Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται η ομαδική έκθεση «Έργα γυναικών της Ξάνθης πάνω σε καμβά», στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Φίλοι και συγγενείς, συμπολίτες και φίλοι της τέχνης περιηγήθηκαν στην έκθεση, συνομίλησαν και συνεχάρησαν τις καλλιτέχνιδες
Ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του πλούτου της γυναικείας δημιουργικότητας της Ξάνθης, της έκφρασης και της ευαισθησίας, συγκεντρώθηκε και εκτίθεται στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης 26 γυναικών καλλιτεχνών της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία πλήθους κόσμου, φίλων και συγγενών και δημιουργήσαν μια ατμόσφαιρα οικειότητας και ζεστασιάς για να συγχαρούν και να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τις ίδιες τις δημιουργούς, που παρότι από διαφορετικές καταβολές συγκεντρώθηκαν και φέτος για να παρουσιάσουν τα έργα και τον εσωτερικό καλλιτεχνικό τους κόσμο.
Πρόκειται για μια διοργάνωση που τείνει να γίνει θεσμός, αφού φέτος πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή. Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σόνιας Κιλιτσιάν, μιας γυναίκας από την Ξάνθη, με ταλέντο και αγάπη για τη ζωγραφική, που δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Οι επισκέπτες της έκθεσης τη βραδιά των εγκαινίων, περιηγήθηκαν στα έργα ευρείας θεματολογίας, ποικίλων τεχνοτροπιών και προσεγγίσεων και μίλησαν με τις δημιουργούς, που μετέφεραν τη χαρά τους γι’ αυτή την κοινή καλλιτεχνική «επικοινωνία» με το κοινό της Ξάνθης.
Την επιμέλειά της έκθεσης έχει η πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Λίνα Πετρά και τον συντονισμό για την υλοποίησή της η Όλγα Χαιροπούλου.
Το καλωσόρισμα στην έκθεση ανέλαβε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Ματζάκος, που αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, καθώς και τις παρεμβάσεις πυρασφάλειας που επέτρεψαν την επαναλειτουργία του φιλόξενου χώρου συγκεντρώσεων της Καπναποθήκης «Π».
Το λόγο πήρε η κα Χαιροπούλου, που μίλησε για την πρωτοβουλία και τη διάθεση που υπάρχει για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, στην οποία πέρυσι συμμετείχαν 23 γυναίκες και φέτος 26.
Πρόθεση των διοργανωτριών, όπως ενημέρωσε, είναι η έκθεση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.
Η ίδια επεσήμανε ότι κάποιες από τις γυναίκες έχουν σπουδές σε Ακαδημίες ή σχολές καλών τεχνών, άλλες είναι αυτοδίδακτες που ακολούθησαν το ταλέντο τους και το ανέπτυξαν, ενδεχομένως, σε κάποιο εργαστήρι της Ξάνθη, χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά, αλλά μοιράζονται τη χαρά της έκφρασης και της δημιουργίας στον καμβά. Κάλεσε δε, τους παρευρισκόμενους να περιηγηθούν στα έργα της έκθεσης και να κουβεντιάσουν με τις καλλιτέχνιδες.
Για την αείμνηστη Σόνια Κιλιτσιάν μίλησε η Σινορίκ Βαλατλιάν από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, που έκανε λόγο για τιμητική αφιέρωση της έκθεσης στην «εκλιπούσα φίλη μας». Η ίδια μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους λίγα λόγια από καρδιάς για την αγαπημένη φίλη, μίλησε για την οικογενειακή της ζωή, τη δραστήρια παρουσία και πολύτιμη συμβολή της ως μέλος της Αρμένικης Κοινότητας Ξάνθης, αλλά και τη σύνδεσή της με την τέχνη και τη ζωγραφική.
Μετά τις σύντομες ομιλίες, την έκθεση έντυσε μουσικά η Ριψιμιέ Ντανελιάν που με συνοδεία πιάνου ερμήνευσε μερικά γνωστά τραγούδια.
26 γυναίκες-26 ιστορίες στον καμβά
Στην έκθεση συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι Αλεξιάδου Ελευθερία, Βουτσινά Κωνσταντίνα, Γεωργιτσοπούλου Αναστασία, Γκούντη Αγγέλα, Δεούδη Άσπα, Δομνίδου Μαρία, Καμαρά Πιπίνα, Καντουχάρ Φιλίζ, Κοζλεκίδου Αλεξάνδρα, Κουρτίδου Ανθή, Μαρίνη Ελένη, Μαυρογένη Λίτα, Μαυρομάτη Μαρία, Μυλωνά Κυριακή, Παρασκευοπούλου Κωστούλα, Πετρά Λίνα, Πισκουρά Λαμπρινή, Ποιμενίδου Νόπη, Σταυροπούλου-Βλάχου Αικατερίνη, Τσετινέ Αικατερίνη, Τσοχατζή Μάλαμα, Φυλακτού Αθηνά, Χαιροπούλου Όλγα, Χαμαλίδου Χρυσούλα, Χουρσουντιάν Αναΐδα, Ψαρά Μαρία Λαμπρινή και Jane Marie Chaplin.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 4 Νοεμβρίου. Θα είναι ανοικτή από Δευτέρα ως Παρασκευή από 09.00 μέχρι 13.00 (κατόπιν ραντεβού) και από 17.00 μέχρι 21.00.