Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μακροημέρευση των κουνουπιών και τον Οκτώβριο

Μακροημέρευση των κουνουπιών και τον Οκτώβριο

0

Συνεχίζεται δυναμικά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών – Μιλά στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Βενετίδης


Η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών σε αποτελέσματα – Προβληματικές περιοχές το Τυχερό, οι Φέρρες στον Έβρο και το Μυρωδάτο


Οκτώβρης μήνας, κι όμως τα κουνούπια είναι ακόμη εδώ… Ζωντανά και θεριεμένα, με ακμαίες δυνάμεις για πολλά τσιμπήματα! Στα χωριά της παραλιακής ζώνης του νομού, οι κάτοικοι παραπονούνται για οχλήσεις από κουνούπια, ενώ δεν είναι λίγοι οι Ξανθιώτες που έχουν πέσει θύματα αιφνίδιων επιθέσεων στα μπαλκόνια τους!


«Όσο συνεχίζεται ο καιρός να είναι καλός με υψηλές θερμοκρασίες τόσο θα έχουμε κουνούπια και τόσο θα συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης με ψεκασμούς» Κ. Βενετίδης Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ

 Συνεχίζεται δυναμικά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

«Όσο υπάρχουν κουνούπια, τόσο θα παραμένει ενεργό το πρόγραμμα καταπολέμησής τους», αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη και την ενεργή δράση των κουνουπιών. «Όσο ο καιρός παραμένει καλός, με υψηλές θερμοκρασίες, τόσο θα έχουμε κουνούπια και θα συνεχίζονται οι ψεκασμοί. Το πρόγραμμα είναι δυναμικό και όχι σταθερό. Όσο υπάρχει ανάγκη, θα συνεχίζεται. Θα σταματήσει μόνο όταν μας το δείξουν οι παγίδες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε τον αριθμό των κουνουπιών, αν βρούμε σαφώς μειωμένο πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη», επισημαίνει ο κ. Βενετίδης.

Δεν φταίει μόνο ο καιρός, αλλά και απρόβλεπτοι παράγοντες που δημιουργούν νέες εστίες

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενετίδης, δεν ευνοεί μόνο ο καιρός τη… μακροημέρευση των κουνουπιών, αλλά και κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως λύματα που δεν ελέγχθηκαν ή σπασμένα αρδευτικά σε χωράφια που δημιουργούν νέες εστίες.

Η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών σε αποτελέσματα – Προβληματικές περιοχές το Τυχερό, οι Φέρες στον Έβρο και το Μυρωδάτο

Επιχειρώντας μια αποτίμηση της φετινής περιόδου, ο κ. Βενετίδης τη χαρακτήρισε ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος: «Παρότι είχαμε τροπικό καλοκαίρι με ακραία ζέστη, ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς αποτελεσμάτων. Η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη, και αυτό το ένιωσαν οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είχαν μέτρο σύγκρισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον Έβρο, στις περιοχές Τυχερό και Φέρες. Επίσης, στην Π.Ε. Ξάνθης, στην περιοχή του Μυρωδάτου, είχαμε προβλήματα τον Αύγουστο».

Η έγκαιρη προνυμφοκτονία συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης

Ο κ. Βενετίδης απέδωσε τη βελτίωση της κατάστασης στην έγκαιρη έναρξη του προγράμματος με προνυμφοκτονία, που, όπως είπε, «είχε ως αποτέλεσμα να εντοπίσουμε ακμαία κουνούπια στις 8 Ιουλίου στις παγίδες, ενώ συνήθως τα εντοπίζουμε από αρχές Ιουνίου».

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου: 25 κρούσματα στην ΑΜΘ – Περίπου 200 πανελλαδικά

Φέτος ήταν η χρονιά του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς, όπως έχει καταγραφεί, παρουσιάζει έξαρση ανά τριετία. Έτσι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα στην ΑΜΘ και περίπου 200 πανελλαδικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβρος: «Λίφτινγκ» στα ευρήματα στον Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης

Στόχος να δημιουργηθεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος καθώς και ένας ελκυστικός πολιτιστι…