Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης ΕΕΣ: «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μία ζωή»

Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης ΕΕΣ: «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μία ζωή»

0

Δωρεάν παρουσίαση – επίδειξη με θέμα: Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς


«Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των πρώτων βοηθειών. Άλλωστε, οι πρώτοι ανταποκριτές σε ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής είναι οι πολίτες», όπως σημειώνει το Τμήμα στην Ξάνθη


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, το Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) διοργάνωσε μια δωρεάν παρουσίαση και επίδειξη με θέμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη Χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα, στα γραφεία του Τμήματος, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 1. Ο σκοπός της δράσης ήταν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι πολίτες για τις πρώτες βοήθειες και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, δίνοντας έμφαση στο μήνυμα ότι «όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μία ζωή».

Η παρουσίαση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών που συμμετείχαν ενεργά, ακούγοντας προσεκτικά τις οδηγίες των εθελοντών-σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού. Μέσω της αναπαράστασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τα βήματα που απαιτούνται για να σώσουν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας άμεση βοήθεια με τις γνώσεις της ΚΑΡΠΑ. Η απλή αλλά λεπτομερής παρουσίαση τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία και να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το πώς θα αντιδράσουν σε μία επείγουσα κατάσταση.



Η σημασία της εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες

Όπως ανέφερε το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ Ξάνθης: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, έχουμε διοργανώσει αυτήν τη δωρεάν επίδειξη για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή. Σκοπός μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να εξοικειωθεί με τις πρώτες βοήθειες. Άλλωστε, οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής είναι οι πολίτες. Συνεπώς, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων μέσω καινοτόμων προγραμμάτων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τον τομέα Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, και ειδικά στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά από μια καρδιακή ανακοπή είναι καθοριστικά. Εάν οι παρευρισκόμενοι είναι εκπαιδευμένοι στις βασικές αρχές της ΚΑΡΠΑ και γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη διάσωση ενός ατόμου, μέχρι να φτάσουν οι επαγγελματίες υγείας.

Οδηγίες για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν βήμα προς βήμα πώς γίνεται η ΚΑΡΠΑ, μέσα από τις οδηγίες που δόθηκαν από το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού στην Ξάνθη. Αρχικά, οι εθελοντές τόνισαν τη σημασία της ατομικής προστασίας. Πριν προσεγγίσει κάποιος το θύμα, πρέπει να βάλει γάντια και να ελέγξει τον χώρο γύρω του για πιθανούς κινδύνους. Στη συνέχεια, πρέπει να πλησιάσει το θύμα και να προσπαθήσει να διαπιστώσει αν είναι καλά, κουνώντας ελαφρά τους ώμους του και φωνάζοντας δυνατά: «Είσαι καλά;».

Εάν το θύμα δεν απαντήσει, τότε προχωράμε στην επόμενη ενέργεια, που είναι ο έλεγχος της αναπνοής. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την έκταση και ανύψωση της κεφαλής του θύματος, τοποθετώντας το ένα χέρι στο μέτωπο και το άλλο κάτω από το πιγούνι. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε τον αεραγωγό, ώστε να ελέγξουμε αν το θύμα αναπνέει. Ο έλεγχος της αναπνοής γίνεται παρατηρώντας αν ανεβοκατεβαίνει το στήθος και ακούγοντας ή αισθανόμενοι την αναπνοή στο μάγουλό μας για 10 δευτερόλεπτα.

Εάν το θύμα δεν αναπνέει, ζητάμε από κάποιον άλλον να καλέσει άμεσα το ΕΚΑΒ και, αν υπάρχει διαθέσιμος, να φέρει τον αυτόματο εξωτερικό απινιδιστή. Την ίδια στιγμή, ξεκινούμε τις θωρακικές συμπιέσεις. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι όταν καλούμε για βοήθεια, πρέπει να δώσουμε με σαφήνεια την ακριβή διεύθυνση και την πόλη στην οποία βρισκόμαστε, για να διασφαλιστεί η γρήγορη ανταπόκριση του 166.

Θωρακικές συμπιέσεις και εμφυσήσεις

Οι θωρακικές συμπιέσεις αποτελούν το πρώτο κρίσιμο βήμα στην ΚΑΡΠΑ. Για να ξεκινήσουμε, αφαιρούμε τα ρούχα του θύματος από τη μέση και πάνω. Τοποθετούμε το ένα χέρι με τη σκληρή πλευρά στο κέντρο του θώρακα και πλέκουμε το άλλο χέρι από πάνω. Με τεντωμένους αγκώνες, ασκούμε πίεση κάθετα προς το θύμα, πραγματοποιώντας 30 θωρακικές συμπιέσεις. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με σταθερό ρυθμό, μετρώντας τις συμπιέσεις για να διατηρούμε την αίσθηση του ρυθμού. Εάν υπάρχει άλλος παρών που γνωρίζει τη διαδικασία, μπορεί να βοηθήσει εναλλάσσοντας τη διαδικασία των συμπιέσεων.

Στη συνέχεια, κάνουμε έκταση και ανύψωση της κεφαλής, όπως προηγουμένως, και προχωρούμε στις εμφυσήσεις. Κλείνουμε τη μύτη του θύματος με τον δείκτη και τον αντίχειρα, ενώ κλείνουμε το στόμα του θύματος με το δικό μας, παρέχοντας δύο εμφυσήσεις. Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να δώσει εμφυσήσεις, μπορεί να συνεχίσει μόνο με τις θωρακικές συμπιέσεις, αν και η πλήρης διαδικασία είναι προτιμότερη για την επιτυχία της αναζωογόνησης.

Πότε σταματάμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τους εκπαιδευτές του ΕΕΣ, η ΚΑΡΠΑ συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ ή μέχρι να κουραστεί ο διασώστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΚΑΡΠΑ σταματά όταν το θύμα αρχίσει να αναπνέει ξανά ή όταν γίνει χρήση του απινιδιστή. Εάν όμως υπάρχει κίνδυνος για τον διασώστη, όπως σε περίπτωση πυρκαγιάς, τότε είναι σημαντικό να αποχωρήσει άμεσα για τη δική του ασφάλεια.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή

Όταν έρχεται η στιγμή για τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή, ακολουθούμε τις ηχητικές οδηγίες του μηχανήματος. Το μηχάνημα θα ρυθμίσει την ένταση της φωνής του ανάλογα με τον θόρυβο του περιβάλλοντος και θα καθοδηγήσει τον διασώστη σε κάθε βήμα. Ο ΑΕΑ διαθέτει δύο ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στο στήθος του θύματος – το ένα κάτω από την κλείδα και το άλλο στην περιοχή της μασχάλης. Είναι απολύτως ασφαλής, καθώς δεν θα χορηγήσει ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν είναι απαραίτητο. Αν το μηχάνημα διαπιστώσει μέσω καρδιογραφήματος ότι το θύμα χρειάζεται ρεύμα, θα το χορηγήσει και θα δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Με αυτές τις γνώσεις, οι πολίτες μπορούν να αντιδράσουν με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία σε μια επείγουσα κατάσταση, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση ζωών και την προστασία της κοινότητας.



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παλέτα έκφρασης 26 γυναικών της Ξάνθης

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται η ομαδική έκθεση «Έργα γυναικών της Ξάνθης πάνω σε καμβά»…