Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

0

Επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου στα φαρμακεία της Ξάνθης


 Ανεπάρκεια σε παιδικά εμβόλια


Ξεκινάει επίσημα μέσα στον μήνα που διανύουμε  η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού και οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά της γρίπης έχουν ήδη φτάσει στα φαρμακεία.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η προσέλευση στα φαρμακεία της Ξάνθης όπως μας πληροφορεί ο φαρμακοποιός Αλέξανδρος Ψωμιάδης και ο λόγος είναι ότι επειδή το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει αντισώματα μετά από 14 μέρες έτσι πολλοί το κάνουν τον Νοέμβριο για να είναι καλυμμένοι μέχρι τον Μάρτιο που είναι η περίοδος της γρίπης.

Επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου στα φαρμακεία της Ξάνθης

Όπως μας ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης έχουν έρθει οι παραγγελίες στα φαρμακεία της Ξάνθης και υπάρχει επάρκεια, ωστόσο δεν ξεκίνησε ακόμη η κίνηση: «Συνήθως το κάνουν αρχές Νοεμβρίου για να είναι καλυμμένοι όλη την περίοδο της γρίπης. Υπάρχει το κλασσικό το απλό αντιγριπικό που είναι για όλο τον πληθυσμό ακόμη και για βρέφη και το ενισχυμένο που είναι για την ηλικιακή ομάδα άνω των 65. Το κλασσικό εμβόλιο συνταγογραφείται από τον φαρμακοποιό αλλά το ενισχυμένο χρειάζεται συνταγή γιατρού. Και στα δύο ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει συμμετοχή. Είναι δωρεάν».

Ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πιστοποίηση και κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στα φαρμακεία. Σ’ ότι αφορά άλλα εμβόλια όπως του έρπητα ζωστήρα που γίνεται σε ηλικιωμένους δεν είναι εποχιακού χαρακτήρα

 Ανεπάρκεια σε παιδικά εμβόλια

Κι ενώ στα αντιγριπικά εμβόλια υπάρχει επάρκεια, μεγάλη ανεπάρκεια διαπιστώνεται στα παιδικά εμβόλια. Τα εμβόλια δηλαδή που κάνουν τα νήπια τους πρώτους μήνες από την γέννησή τους. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Όπως λέει ο κ. Ψωμιάδης: «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια. Κι αυτό το πρόβλημα προέκυψε φέτος γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες έχουν επιτραπεί οι εξαγωγές τους. Έτσι έμεινε με τεράστιες ελλείψεις η εγχώρια αγορά. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις και σε ινσουλίνες. Ο πανελλήνιος σύλλογος Φαρμακοποιών έχει αντιδράσει ωστόσο δεν έχει εισακουστεί.

Οι τέσσερις εταιρείες που προμηθεύουν την χώρα με αντιγριπικά εμβόλια ενημέρωσαν τον ΕΟΦ και τις αρμόδιες αρχές ότι για την περίοδο 2024 – 2025 θα φέρουν 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.

3,5 εκ. αντιγριπικά εμβόλια

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν διατεθεί 4,4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια. Οι φετινές ποσότητες είναι μειωμένες, καθώς πέρυσι δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα να χορηγηθούν λιγότερα από 3,5 εκατομμύρια εμβόλια και τα εναπομείναντα οδηγήθηκαν σε καταστροφή.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  • Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας

Διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και…