Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πάνω από 1.000 τα ραβασάκια για επιστροφή επιδοτήσεων στους αγρότες της Ξάνθης

Πάνω από 1.000 τα ραβασάκια για επιστροφή επιδοτήσεων στους αγρότες της Ξάνθης

0

 14.000 αγρότες στην ΑΜΘ – Από 0,50 λεπτά έως και 5.000 ευρώ τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν


Το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να το πληρώνουν οι αγρότες


Ένα ακόμη «χτύπημα» δέχεται ο αγροτικός κόσμος και αυτή την φορά όχι από την κλιματική κρίση ή τις τιμές αλλά από τον ίδιο τον Οργανισμό που διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το «χτύπημα» έρχεται με ένα «ραβασάκι» από τον οργανισμό που τους ειδοποιεί ότι πρέπει να επιστρέψουν κάποιο ποσό από τις επιδοτήσεις που πήραν για τα ιστορικά δικαιώματα (ΟΣΔΕ), χωρίς βέβαια να δίνονται εξηγήσεις, παρά μόνο το IBAN της τράπεζας για να καταθέσουν τα χρήματα που έλαβαν «ως αχρεωστήτως»!

Το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες
Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα έχει ήδη παραδεχτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή του Ιουλίου 2023 χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος από τον τεχνικό σύμβουλο του Οργανισμού η γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής του έτους 2022. Δηλαδή, τα ποσά που καταβλήθηκαν αφορούσαν τα δικαιώματα του 2021 χωρίς την επικαιροποίηση με αυτά του 2022 όπως θα έπρεπε και χωρίς να προηγηθεί έλεγχος για να διαπιστωθεί το λάθος. Έτσι, τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως αφορούν κατά βάση παραγωγούς των οποίων τα δικαιώματα μειώθηκαν τόσο το 2022 όσο και τα έτη 2023 και 2024. Έτσι καλούνται 196.000 αγρότες να πληρώσουν το «λάθος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητά να τα καταβάλλουν έως τις 29 Οκτωβρίου 2024, βάζοντας τους κυριολεκτικά το «μαχαίρι στον λαιμό», και μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει κάνει κάποια γνωστοποίηση για πιθανή ρύθμιση με δόσεις.

Με την επιστροφή θα πληρώσουν και την τροποποίηση στις φορολογικές δηλώσεις
Όμως, οι αγρότες δεν θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο αυτά που τους δόθηκαν επιπλέον και από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι δικό τους, αλλά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τουλάχιστον 100 ευρώ, αφού πρέπει να πάνε στους λογιστές για να κάνουν τροποποιήσεις των φορολογικών τους δηλώσεων γιατί έχουν φορολογηθεί για αυτά τα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πιθανόν να έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην φορολογία τους από την τροποποίηση.

Μπορούν να κάνουν ενστάσεις, αλλά κινδυνεύουν να μην πάρουν την επιδότηση της βασικής ενίσχυσης
Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι τους δίνεται μεν η δυνατότητα να κάνουν ένσταση κατά της επιστροφής, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν, όπως φημολογείται, ότι δεν θα πάρουν την επιδότηση της βασικής ενίσχυσης μέχρι ότου εκδικαστεί η ένσταση και είναι πολλοί αυτοί που δεν θέλουν να εκτεθούν σ’ αυτόν τον κίνδυνο.

14.000 αγρότες στην περιφέρειά μας καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις – Πάνω από 1.000 αγρότες στην Ξάνθη
Όπως μας αναφέρουν από την εταιρεία ENA – Σύμβουλοι Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται τα ΟΣΔΕ πολλών αγροτών του νομού μας, σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ, 14.000 αγρότες καλούνται να επιστρέψουν διάφορα ποσά που κυμαίνονται από 0,50 λεπτά έως και 4.000 και 5.000 ευρώ. Σ’ ότι αφορά τους αγρότες του νομού μας, υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1.000 αυτοί που θα κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις.

Κ. Δαλάτσης, πρόεδρος αγροτών Ξάνθης: «Πληρώνουμε τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν έκανε και άλλα;»
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών, Κώστας Δαλάτσης: «Για μια ακόμη φορά ο αγρότης, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη, καλείται να πληρώσει ένα λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έκανε λάθος στον υπολογισμό η εταιρεία που ανέλαβε τα ΟΣΔΕ. Και δεν ελέγχθηκε από τον Οργανισμό, και τώρα που τα έλεγξε η Ε.Ε. μας τα ζητάνε πίσω. Κραυγαλέα πράγματα. Και ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν έχουν γίνει και αλλού λάθη και δεν θα έχουμε και σ’ άλλες επιδοτήσεις προβλήματα; Το 80% των αγροτών δεν ξέρουν τι επιδοτήσεις δικαιούνται και τι παίρνουν. Βλέπουν στο λογαριασμό τους τα ποσά και δεν το ψάχνουν. Ξέρουμε ότι κάποιοι θα κληθούν να επιστρέψουν έως και 5.000 ευρώ και δεν έχει προβλεφθεί καμία μέριμνα για να γίνει αυτό με δόσεις».

Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Ν. Τσιναρίδης: «Όλα γίνονται στο πόδι. Στο νομό μας έχουμε 7.000 – 8.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε τι ποσά θα επιστραφούν»
Ο Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Νίκος Τσιναρίδης, κάνει λόγο για προχειρότητα του Οργανισμού που την πληρώνουν οι αγρότες: «Είμαστε ενήμεροι για το θέμα και μάλιστα περιμένουμε απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει την ευθύνη. Είναι μια ένδειξη ότι όλα γίνονται στο πόδι. Δεν έγινε έλεγχος από τον Οργανισμό, αλλά ούτε και οι αγρότες γνωρίζουν τι δικαιούνται και τι παίρνουν. Γενικά είναι πολύ συγκεχυμένα τα θέματα με τις επιδοτήσεις. Για παράδειγμα, οι δενδρώδεις καλλιέργειες πληρώνονται σαν αροτριαίες. Γι’ αυτό ο αγροτικός κόσμος είναι σε αδιέξοδο. Κάτι τέτοια αποθαρρύνουν τον νέο να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Έτσι που πάμε δεν θα υπάρχει γεωργία. Στο νομό μας έχουμε 7.000 – 8.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ, αλλά δεν γνωρίζουμε τι ποσά θα επιστραφούν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο εστίες μόλυνσης από ευλογιά στη Ροδόπη – Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στα ορεινά

Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η εμφάνιση του ιού της ευλογιάς στη Ροδόπη, με δύο εστίες μόλυν…