Δεν αποδέχθηκε βολές και αιχμές περί υποχωρήσεων στα ελληνοτουρκικά. «Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»
Οι ευθείες βολές του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, για ενδεχόμενες υποχωρήσεις- με σκοπό να προειδοποιήσει – έφεραν εκνευρισμό στην κυβέρνηση και απασχόλησε όχι μόνον το Μαξίμου, αλλά και την αντιπολίτευση.
Καταρχάς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, ίσως και η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αιχμηρά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες σε τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε αυτή τη φορά μόνον στο «οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές». Η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια – με αιχμή τις δηλώσεις Σαμαρά- περί εθνικών υποχωρήσεων.
Την ίδια ώρα, επι ελληνικού εδάφους, τις ανησυχίες τους εξέφρασε η αντιπολίτευση, όπου το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ερωτήματα, όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είναι η δεύτερη σε διάστημα ολίγον μηνών -σχετικά με την εξωτερική πολιτική- αυτή τη φορά η συγκυρία είναι διαφορετική. Είναι η άτυπη τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη εν αναμονή μιας νέας άτυπης πενταμερούς (με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου). Και επίσης στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κλήθηκε να σχολιάσει τις σκληρές για την κυβέρνησή του δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. «Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κυρίου Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κύριο Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές – απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή». «Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πατριώτες της φακής» όσον αφορά το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν απέφυγε να προσωποποιήσει αυτούς στους οποίους απευθυνόταν, που ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της Άκρας Δεξιάς στη χώρα. Δεν χαρίζουμε σε καμία Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο μεταναστευτικό», ενώ ως προς τις δηλώσεις Σαμαρά ανέφερε ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσα λέει, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές».