Πόσους αφορά, τα ποσά που θα γλιτώσουν
Καταργείται αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από φέτος (όπως ακριβώς επιβλήθηκε το 2011) το τέλος επιτηδεύματος, ο «κεφαλικός φόρος ανά επαγγελματικό ΑΦΜ». Ένα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά χαράτσι, το οποίο «λανσαρίστηκε» σαν προσωρινό μέτρο κατά το Α’ Μνημόνιο με τον ν.3986/2011 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε -όπως πράγματι συνέβη πάντως- στην μαζική και οικειοθελή διαγραφή για τα μητρώα της εφορίας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ.
Ωστόσο το Τέλος Επιτηδεύματος, όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Παρέμεινε και μετά την «εκκαθάριση» των Μητρώων της εφορίας, αλλά και μετά τα Μνημόνια. Αποτέλεσε επί 14 χρόνια έναν «ελάχιστο φόρο» ο οποίος επιβάρυνε όλους τους επαγγελματίες, τόσο τους συνεπείς και νομοταγείς, όσο και τους 3 στους 10 οι οποίοι συστηματικά δήλωναν ζημιές σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ούτε μισό ευρώ κέρδους, επί μια πενταετία τουλάχιστον.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.
Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.
Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».
Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.
Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.
Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.
Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:
– για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
– για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.