Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης δίνουν τον παλμό: «Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις»

Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης δίνουν τον παλμό: «Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις»

0

Η 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία έχει ως κύρια αιτήματα τις αυξήσεις των μισθών, τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αλλά και τους επιτακτικούς διορισμούς καθώς «εντοπίζονται ακόμα κενά»


Το μεσημέρι της Τετάρτης εκπαιδευτικοί, φοιτητές και συνδικαλιστικοί φορείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης – O υπουργός Παιδείας προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία της ΔΟΕ


Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εκπαιδευτικοί, αυτή τη φορά κατεβαίνοντας στον δρόμο, θέλοντας να διαδηλώσουν για την αύξηση του μισθού τους, την καλύτερη χρηματοδότηση των σχολείων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι κινητοποιήσεις τους στοχεύουν, όπως δήλωσαν στο «Ε», στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να λάβει άμεσες αποφάσεις που θα στηρίξουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, θέλουν να κάνουν ξεκάθαρο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες. Το παραπάνω προκύπτει από την κίνηση του υπουργού Παιδείας να κινηθεί νομικά κατά της συγκεκριμένης απεργίας με σκοπό να κριθεί παράνομη.

Στο «Ε» μιλούν ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ντούμος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, η γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Παναγιώτα Ρόιδου και ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης, Σπύρος Παφίλης.

Δ. Ντούμος: «Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις και ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς»

Ο Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, τόνισε ότι η απεργία επαναπροκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «διότι το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας τις αυταρχικές πολιτικές, αποφάσισε την Τρίτη να καταφύγει στα δικαστήρια με σκοπό την ανακήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής».

Ο κ. Ντούμος επισήμανε ότι η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, παρά τις 10.000 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς οι συγχωνεύσεις τμημάτων ακυρώνουν τις προσπάθειες του Υπουργείου.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει ήδη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις παράλληλες στηρίξεις, υπογραμμίζοντας πως ήρθε η ώρα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς. Ο ίδιος σημείωσε ότι ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να επιβιώνει με 767 ευρώ, ενώ ένας μόνιμος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει μόλις 1.000 ευρώ. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αποδεκτό, το 2024, οι αναπληρωτές να μην δικαιούνται άδεια ανατροφής λόγω διαφορετικής σύμβασης εργασίας.

Μ. Λουκοπούλου: «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στις διώξεις συναδέλφων σε όλη την περιφέρεια»

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έχει ως στόχο να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις διώξεις συναδέλφων τους σε όλη την περιφέρεια. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη δίωξη μιας συναδέλφου από την ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία απειλείται με απόλυση επειδή συμμετείχε σε απεργία του σωματείου της.

Η Λουκοπούλου κατήγγειλε ότι υπάρχει κλιμάκωση του αυταρχισμού με την απαγόρευση της απεργιακής κινητοποίησης, τονίζοντας ότι επιχειρείται η πλήρης κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία της για τις διώξεις στρατευμένων νέων που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό, αναφέροντας συγκεκριμένα την περίπτωση ενός στρατιώτη από την Ξάνθη, που τιμωρήθηκε με οκτώ μέρες φυλακή επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς πολέμους. Η ΕΛΜΕ Ξάνθης, όπως υπογράμμισε, θεωρεί ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με δικαίωμα άποψης και όχι ένα άβουλο όργανο που απλά εκτελεί εντολές.

Π. Ρόιδου: «Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν στα παιδιά μας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση»

Η γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτα Ρόιδου, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης αφορά όλους, επισημαίνοντας πως «το γεγονός ότι εν έτει 2024 έχουμε σχολεία με 27 μαθητές ανά τμήμα, ελάχιστες κτιριακές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας, λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια, είναι απαράδεκτο».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι, «υπάρχουν ρεπορτάζ που δείχνουν εκπαιδευτικούς να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές», ενώ τόνισε ότι οι γονείς είναι αναγκασμένοι να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, πέρα από τα πάγια έξοδα, όπως το ρεύμα και οι φόροι.

Η κ. Ρόιδου σχολίασε επίσης πως «για να πληρώνουμε τη φρεγάτα 500.000 ευρώ την ημέρα υπάρχουν χρήματα, αλλά για να μορφωθούν τα παιδιά μας όπως πρέπει, δεν υπάρχουν». Κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει «αν εμείς οι γονείς δεν γίνουμε ένα με τους εκπαιδευτικούς και δεν διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους».

Σπ. Παφίλης: «Οι φοιτητές στηρίζουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και στέκονται στο πλευρό τους»

Ο Σπύρος Παφίλης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, δήλωσε ότι οι φοιτητές στηρίζουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και στέκονται στο πλευρό τους. «Από τη μία έχουμε το ζήτημα της ακρίβειας στα ενοίκια και στα είδη πρώτης ανάγκης, και από την άλλη την έλλειψη δημόσιων φοιτητικών εστιών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην πόλη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιπλέον, ο Παφίλης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις των φαντάρων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι «θέλουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και όχι να πολεμάμε για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…