Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή με την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης και της ΣΕΚΕ Α.Ε. με ομιλητές τους: Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Σωτήριο Σέρμπο και Ιωάννη Μπακιρτζή
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης Ιω.Κατσούλης: « Ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει από την αρχή»
Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή. Ιστορική Μνήμη και Σύγχρονοι Προβληματισμοί». Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» διοργάνωσε, με την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης και της ΣΕΚΕ Α.Ε., την επετειακή εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με ομιλητές τους: Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Σωτήριο Σέρμπο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, και Ιωάννη Μπακιρτζή, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναούτογλου, διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος Επικοινωνίας Ξάνθης. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού, Αναστάσιος Ταρενίδης, στον χαιρετισμό του, εστίασε την προσοχή στη Μικρασιατική Καταστροφή, κάνοντάς συνάμα λόγο για μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού έθνους αλλά και της ανθρωπότητας. Τόνισε πως έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως απερίγραπτη κτηνωδία εναντίον των Ρωμιών της Μικράς Ασίας. Εν συνεχεία, ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος αναφέρθηκε στις προσωπικότητες των ιεραρχών που μαρτύρησαν αυτή την περίοδο, για να διδαχθούμε το ξεχωριστό αυτό ήθος. Ο κ. Μπακιρτζής επέτρεψε στην εικόνα να κατευθύνει τη ροή του λόγου του, βασιζόμενος στην αναπαραστατική της δύναμη, αφού θεωρεί πως έτσι μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα τα γεγονότα.
Ακολούθως, ο κ. Σέρμπος, σε μία προσπάθεια να μεταβεί στο σήμερα, τόνισε πως δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ιστορική μνήμη. Υπογράμμισε, λοιπόν, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να βάζουμε κάτω τα λάθη που έγιναν, διότι κρινόμαστε και σήμερα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρόν, ώστε να μπορέσουμε να «χτίσουμε» το μέλλον.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, Ιωάννης Κατσούλης, αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για την προσέγγιση και τις απαράμιλλης αξίας εισηγήσεις τους, δήλωσε ενώπιον του κόσμου: «Για εμάς τους Μικρασιάτες και για τον σύλλογό μας, όπως και πιο συγκεκριμένα για εμένα τον ίδιο, αποτελεί εν μέρει καθήκον το να μπορούμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, όχι σε ένα επίπεδο που να κλαίμε και να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν, αλλά περισσότερο γιατί πιστεύουμε πως ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει από την αρχή. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε όλες αυτές τις δράσεις με σκοπό τη μνήμη και τη διατήρηση στις καρδιές μας των ψυχών των προγόνων μας που χάθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή».