Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Παγκόσμια κρίση στον αμπελοοινικό τομέα: Κοινό ανακοινωθέν 37 χωρών για το μέλλον του κρασιού

Παγκόσμια κρίση στον αμπελοοινικό τομέα: Κοινό ανακοινωθέν 37 χωρών για το μέλλον του κρασιού

0

Σε συνάντηση για τα 100 χρόνια του OIV, υπουργοί και πρέσβεις από 37 χώρες ανέδειξαν την ανάγκη δράσης απέναντι στις προκλήσεις της μείωσης κατανάλωσης κρασιού, κλιματικής αλλαγής και διεθνούς εμπορίου


Η κρίση στον αμπελοοινικό τομέα είναι παγκόσμια, όπως προέκυψε από κοινό ανακοινωθέν 37 υπουργών Γεωργίας και πρέσβεων κατά τη συνάντησή τους για την εκατονταετηρίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στο παλάτι των Δουκών της Βουργουνδίας, στη Ντιζόν. Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν το 75% των αμπελώνων του κόσμου, εξέφρασαν ανησυχία για τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού, κυρίως στη Γαλλία, την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού σχεδίου δράσης.

Στη συνάντηση αυτή, που είναι η δεύτερη υπουργική διάσκεψη στην ιστορία του OIV, τονίστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, όπως η μείωση των αμπελώνων και η ασταθής παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και τη στροφή, κυρίως των νέων, σε άλλα προϊόντα. Παράλληλα, οι δυσκολίες στο διεθνές εμπόριο, η επιβολή τεχνικών εμποδίων και η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει άμεσα τις οινοπαραγωγικές περιοχές, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι 37 χώρες ζήτησαν την προσαρμογή της παραγωγής στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, με σεβασμό στις ποιοτικές προδιαγραφές και με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για την υπεύθυνη κατανάλωση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρήση νέων ποικιλιών αμπέλου, οι αγροοικολογικές πρακτικές και η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι εκπρόσωποι υπογράμμισαν τη μοναδική θέση του κρασιού ως παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζοντας ότι το κρασί συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή των οινοπαραγωγικών χωρών. Στόχος της κοινής τους προσπάθειας είναι να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τον αμπελοοινικό τομέα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίσκεψη του προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού στην Ξάνθη και Πόρτο Λάγος

Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ αντάλλαξε απόψεις με τοπικούς φορείς και υποσχέθηκε στήριξη για τα πρ…