Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι φοιτητές ζητούν λύσεις, το ΔΠΘ αναζητά τρόπους

Οι φοιτητές ζητούν λύσεις, το ΔΠΘ αναζητά τρόπους

0

«Καθημερινά βλέπουμε τις φοιτητικές μας παροχές να συρρικνώνονται», σημειώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης


Στο «Ε» μιλούν από την πλευρά του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης, η αντιπρόεδρος Μαριάννα Πανίτσα και από την πλευρά του ΔΠΘ, ο αντιπρύτανης Οικονομικών Κωνσταντίνος Χαλιορής


Η φοιτητική κοινότητα του ΔΠΘ βιώνει μια κρίσιμη περίοδο, καθώς οι φοιτητικές παροχές και η ποιότητα της εκπαίδευσης πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Φοιτητικό Σύλλογο Ξάνθης. Η Μαριάννα Πανίτσα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, μιλώντας στο «Ε» εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των φοιτητών για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην καθημερινότητά τους και το μέλλον τους, ενώ ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, απαντά στις ανησυχίες των φοιτητών, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αναβάθμιση των παροχών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και χρηματοδότησης, αλλά αναγνωρίζει ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και απαιτούν συνεργασία με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων.

Οι φοιτητικές παροχές συρρικνώνονται

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, η Μαριάννα Πανίτσα δήλωσε ότι «οι φοιτητές διανύουμε μία περίοδο όπου βλέπουμε ολοένα και περισσότερο την επίθεση στον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αλλά και την ίδια την φοιτητική μας καθημερινότητα». Αυτή η «επίθεση» αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια, κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής στοχοθεσίας που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη τετραετή διακυβέρνηση.

Η Μαριάννα Πανίτσα τόνισε ότι «καθημερινά βλέπουμε τις φοιτητικές μας παροχές να συρρικνώνονται». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πρωτοετείς φοιτήτριες δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει δωμάτιο στις εστίες, παρόλο που είναι γνωστό πως τα διαθέσιμα δωμάτια είναι μόλις 15. Παράλληλα, η κατάσταση στη λέσχη είναι απογοητευτική, με το φαγητό να είναι «πλήρως υποβαθμισμένο και ελλιπές», ενώ και τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ανεπαρκή, αναγκάζοντας τους φοιτητές να στοιβάζονται μεταξύ τους και να πληρώνουν 70 λεπτά για τη διαδρομή, όπως τονίζει.

Μ. Πανίτσα: «Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων προσπαθεί να εξαλείψει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης»

Ανέφερε επίσης ότι όλα αυτά είναι «απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών». Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης θεωρεί ότι «η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων» προσπαθεί να εξαλείψει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μετακυλώντας το κόστος σπουδών στους φοιτητές. «Η συνύπαρξη δημοσίου με ιδιωτικού τομέα ποτέ δεν λειτουργεί προωθητικά για το δημόσιο», επεσήμανε, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Κατά την ίδια, οι φοιτητές προσπαθούν να αγωνιστούν για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. «Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του συλλόγου στην πρυτανεία, είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τοποθετήσεις για ζητήματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 και οι διαγραφές φοιτητών», ανέφερε. Όμως, η κατάσταση επιδεινώνεται, με τον νέο κανονισμό του ΔΠΘ να μεταφέρει την πτυχιακή εξέταση ένα χρόνο αργότερα, κάτι που αυξάνει την πίεση στους φοιτητές.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις πειθαρχικές διαδικασίες που παρατηρούνται σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες στοχεύουν στην απονομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. «Η διοίκηση δεν θέλει φοιτητικούς συλλόγους στις εκδηλώσεις της», υπογράμμισε η Μαριάννα, αναφερόμενη στην ακύρωση εκδήλωσης που είχε οργανώσει το ΔΠΘ για την επέτειο 50 χρόνων από την Πολυτεχνική Εξέγερση.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης εξέφρασε την επιθυμία των φοιτητών για «ξεκάθαρες απαντήσεις» από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου σχετικά με την αναβάθμιση και τις συνθήκες που επικρατούν. «Αυτό το πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στην επαρχία και υποχρηματοδοτείται, πώς θα είναι ελκυστικότερο από τα ιδιωτικά;», αναρωτήθηκε, ενισχύοντας την ανάγκη για συλλογική πάλη και αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κ. Χαλιορής: «Ζητήσαμε 50 δωμάτια στην Ξάνθη, αλλά δεν έχουν βρεθεί ξενοδοχεία για την κάλυψη των αναγκών μας»

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Χαλιορής απάντησε, με την σειρά του, προσπαθώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες που επικρατούν στον φοιτητικό κόσμο.

Ο κ. Χαλιορής σημείωσε ότι «η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης διαθέτει οκτώ κτήρια φοιτητικών εστιών με συνολική δυνατότητα στέγασης περίπου 600 φοιτητών». Προς το παρόν, ανέφερε, «λειτουργούν κανονικά τέσσερα κτήρια με 285 δωμάτια», ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονται σε διαδικασία αναβάθμισης και προμήθειας εξοπλισμού.

Ειδικότερα, τόνισε ότι τα κτήρια Α2 και Β1 ανακατασκευάζονται και αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024. Ο αντιπρύτανης υπογράμμισε ότι «έχει ήδη παραδοθεί το κτήριο Β2, ενώ το Α1 θα αρχίσει να ανακαινίζεται μόλις αδειάσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τα διαθέσιμα δωμάτια, με τη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία, όπως ήδη έχει υλοποιηθεί στο Διδυμότειχο». Ανέφερε επίσης ότι «ζητήσαμε 50 δωμάτια στην Ξάνθη, αλλά δεν έχουν βρεθεί ξενοδοχεία για την κάλυψη των αναγκών μας».

«Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου μας θα πρέπει να αυξηθεί»

Αναφορικά με την υποχρηματοδότηση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Χαλιορής δήλωσε ότι «η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου μας θα πρέπει να αυξηθεί», αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης.

Επεσήμανε ότι «η χρηματοδότηση είναι κοινή πεποίθηση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας» και προσέθεσε ότι «οι διαδικασίες πρόσληψης και προμηθειών στα δημόσια ΑΕΙ είναι χρονοβόρες, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το ΔΠΘ έχει πλεονεκτήματα, όπως η ιστορία και η αναγνώριση του ερευνητικού του έργου». Θεώρησε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για το ΔΠΘ», προσδιορίζοντας ότι «σημαντικός κίνδυνος είναι το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής μας και η μείωση του νεανικού πληθυσμού».

Διαδικαστικοί λόγοι η αιτία ακύρωσης της εκδήλωσης στην «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

Σε ερώτηση σχετικά με την ακύρωση της εκδήλωσης για την 50ή επέτειο της Πολυτεχνικής στην «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», ο αντιπρύτανης τόνισε ότι «διαδικαστικοί λόγοι επέβαλαν την ακύρωση της εκδήλωσης», ενώ σημείωσε ότι «η εορταστική εκδήλωση θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και χώρο» και υπενθύμισε την επιτυχία της πρόσφατης εκδήλωσης για τα 50 χρόνια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στα Κιμμέρια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

41 δώρα της δράσης «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» παρέλαβε το Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

«Το ευχαριστώ» του σχολείου στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  του 1ου Δημοτικού Σχολείου …