Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα Αριστερά: Να μην φορολογούνται τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους στην εστίαση

Νέα Αριστερά: Να μην φορολογούνται τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους στην εστίαση

0

Ερώτηση στη Βουλή για να σταματήσει η φορολόγηση και οι κρατήσεις στα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω POS


Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό να μην θεωρούνται μισθός, ούτε να υπόκεινται σε φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις, ανεξαρτήτως αν καταβάλλονται σε μετρητά ή ηλεκτρονικά.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές επικαλούνται την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (Α.1088/2023), σύμφωνα με την οποία τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται μέσω POS θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται, ενώ υπόκεινται και σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, όπως οι σερβιτόροι, από ένα φιλοδώρημα 10 ευρώ θα εισπράττουν μόλις 4 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αφορούσε εργαζόμενους σε καζίνο, και αυθαίρετα την επεκτείνει στους εργαζόμενους στην εστίαση. Υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί συχνά δεν λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και βασίζονται στα φιλοδωρήματα για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν προτίθεται να δρομολογήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε τα φιλοδωρήματα να μην θεωρούνται μισθός, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να τα εισπράττουν πλήρως. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι την ώρα που τα φιλοδωρήματα φορολογούνται, η κυβέρνηση προχωρά σε φοροελαφρύνσεις για μεγάλες περιουσίες και εταιρείες, όπως οι πάροχοι ενέργειας και οι τράπεζες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκπρόσωπο στη Διάσκεψη των Προέδρων απέκτησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Με την ένταξη του Μιχάλη Χουρδάκη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ενδυναμώνουν την παρουσία τους…