Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περιμένοντας το peak της ευλογιάς στην Ξάνθη

Περιμένοντας το peak της ευλογιάς στην Ξάνθη

0

600 ζώα έχουν θανατωθεί. Ύποπτα κρούσματα σε εκτροφές της Ηλιόπετρας, Ερασμίου και Μικροχωρίου


25.000 ζώα θανατώθηκαν σε 2,5 μήνες στην ΑΜΘ – Δεν είναι συνεργάσιμοι οι κτηνοτρόφοι λένε οι κτηνιατρικές αρχές  – Απειλή από την γρίπη των πτηνών


Συνεχίζεται η επέλαση την ευλογιάς στην περιφέρειά μας με νέες εστίες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες (πλην της Δράμας) αλλά και με επέκτασή της και στην νότια Ελλάδα. Έχει γνωστοποιηθεί ότι εντοπίστηκαν κρούσματά σε εκτροφές της Μαγνησία , της Λάρισας και της Φωκίδας.

25.000 ζώα θανατώθηκαν σε 2,5 μήνες στην ΑΜΘ – Δεν είναι συνεργάσιμοι οι κτηνοτρόφοι λένε οι κτηνιατρικές αρχές

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Κτηνιατρικής της περιφέρειας Νίκος Φωτεινιάς μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την συγκρατημένη του αισιοδοξία ότι μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους και δεν βγάλουν τα κοπάδια για βόσκηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ευλογιά θα τεθεί σε ύφεση. «Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπούμε σε ύφεση επειδή ο δείκτης των ύποπτων κρουσμάτων έχει μειωθεί. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την …υπομονή των κτηνοτροφών. Από το πόσο θα κρατήσουν μέσα τα κοπάδια τους και από το πόσο θα τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας. Το γεγονός ότι από τις αρχικές εστίες η νόσος μεταδόθηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες δείχνει πλημμελή τήρηση των μέτρων. Το βλέπουμε και εμείς ότι κάποιες μονάδες δεν έχουν ίχνος απολύμανσης. Γενικά οι κτηνοτρόφοι δεν είναι συνεργάσιμοι…»επισημαίνει ο κ. Φωτεινιάς.

Το δελτίο της ημέρας αναφέρει: Δύο μολυσμένες εκτροφές στη Ροδόπη, 3 στον Έβρο και 4 στην Καβάλα. Από τις 20 Αυγούστου έως 30 Οκτωβρίου έχουν μολυνθεί 130 εκτροφές και έχουν θανατωθεί 25.000 ζώα.

600 ζώα έχουν θανατωθεί στην Ξάνθη – Ύποπτα κρούσματα σε εκτροφές της Ηλιόπετρας, Ερασμίου και Μικροχωρίου

Στην Ξάνθη που η ευλογιά έφτασε στις 18 Οκτωβρίου με το πρώτο κρούσμα να έχει εντοπιστεί σε εκτροφή του Μυρωδάτου, η πορεία της νόσου δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της. Όπως μας αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρική ΠΕ Ξάνθης Δήμος Τέγος οι προσπάθειες τώρα εστιάζονται στο να περιοριστεί η νόσος και να μην έχουμε μεγάλες απώλειες όταν φτάσει στην κορύφωση της. Είναι θετικό μεν ότι η νόσος δεν έχει μεταδοθεί στην περιοχή που ήταν η πρώτη εστία αλλά πολύ αρνητικό ότι έχει μεταδοθεί σε μια περιοχή όπως στον δήμο Τοπείρου που υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου του νομού μας. Όπως σημείωσε ο κ. Τέγος οι έλεγχοι της υπηρεσίας εντόπισαν άλλο 1 ύποπτο κρούσμα σε εκτροφή 80 ζώων την Ηλιόπετρα και άλλα 2 σε εκτροφές του Ερασμίου και του Μικροχωρίου αντίστοιχα: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα νόσημα σε εξέλιξη. Αν υπολογιστεί ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι από 6 – 16 ημέρες και ότι στα πρώτα στάδια δεν είναι εμφανής η νόσος στο δέρμα τότε συμπεραίνουμε ότι δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της η νόσος. Όλες οι προσπάθειές μας είναι να περιορίσουμε αυτή την κορύφωση. Ζητήσαμε την ενεργοποίηση των τάφρων απολύμανσης που έχουμε στην Εθνικό Οδό στο Πόρτο Λάγος και στα Σήμαντρα. Υδροφόρες θα εμπλουτίσουν με νερό τις τάφρους και με απολυμαντικό ευρέος φάσματος χωρίς όμως διαβρωτική δράση για τα οχήματα. Για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας είναι υπεύθυνοι οι κτηνοτρόφοι και περιλαμβάνουν ψεκασμούς και απολύμανσης με ότι όχημα ή άτομο που έρχεται σε επαφή με την μονάδα. Επίσης η Αστυνομία ελέγχει αν τηρείται η απαγόρευση της βόσκησης».

Απειλή από την γρίπη των πτηνών

Ενώ συνεχίζεται η επέλαση της ευλογιάς και η επέκτασή της στην νότια Ελλάδα μια νέα απειλή έρχεται από την Βουλγαρία. Πρόκειται για την γρίπη των πτηνών. Ειδικότερα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ελληνικές, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι στα μέσα Οκτωβρίου κατεγράφη έξαρση H5N1 σε πουλερικά στο χωριό Μαρίτσα. Ο ιός προκάλεσε τον θάνατο 764 πουλιών, σύμφωνα με τις έως τότε πληροφορίες.

Έπειτα απ’ αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με την ευλογιά η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται σε άνθρωπο αν έρθει σε επαφή με άγρια πτηνά ή με πουλερικά μολυσμένα με τον ιό και μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ζωή του.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν εστίες γρίπης των πτηνών. Έτσι το 2006: Εντοπίστηκαν κρούσματα H5N1 σε άγρια πτηνά, κυρίως σε κύκνους, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και σ’ άλλους υγροβιότοπους της χώρας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε χωματόδρομο παραμένει ο δρόμος από τα Άβδηρα για το Κέντρο Υγείας

Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, παραμένει άλυτο το πρόβλημα πρόσβασ…