Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκίνησε σήμερα το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

Ξεκίνησε σήμερα το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης

0

«Ο θεσμός του συνεδρίου θα συνεχίσει και θα συζητηθεί οποιαδήποτε πρόταση συντελεί στην βελτίωσή του», ανέφερε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ


Συγκέντρωση κατά των αιολικών έξω από το «Φιδέλειο» – Να μην εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βόρεια του νησιού, ζητούν οι κάτοικοι – Κατά τάχθηκε και ο δήμαρχος της Σαμοθράκης κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του


Σήμερα 19 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο. Αθρόα συμμετοχή σημειώνει για την ώρα από δημοσιογράφους από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από περιφερειακά Μ.Μ.Ε., καθώς η κύρια θεματική για την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης στο τομέα της δημοσιογραφίας φαίνεται να απασχολεί σύσσωμο τον κλάδο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, ο βουλευτής Ν. Έβρου, Σταύρος Καλέτσης, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκης, όπως επίσης ο πρόεδρος τη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Χρ. Τοψίδης: «Το παρόν συνέδριο αποτελεί την έμπρακτη στήριξη της διοίκηση ΑΜΘ προς την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου»

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ καλωσορίζοντας τους σύνεδρους υπογράμμισε ότι η διοίκηση της ΑΜΘ υπερασπίζεται με σθένος την ελευθερία του Τύπου, καθώς επίσης ότι η συγκεκριμένη ελευθερία αποτελεί θεμελιώδη αρχή κάθε ευνομούμενης πολιτείας, ενώ αποτελεί χρέος του καθενός να την υπερασπίζεται με όποιον τρόπο μπορεί.

«Μία έμπρακτη ένδειξη στήριξης της διοίκησης μας είναι το παρόν συνέδριο, το οποίο παρατηρώ ότι το τίμησαν πολλοί δημοσιογράφοι με την παρουσία τους. Έχω την άποψη ότι το 18ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης αποτελεί θεμέλιο λίθο στην εν γένει δημοσιογραφική παραγωγή της χώρα μας καθώς είναι ένας χώρος διακίνησης ιδεών με επίκεντρο τις συζητήσεις που αφορούν τον κλάδο της δημοσιογραφίας», είπε.

Τέλος, τόνισε την προθυμία της Περιφέρειας ΑΜΘ να συνεχίσει τον θεσμό του συνεδρίου και να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση συντελεί στην βελτίωσή του.

Σ. Τριανταφύλλου: «Θα παρουσιάσουμε από την Σαμοθράκη το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη»

Ο κ. Τριανταφύλλου παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι η φετινή διοργάνωση είναι σημαντικότερη από την προηγούμενη [σ.σ. η οποία πραγματοποιήθηκε το 2022], διότι φέτος «δείχνουμε ότι το συνέδριο καθιερώνεται και πάλι και αποκτά συνέχεια».

«Σε αυτά τα συνέδρια έχουν συζητηθεί πολλά και σημαντικά ζητήματα όπως οι αγωγές SLAPPs κατά δημοσιογράφων, των οποίων τα συμπεράσματα μας οδήγησαν στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τα SLAPPs. Τα φετινά θέματα είναι σύγχρονα και αναφέρονται σε ζητήματα αιχμής για την δημοσιογραφία. Το πρώτο είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην δημοσιογραφία, η οποία αποτελεί μία πρόκληση για τον κλάδο. Εδώ στην Σαμοθράκη θα κάνουμε μία πρώτη παρουσίαση του σχεδίου κώδικα δεοντολογίας που καταρτίζουμε για την ΑΙ», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ τόνισε ότι ο ρόλος των Ενώσεων Συντακτών, των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών του χώρου είναι κρίσιμος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία.

Συγκέντρωση κατά των αιολικών έξω από το «Φιδέλειο» – Να μην εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βόρεια του νησιού, ζητούν οι κάτοικοι



Έξω από τον χώρο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας [σ.σ. θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ] από κατοίκους, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βόρεια του νησιού, μόλις ένα μίλι από τις ακτές.

«Οι συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών αποκαλούνται «Πιλοτικές Περιοχές Ανάπτυξης ΥΑΠ», καθώς η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα γίνει με fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης προβλέπεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση», τόνισε ένας κάτοικος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του νησιού Αθανάσιος Βίτσας, κατά τον χαιρετισμό του, τάχθηκε με τη σειρά του κατά της εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών λέγοντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την Σαμοθράκη. Είμαστε υπερ των ΑΠΕ, αλλά κατά της εγκατάστασής τους με τέτοιο τρόπο που θα έχει επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα του νησιού και τις δραστηριότητες των κατοίκων του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Αναδιαμορφώνοντας το μέλλον της ΑΜΘ μέσω του διαλόγου

Με αφορμή την εκδήλωση της Πέμπτης στο Παλαιό Δημαρχείο ξεκίνησε ένας πολιτικός διάλογος μ…