Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταγγελία για διαγωνισμούς προμήθειας ζωοτροφών από την παράταξη Μέτιου

Καταγγελία για διαγωνισμούς προμήθειας ζωοτροφών από την παράταξη Μέτιου

0

Επικρίσεις για υπερβολικές τιμές και χαμηλές εκπτώσεις στη διανομή ζωοτροφών στους πληγέντες κτηνοτρόφους


Η παράταξη της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη και τη διοίκησή του για τον τρόπο που διαχειρίζεται τους διαγωνισμούς προμηθειών, ιδιαίτερα σχετικά με την προμήθεια ζωοτροφών για τους πληγέντες κτηνοτρόφους του Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας.

Η καταγγελία αφορά την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε κατεπείγοντα διαγωνισμό για προμήθεια ζωοτροφών, ενώ οι τιμές των προϊόντων κρίνονται εξωφρενικά υψηλές και οι εκπτώσεις που προσφέρθηκαν είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, οι ποσότητες ζωοτροφών που θα διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους θα είναι σημαντικά μικρότερες από τις απαραίτητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, η παράταξη ζήτησε από την κυβέρνηση την ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να εγκριθούν δύο χρηματοδοτήσεις ύψους 1.000.000 ευρώ η καθεμία, συνολικού ποσού 2.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η νέα διοίκηση αποφάσισε να μη διεξάγει ανοικτό διαγωνισμό και επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος με κλειστούς αναδόχους, παρά τις αντιδράσεις των μελών της.

Η διαδικασία προμηθειών προκάλεσε αναστάτωση καθώς οι ζωοτροφές ομαδοποιήθηκαν με διαφορετικές τιμές αγοράς, με την αρχική τιμή να ορίζεται σε 0,366 ευρώ ανά κιλό, πολύ υψηλότερη από τις τιμές της αγοράς. Επιπλέον, οι προσφορές που εγκρίθηκαν περιλάμβαναν έκπτωση μόλις 2%, με κοινή τιμή 0,359 ευρώ.

Η παράταξη υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν μικρότερες ποσότητες ζωοτροφών και θα επιβαρυνθούν οικονομικά, τη στιγμή που ένας ανοικτός διαγωνισμός θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές μέσω του ανταγωνισμού. Αυτή είναι η δεύτερη καταγγελία της παράταξης κατά της διοίκησης Τοψίδη, η οποία επίσης αφορά τις υπερβολικά χαμηλές εκπτώσεις στα αντιπλημμυρικά έργα.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η τρέχουσα πολιτική της διοίκησης βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της περιφέρειας και των πολιτών της, αναδεικνύοντας την ανάγκη για διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα στις διαδικασίες προμηθειών και έργων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρέμβαση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την προστασία των ιστορικών κτηρίων της Ξάνθης

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί για καθυστερήσεις και ελλείψεις στον προϋπολογισμό του προγ…