Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Καπέλο» στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων

«Καπέλο» στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων

0

Πληρώνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και διπλάσια συμμετοχή


Κραυγή αγωνίας των Διαγνωστικών Εργαστηρίων – Απειλούν να διακόψουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ – Τι είναι το ατομικό clawback


Στη διαδικασία του …διαζυγίου βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας με τον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας του περιβόητου clawback, για το οποίο δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Τις συνέπειες, όμως, καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται στα εργαστήρια για διαγνωστικές εξετάσεις και έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη διαδικασία, από την οποία σε κάθε περίπτωση βγαίνουν ζημιωμένοι, καθώς επιβαρύνονται με μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να πληρώσουν το παραπάνω ποσό και να κάνουν τις εξετάσεις στο εργαστήριο ή να απευθυνθούν σε δημόσιες δομές. Επίσης, ακόμη και αν δεχτούν την παραπάνω επιβάρυνση, επικρατεί ένα «θολό» τοπίο ως προς το τι τελικά θα τους ζητηθεί να πληρώσουν. Όλα αυτά συνιστούν μια επιδείνωση του συστήματος υγείας, το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει χρόνιο νόσημα, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερη διαρροή σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ιωάννης Σπανόπουλος

Τι συμβαίνει με τα Διαγνωστικά Εργαστήρια;
Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και προκλήθηκε από συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα. Σχετίζεται άμεσα με τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για δαπάνες υγείας κατά τα μνημονιακά χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και εργαστηριακός γιατρός, Ιωάννης Σπανόπουλος: «Ο κλειστός προϋπολογισμός για εργαστηριακές εξετάσεις στα καλά χρόνια έφτανε στα 1,2 δις! Τότε γινόταν κατάχρηση. Στα χρόνια του μνημονίου μειώθηκε στα 250 εκ. ευρώ και μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο το 2018, σταδιακά επρόκειτο να αυξηθεί. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τελικά έφτασε στα 480 εκ. ευρώ. Η υπέρβαση, όμως, είναι 300 εκ. ευρώ. Κάναμε κινητοποιήσεις και απεργίες τον Μάιο. Ιδρύσαμε και το συνδικαλιστικό μας όργανο, που είναι η Ομοσπονδία Εργαστηριακών Γιατρών Ελλάδος. Κάναμε συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας. Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και μας είχαν πει ότι το Σεπτέμβριο θα ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η υπέρβαση. Δεν έγινε τίποτε. Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του κλάδου μας. Κάθε μήνα καταθέτουμε 20.000 δαπάνη και με την υπέρβαση η επιστροφή είναι 10.000. Έτσι φτάσαμε στο σημείο κάθε εργαστήριο στην Ξάνθη να χρωστάει από 150.000 έως 300.000 ευρώ. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πολλά εργαστήρια προσανατολίζονται να διακόψουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ».

Γιατί μας ζητούν 35 ευρώ για να εκτελέσουν ανοσολογικές – ορμονικές εξετάσεις;
Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη είναι οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται αυτή την εβδομάδα σε διαγνωστικά εργαστήρια για εξετάσεις. Ενώ την προηγούμενη μόλις εβδομάδα η συμμετοχή του ασφαλισμένου ανέρχονταν σε 15%, τώρα έχει διπλασιαστεί! Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με δύο παραπεμπτικά για βιοχημικές και ανοσολογικές & ορμονικές εξετάσεις, που κοστίζουν 150 ευρώ, πλήρωνε μέχρι προχθές συμμετοχή 22,50 ευρώ (15%); τώρα πληρώνει 50 ευρώ. Δηλαδή, το 1/3 του κόστους.
«Τις ανοσολογικές – ορμονικές εξετάσεις δεν μπορούμε να τις εκτελέσουμε, γιατί το κόστος τους είναι υψηλό και ο ΕΟΠΥΥ τις κοστολογεί 70 ευρώ. Έτσι, είτε θα γίνει η εξέταση εκτός του ΕΟΠΥΥ είτε αυτό που προτείνουμε είναι να κάνουμε την εξέταση και ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το 50% της δαπάνης, που ανέρχεται σε 35 ευρώ, και έτσι, με τα 10 ευρώ της συμμετοχής στις βιοχημικές, η συνολική δαπάνη για τον ασφαλισμένο είναι στα 45 ευρώ και για τις δύο εξετάσεις. Είναι γεγονός ότι αυξάνεται η επιβάρυνση του ασφαλισμένου, καθώς πληρώνει ουσιαστικά αυτό που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο. Είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας προς ένα υπουργείο που κωφεύει και έναν ΕΟΠΥΥ που δεν αντιδρά. Θέλουμε τον κόσμο σύμμαχό μας. Δεν αντέχουμε άλλο. Θα φύγουν όλα τα εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ», διευκρινίζει ο κ. Σπανόπουλος.

Ατομικό clawback
Στο μεταξύ, έχει θεσμοθετηθεί το μέτρο του ατομικού clawback. Πρόκειται για έναν δείκτη μεσοσταθμικής εξομάλυνσης: «Δηλαδή, για κάθε ΑΜΚΑ ασφαλισμένου αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξης του 37 ευρώ για την Ξάνθη, 50 ευρώ για την Αθήνα, 45 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Είναι ένα έμμεσο πλαφόν για εξετάσεις και αν το υπερβεί ο ασφαλισμένος, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ», σημειώνει ο κ. Σπανόπουλος.
Ειδικότερα: Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς υπερβαίνει το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός να περικόπτεται (σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης. Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί να υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του νομού, τότε αυτή να κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.

Σε αντεπίθεση ο υπουργός Υγείας με αποκαλύψεις για υπερ- συνταγογραφήσεις

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης περνάει σε αντεπίθεση και προβαίνει σε αποκαλύψεις για 100 περιπτώσεις γιατρών που υπερ-συνταγογραφούσαν, τονίζοντας μάλιστα ότι το Yπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Απαγορευτικό» στην κατάργηση του 18ου Δημοτικού Σχολείο Ξάνθης βάζουν εκπαιδευτικοί και γονείς

Δ. Ντούμος: «Απαράδεκτο να συγχωνεύονται σχολικές μονάδες αντί να ιδρύονται» «Η ποιότητα τ…