Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παραθυράκι» για νέα γενιά αυθαιρέτων

«Παραθυράκι» για νέα γενιά αυθαιρέτων

0

«Καμπανάκι» από τους Μηχανικούς του ΣΜΙΔΕ Ξάνθης –  Οι Μηχανικοί δηλώνουν υπέρ των ελέγχων στις άδειες από κρατικό μηχανισμό

 

«Δίκοπο μαχαίρι» ο νόμος 4495/2017  – Δεν έχουμε στην Ξάνθη οικοδομές με μπόνους στους όρους δόμησης  – Χρήζει περαιτέρω βελτίωσης η λειτουργία της  ΥΔΟΜ Ξάνθης

 

«Παραθυράκια» για παρατυπίες στην έκδοση οικοδομικών αδειών λόγω της απουσίας ελέγχου από κρατικό φορέα αφήνει ο νέος νόμος 4495/2017 για τη ρύθμιση αυθαιρέτων που τέθηκε σε μια εφαρμογή το 2018. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μηχανικοί τον χαρακτηρίζουν «δίκοπο μαχαίρι» και δείχνουν προβληματισμένοι καθώς απλουστεύει μεν τις διαδικασίες μειώνοντας τον χρόνο έκδοσης αδειών και ελαφρύνοντας τις πολεοδομίες από σημαντικό όγκο εργασίας αλλά από την άλλη αφήνει περιθώρια για έκδοση άδειών με αμφισβητούμενη νομιμότητα καθόσον δεν υπάρχει και δεν  προβλέπεται έλεγχος σ’ όλο το εύρος.

Δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων; Οι Μηχανικοί δηλώνουν υπέρ των ελέγχων από κρατικό μηχανισμό

Στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, αναφέρεται η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών έργων ν. Ξάνθης (ΣΜΙΔΕ) Αννέτα Τσελεπή. Επισημαίνοντας, ωστόσο ότι ο νόμος λειτουργεί …ενεργητικά για τις πολεοδομίες γιατί τις αποσυμφορίζει: «Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών είναι λιγότερες λόγω του νόμου καθώς οι πράξεις στις κατηγορίες 2 και 3 εκδίδονται από τους Μηχανικούς και δεν υπάρχει έλεγχος από κρατικό μηχανισμό», σημειώνει η κα Τσελεπή. Αυτό όμως είναι και το «αδύνατο» σημείο καθώς αφήνει περιθώρια για παρατυπίες : «Η απουσία ελέγχων όμως αφήνει περιθώρια για παρατυπίες στην έκδοση πράξεων και οδηγεί σε μια νέα γενιά αυθαίρετων με άδεια μικρής κλίμακας.  Εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια και τους ίδιους του Μηχανικούς. Δημιουργείται ένα σύστημα με τους ιδιώτες να επιλέγουν μηχανικούς που είναι διατιθεμένοι με εύκολο τρόπο να εκδώσουν την άδεια και αυτό συμπαρασύρει όλη την αγορά. Εμείς ζητούσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών στην έκδοση αδειών, όχι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον με νέα αυθαίρετα. Εμείς είμαστε υπέρ των κρατικών ελέγχων. Υπάρχουν ελεγκτές δόμησης που ελέγχουν τις άδειες όχι όμως τον τρόπο που εκδίδονται. Μας αφορά όλους ένα δομημένο περιβάλλον με κανόνες και όχι άναρχο».

«Δίκοπο μαχαίρι» ο νόμος 4495/2017

Την άποψη της κας Τσελεπή συμμερίζεται ο κ. Δημήτρης Χρυσοστομίδης πρώην πρόεδρος του ΣΜΙΔΕ Ξάνθης, ο οποίος σημειώνει ότι η αποσυμφόρηση των πολεοδομιών έγινε σε μεγάλο βαθμό καθώς έχει μειωθεί το αντικείμενό τους από 1000 πράξεις σε 100, και ως εκ τούτου έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι στην έκδοση αδειών ωστόσο αυτό είναι και δίκοπο μαχαίρι γιατί για τις κατηγορίες 2 και 3 που εκδίδονται άδειες από Μηχανικούς ενώ ορίζει ο νόμος ότι το 30% θα πρέπει να ελέγχεται από δημόσια αρχή αυτό δεν ισχύει στην πράξη. Ο παραλληλισμός με την συνταγογράφηση των γιατρών και τα φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης που ήρθαν στο φως μετά από καταγγελίες είναι ενδεικτικός ως φαινόμενο. Να εκδίδονται πράξεις δίχως νομιμότητα από κάποιους Μηχανικούς ή στα όρια της νομιμότητας. Αυτό βέβαια αν καταγγελθεί και γίνει έλεγχος θα έχουν συνέπειες τόσο ο Μηχανικός και ο ιδιώτης.

Δεν έχουμε στην Ξάνθη οικοδομές με μπόνους στους όρους δόμησης

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε στην δόμηση κτιρίων που ευνοούνται από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ – Νόμος 4067/2012) με έξτρα ύψος και τετραγωνικά,  βρίσκεται στο ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση. Ο ΝΟΚ ισχύει από το 2020 και έχουν αναγερθεί αρκετές οικοδομές σε μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως με έξτρα μπόνους στους όρους δόμησης αναγείροντας 7όροφα και 8όροφα και έως ότου εκδοθεί η απόφαση παραμένουν στον «πάγο» (κτήριο γνωστού επιχειρηματία) Στην Ξάνθη δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις μας ανέφεραν οι Μηχανικοί του ΣΜΙΔΕ.

Χρήζει περαιτέρω βελτίωσης η λειτουργία της  ΥΔΟΜ Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά το θέμα της λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης Ξάνθης όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με παλιότερα ωστόσο χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σ’ ότι αφορά την στελέχωσή της ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι είναι οριακή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…