Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Περιήγηση στην Καβάλα: Η ιστορία της Κατοχής

Περιήγηση στην Καβάλα: Η ιστορία της Κατοχής

0

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας


Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα ήταν μια περίοδος που άλλαξε ριζικά τη ζωή στις τοπικές κοινωνίες. Η κατάληψη της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1941 και η παραχώρηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης στη Βουλγαρία δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας, που διήρκησε 3,5 χρόνια μέχρι την Απελευθέρωση το φθινόπωρο του 1944.

Στο πλαίσιο της περιήγησης που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καβάλας, θα εξερευνήσουμε διάφορα σημεία που συνδέονται με την ιστορική αυτή περίοδο. Θα αναφερθούμε στα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανοβουλγαρικής κατοχής, εστιάζοντας στην πολιτική που εφάρμοσαν οι βουλγαρικές αρχές στην περιοχή.

Σημεία Εστίασης:

  • Πείνα και Μαύρη Αγορά: Θα συζητήσουμε πώς η οικονομική κατάσταση και η έλλειψη αγαθών επηρέασαν την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
  • Βουλγαρογραμμένοι: Η επιρροή των βουλγαρικών αρχών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες.
  • Αντίσταση: Εξερεύνηση των μορφών αντίστασης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και πώς αυτές διαμόρφωσαν την κοινωνική συνείδηση.

Σκοπός της Περιήγησης:

Η περιήγηση αυτή έχει σκοπό να αναδείξει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κατοχής, ανασυνθέτοντας την εμπειρία των ανθρώπων που έζησαν αυτές τις ταραγμένες εποχές. Θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία μας και τις συνέπειες του πολέμου στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πληροφορίες:

  • Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας
  • Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
  • Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, historiotopies@yahoo.com
  • Υπεύθυνος περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ

Η περιήγηση αυτή θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να βυθιστούμε στην ιστορία και να κατανοήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής, μέσα από την εμπειρία των ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη της κατοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…