Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κύπρου Γεώργιος: «Μην ξεχνούμε, καρτερούμε την δικαίωση της Μεγαλονήσου»

Κύπρου Γεώργιος: «Μην ξεχνούμε, καρτερούμε την δικαίωση της Μεγαλονήσου»

0

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά από πρόσκληση της Μητρόπολης Ξάνθης και του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Για την τραγική επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή μας καλεί να σταθούμε νηφάλια και να προχωρήσουμε σε επανατοποθέτηση του ζητήματος ως προβλήματος εισβολής και κατοχής

 

Την Ξάνθη επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, το διάστημα 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, αφίχθη στην Ξάνθη κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου28 Σεπτεμβρίου, αφού προηγήθηκε πρόσκληση του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος με στόχο να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Η επίσημη υποδοχή του έγινε από τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο, Σταύρο Παπασταθόπουλο, ο οποίος μέσα από τον λόγο του στάθηκε στο χρέος της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Επιπλέον, το βράδυ πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με τίτλο: «Καρτερούμεν σε πείσμα των καιρών στην αντοχή του χρόνου» με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης.

Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δρώμενα από μαθητές σχολικών μονάδων και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

Το πρωί της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου 2024, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συλλειτουργούντων του οικείου ιεράρχη, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Το πρωί της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος πραγματοποίησε επίσκεψη στο δήμαρχο Ξάνθης και επισκέφθηκε το «Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης-Κύπρου, «Γρηγόρης Αυξεντίου», στο Αυξέντιο της Ξάνθης.

Τέλος, μετέβη στη Βελώνη Αβδηρών, στο Άλσος Αγνοουμένων του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, όπου και τέλεσε δέηση υπέρ ανευρέσεως και διακριβώσεως της ζωής των αγνοουμένων πατέρων και αδελφών μας.

Παντελεήμων για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: «Το μήνυμα που μας άφησε στην ομιλία του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο είναι ’’μην ξεχνούμε, καρτερούμε την δικαίωση της Μεγαλονήσου’’»

«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος ήταν προσκεκλημένος από την Ιερά Μητρόπολη και από τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το μήνυμα το οποίο μας άφησε στην ομιλία του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο είναι ’’μην ξεχνούμε, καρτερούμε την δικαίωση της Μεγαλονήσου’’», ανέφερε στο «ε» με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων.

«Η εκδήλωση ’’Καρτερούμε σε πείσμα των καιρών στην αντοχή του χρόνου…’’ έχει ως στόχο να τιμήσει τα θύματα της τραγωδίας της Κύπρου, του θέρους του 1974», όπως σημείωσε.

«Το 37% του κυπριακού εδάφους κατελήφθη, το 40% του πληθυσμού εκδιώχθηκε από τις εστίες του, 560 εκκλησίες βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν, 6.000 Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν, ενώ 2.000 περίπου αγνοούνται, διαπράχθηκαν μία σωρεία εγκλημάτων. Ακολούθησε συστηματική εκδίωξη όλων των Ελλήνων που παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον λόγο του επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή σε αυτά τα δύσκολα χρόνια

«Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να σταθούμε νηφάλια, να ανασκοπήσουμε την πορεία μας, να προχωρήσουμε σε επανατοποθέτηση του προβλήματός μας ως προβλήματος εισβολής και κατοχής», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

15 στέμματα η καμένη γη στο περιαστικό

Η φωτιά ξεκίνησε από το Μονοπάτι της Ζωής – Χαρακτηρίστηκε «σοβαρή και επικίνδυνη» Άμεση κ…