Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ιστορική περιήγηση στην Ξάνθη: Ακολουθώντας τα χνάρια της Απελευθέρωσης

Ιστορική περιήγηση στην Ξάνθη: Ακολουθώντας τα χνάρια της Απελευθέρωσης

0

Νέος γύρος δράσεων από τις Ιστοριοτοπίες, ξεκινά την Κυριακή 13 Οκτωβρίου

 

Με μια ιστορική περιήγηση στην Ξάνθη των Βαλκανικών Πολέμων και της Διασυμμαχικής Κατοχής ξεκινά νέος κύκλος δράσεων από τις Ιστοριοτοπίες.

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 5.30 μμ με σημείο εκκίνησης το μικρό πάρκο έναντι της ΔΕΗ.

 

Το ιστορικό πλαίσιο της περιήγησης

Η κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου σηματοδότησε το τέλος της μακράς οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η κατάληψη της περιοχής από τα βουλγαρικά στρατεύματα διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα για την πλειονότητα του πληθυσμού ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια περίοδος καταιγιστικών πολεμικών εξελίξεων, η οποία κατέληξε το 1919 – 1920 στην ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα προσεγγίσουμε τα πυκνά γεγονότα αυτής της περιόδου και θα τα συνδέσουμε με σημεία και τόπους στο σύγχρονο αστικό ιστό. Παράλληλα θα αναφερθούμε στην πολιτική που εφάρμοσαν οι βουλγαρικές αρχές στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου 1913 – 1919, καθώς και στις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των κατοίκων. Εστιάζοντας σε μια σειρά από επώδυνες πτυχές αυτής της περιόδου θα αναδείξουμε ζητήματα όπως η επισιτιστική κρίση, η προσφυγιά, η ομηρία και τα μέτρα αντεκδικήσεων απέναντι στον άμαχο πληθυσμό. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην περίοδο της Διασυμμαχικής Κατοχής και στην πολιτική που εφαρμόστηκε στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την οριστική ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, historiotopies@yahoo.com

Υπεύθυνος περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Σε μία εβδομάδα θα συμπλήρωνε έναν αιώνα ζωής   Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, μουσικός…