Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέες ρυθμίσεις για μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές

Νέες ρυθμίσεις για μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές

0

Αυστηρότερα μέτρα και διευκρινίσεις για τη συμμετοχή μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές


Με νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εισάγονται σημαντικές αλλαγές σχετικά με τις μονοήμερες και πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές. Οι πολυήμερες εκδρομές, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά σε συνδυασμό με δύο ημέρες αργίας ή Σαββατοκύριακου, ώστε να μειωθεί η απώλεια διδακτικών ωρών.

Επιστροφή στο σπίτι για «ανυπάκουους» μαθητές

Για τους μαθητές που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, η νέα απόφαση δίνει το δικαίωμα στον αρχηγό της εκδρομής να καλέσει τους γονείς τους να τους παραλάβουν, επιβαρυνόμενοι οι τελευταίοι με τα έξοδα μεταφοράς. Η εποπτεία των μαθητών κατά τη διάρκεια των εκδρομών είναι ευθύνη του αρχηγού και των συνοδών εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεούνται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών και την αποφυγή ζημιών τρίτων.

Διαδικασίες συμμετοχής

Στις μονοήμερες εκδρομές, οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε μία μόνο ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή χωρίς διανυκτέρευση, έως και δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Η συμμετοχή απαιτεί ποσοστό 70% των μαθητών, ενώ εκείνοι που δεν συμμετέχουν παραμένουν στο σχολείο για άλλες δραστηριότητες.

Αντίστοιχα, για τις πολυήμερες εκδρομές, οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μία εκδρομή στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από 15 Οκτωβρίου έως 19 Δεκεμβρίου και από 1 Φεβρουαρίου έως δέκα ημέρες πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Η συμμετοχή και εδώ πρέπει να φτάνει το 70% του συνόλου.

Κανονισμοί και υποχρεώσεις

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τους μαθητές κατά τις εκπαιδευτικές εκδρομές θα πρέπει να πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Ο αρχηγός της εκδρομής είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων, ειδικά αν πρόκειται για αθλητικά κέντρα ή τουριστικές εγκαταστάσεις.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η υπουργική απόφαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και της συμμετοχής των μαθητών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περιορίσει τις απουσίες από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς για παιδιά Ρομά ηλικίας 1-14 ετών την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου

Θα διενεργηθούν στο Παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Ξάνθης στο Δροσερό   Στο πλαίσιο…