντλήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία ανακοινώνονται ανά τρίμηνο, με τελευταίο αυτό του Ιουνίου 2024.

10 εκ. ευρώ κομπόδεμα ο Δήμος Ξάνθης με 2,5 εκ. ευρώ υποχρεώσεις

Πιο εύρωστος οικονομικά από όλους τους Δήμους του νομού είναι ο Δήμος Ξάνθης, ως μητροπολιτικός Δήμος. Αυτό που δείχνουν είναι ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει ένα καλό «κομπόδεμα» 10 εκ. ευρώ τον Ιούνιο και υποχρεώσεις προς τρίτους στα 2,5 εκ. ευρώ. Τον Μάρτιο είχε διαθέσιμα 13 εκ. ευρώ και 3,5 εκ. ευρώ υποχρεώσεις προς τρίτους. Να διευκρινίσουμε ότι ως διαθέσιμα ορίζεται το σύνολο του ταμείου και των καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις λοιπές τράπεζες, όπως αυτά προκύπτουν από την τήρηση του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου των ΟΤΑ.

Ίσα βάρκα, ίσα πανιά ο Δήμος Μύκης

Η εικόνα στο Δήμο Μύκης είναι σταθερή. Το ταμείο του διαθέτει τόσα διαθέσιμα που ίσα-ίσα καλύπτουν τις υποχρεώσεις του. Ανέρχονται σε 1,6 εκ. ευρώ τον Ιούνιο και σίγουρα είναι, μετά τον Δήμο Ξάνθης, ο Δήμος με τα περισσότερα χρήματα στο ταμείο του!

Δήμος Τοπείρου: Τον πνίγουν τα χρέη!

Η εικόνα στον Δήμο Τοπείρου είναι η πιο προβληματική. Έχει τα λιγότερα διαθέσιμα στο ταμείο του, μόνο 546.000 ευρώ και πάνω από 5 εκ. ευρώ χρέη σε τρίτους! Ήτοι, απλήρωτες υποχρεώσεις σε τρίτους, εκκρεμείς υποχρεώσεις σε τρίτους και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τρίτους. Διευκρινιστικά, να αναφέρουμε ότι το υπόλοιπο Ειδικού Λογαριασμού ΟΤΑ στο ΤΠΔ αφορά τα υπόλοιπα των ειδικών λογαριασμών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, που έχουν συσταθεί για κάθε Δήμο και για κάθε περιφέρεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν.4714/2020, όπως αυτά προκύπτουν από την αναφορά κίνησης των λογαριασμών της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΠΔ.

Οικονομική στενότητα στον Δήμο Αβδήρων

Χαμηλές πτήσεις και για τον Δήμο Αβδήρων. Τα οικονομικά του κινούνται κάτω από ένα εκ. ευρώ. Τόσο τα διαθέσιμά του όσο και οι υποχρεώσεις του σε τρίτους είναι σημαντικά λιγότερες από όλων των προηγούμενων Δήμων και ίσα-ίσα καλύπτονται από τα διαθέσιμα.

Την οικονομική στενότητα παραδέχεται ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, θέτοντας και κάποια άλλα θέματα που προκαλούν οικονομική δυσπραγία, αλλά και δυσλειτουργίες σε όλους τους Δήμους, καθώς και στον Δήμο Αβδήρων. Πρόκειται για το «πάγωμα» όλων των προγραμμάτων για προσλήψεις, καθώς και για το γεγονός ότι πλέον έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια από τα προγράμματα της αυτοδιοίκησης, όπως το «Α. Τρίτσης», και το μόνο που απέμεινε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ωστόσο και αυτό είναι σε μια μεταβατική φάση για άντληση πόρων.

«Κατ’ αρχάς, έχουν “παγώσει” τα προγράμματα που προσλαμβάναμε προσωπικό. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αλλά και το πρόγραμμα 55-67 μας έχουν πραγματικά δέσει τα χέρια. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα Λουτρά Ποταμιάς. Μας έχουν μείνει μόνο τα δίμηνα, αλλά δεν ωφελούν γιατί είναι μόνο για πρόσληψη δύο μηνών. Επίσης, δεν μπορούμε να μετακινήσουμε προσωπικό γιατί δεν έχουμε αρκετό. Το πρόβλημα είναι γενικό και δημιουργεί δυσλειτουργίες στους Δήμους». Όσον αφορά τα προγράμματα για έργα, ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε ότι και εκεί η κατάσταση είναι προβληματική: «Έχει 2 χρόνια να βγάλει πρόσκληση το ΥΠΕΣ. Περιμένουμε να ανοίξει το ΕΣΠΑ για να κάνουμε κάποιες εντάξεις. Γενικά, τα οικονομικά μας δεν είναι ανθηρά…», δήλωσε στο «Ε».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΔΗΜΟΙ

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΛΗΞΙΠΡΟΣΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΟΤΑ ΣΕ ΤΠΔ
Δήμος Αβδήρων 915.985 439.154 276.001 9.768 0
Δήμος Ξάνθης 10.530.089 1.102.265 1.102.265 561.998 413.555
Δήμος Τοπείρου 546.267 2.343.699 1.568.942 1.325.716 70.837
Δήμος Μύκης 1.693.483 823.027 822.713 277.188 193.883

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…