Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μη σου τύχει ηλεκτρικό πατίνι στο διάβα σου

Μη σου τύχει ηλεκτρικό πατίνι στο διάβα σου

0

Αυξήθηκαν τα ηλεκτρικά πατίνια στην πόλη μας και οι κίνδυνοι για ατυχήματα


Ενημερωτική δράση της Τροχαίας Ξάνθης για τα ΕΠΗΟ την ερχόμενη Τετάρτη – Τι πρέπει να ξέρει όποιος έχει ηλεκτρικό πατίνι ή άλλο όχημα ΕΠΗΟ


Τι κάνεις όταν περπατάς αμέριμνος στο πεζοδρόμιο που υποτίθεται είναι για τους πεζούς και ξαφνικά σαν σίφουνας περνάει ξυστά, στην καλύτερη περίπτωση, δίπλα σου  ένα ηλεκτρικό πατίνι με δύο έφηβους πάνω; Τον σταυρό σου που δεν είσαι σωριασμένος κάτω με κανένα σπασμένο χέρι ή πόδι στην καλύτερη περίπτωση! Και τι να πεις στα παιδιά που σε κοιτάνε με μάτια ένοχα; Η σκηνή δεν είναι επιστημονικής φαντασίας αλλά τείνει καθημερινότητα και στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια από τότε που ήρθαν η νέα μόδα των  ΕΠΗΟ. Ήτοι: τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα πατίνια (e-scooters),Τροχοπέδιλα (rollers) και τροχοσανίδες (skate boards), τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα χρησιμοποιούν ως μέσα μεταφοράς και ανήλικοι καθώς δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης. Το θέμα που τίθεται όμως είναι αυτό της ορθής οδηγικής συμπεριφοράς και αν τηρούνται οι κανόνες που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 4784/2021 και προβλέπουν προστασία των πεζών και των οδηγών και πρόστιμα για μια σειρά από παραβάσεις.

Ενημερωτική δράση της Τροχαίας Ξάνθης για τα ΕΠΗΟ την ερχόμενη Τετάρτη

Σε ρόλο οδηγού για το ρεπορτάζ μας αναφορικά με τα ΕΠΗΟ και την οδηγική συμπεριφορά των κατόχων τους, η Διοίκηση της Τροχαίας Ξάνθης, η οποία μας παρέχει χρήσιμες συμβουλές ενώ έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες ως προς την ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέσα, για τους κινδύνους που διατρέχουν οι οδηγοί και οι πεζοί. Μάλιστα όπως μας αναφέρθηκε, την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για το θέμα αυτό στην πόλη μας με συμμετοχή μαθητών, ενώ ανάλογες διαλέξεις έχουν γίνει και στα σχολεία. Σ’ αυτές στις δράσεις αναδεικνύεται και ο ρόλος των γονέων που πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην εποπτεία του ανήλικου για την χρήση αλλά να νουθετούν και να εφιστούν την προσοχή τους για την αποτροπή ατυχημάτων.

Μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια στην Βρετανία

Από στατιστικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας, το 2020 σημειώθηκαν 460 ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, ενώ το 2021 υπήρξε αύξηση φτάνοντας τα 1.280. Από το προαναφερθέν σύνολο, τα 309 αφορούν ατυχήματα στα οποία δεν υπήρξε εμπλοκή κάποιου άλλου οχήματος, οπότε μιλάμε κυρίως για πτώσεις ή συγκρούσεις με σταθερά εμπόδια, γεγονότα τα οποία μπορεί να προκλήθηκαν για διαφορετικούς λόγους όπως ολισθηρότητα ή απόσπαση προσοχής λόγω κινητού, μεταξύ άλλων. Συγκριτικά, αυτού του τύπου τα ατυχήματα το 2020 ήταν μόλις 83. Μάλιστα, στα παραπάνω συμβάντα σημειώθηκαν και 9 θάνατοι το 2021, όταν το 2020 υπήρξε μόλις μία απώλεια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία από την Ελλάδα, όμως είναι πολύ πιθανό να βλέπαμε να δημιουργείται αντίστοιχη εικόνα. Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι ένα μέσο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση, να υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση και φυσικά να χρησιμοποιείται προστατευτικός εξοπλισμός, καθώς ο χρήστης είναι πλήρως εκτεθειμένος.

Δεν έχει καταγραφεί ατύχημα με ΕΠΗΟ στην Ξάνθη

Τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα εμφανίστηκα πρώτα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε να αυξάνονται και να πληθύνονται και στην Ξάνθη. Τα βλέπουμε σε δρόμους μαζί με αυτοκίνητα, σε πεζόδρομους, σε πεζοδρόμια εκτός από τα πάρκα και τους ποδηλατόδρομους όπου ενδείκνυνται κυρίως η χρήση τους. Μέχρι στιγμής όπως μας ανάφεραν από την Τροχαία Ξάνθης δεν έχει καταγραφεί κάποιο ατύχημα αλλά στην Θεσσαλονίκη έχουν σημειωθεί και μάλιστα σοβαρά τροχαία. Η ολοένα αυξημένη χρήση τους κατέστησε επιτακτική την ανάγκη για νέο θεσμικό πλαίσιο με κανόνες για την ασφαλή τους χρήση κι έτσι προέκυψε ο νόμος 4784/2021.

Τι πρέπει να ξέρει όποιος έχει ηλεκτρικό πατίνι ή άλλο όχημα ΕΠΗΟ

Όποιος λοιπόν διαθέτει ηλεκτρικό πατίνι ή άλλο όχημα που ανήκει στα ΕΠΗΟ ή σκέφτεται να αποκτήσει, πρέπει να γνωρίζει πως είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί και να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες.

Τα τέσσερα βασικότερα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος και για τα οποία η Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη έμφαση, είναι για την επιτρεπόμενη ταχύτητα, τους δρόμους που μπορούν να κυκλοφορούν και τη χρήση ακουστικών.

Όχι πάνω από 25χλμ/ώρα – Όχι ακουστικά, όχι δεύτερο άτομο

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ λοιπόν:

  • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο χρήστης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.
  • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπόν ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Κάτι που σημαίνει πως τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και φυσικά στην εθνική οδό.
  • Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
  • Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι.
  • Οι οδηγοί όλων των ΕΠΗΟ είναι υποχρεωμένοι να κρατούν με τα δυο τους χέρια το τιμόνι (εφ’ όσον υπάρχει), εκτός από όταν δίνουν σήμα πριν την αλλαγή κατεύθυνσης.
  • Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
  • Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.
  • Στις κατοικημένες περιοχές οι Δήμοι μπορούν να καθορίζουν ειδικούς χώρους για τη στάθμευση των ΕΠΗΟ.
  • Υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.

Ποια είναι τα πρόστιμα για ηλεκτρικά πατίνια;

  1. Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ με ταχύτητα πάνω από 25 χλμ./ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 €
  2. Όποιος κυκλοφορεί σε οδούς που δεν επιτρέπεται τιμωρείται με 100 €
  3. Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ και υπερβαίνει τα 35 χλμ./ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία σε οδό που δεν επιτρέπεται τιμωρείται με πρόστιμο 100 και 200 €, αντίστοιχα.
  4. Όποιος οδηγεί ΕΠΗΟ, κατά παράβαση της περ. β’ της παρ. 5Α, τιμωρείται με πρόστιμο 80 €.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δασική πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στο όρος Παγγαίο

Η πυρκαγιά είναι έρπουσα και έχει διάσπαρτες εστίες   Iσχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις …