Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ημέρα Καριέρας 2024»: Ο νεοπαγής θεσμός που φέρνει σε επαφή φοιτητές και εταιρείες

«Ημέρα Καριέρας 2024»: Ο νεοπαγής θεσμός που φέρνει σε επαφή φοιτητές και εταιρείες

0

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή χθες, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στους χώρους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στα ΠΡΟΚΑΤ


Οι διοργανωτές μιλούν για μία καλή ευκαιρία με γνώμονα την αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία στον ακαδημαϊκό χώρο και στον επιχειρηματικό κόσμο


Ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, η «Ημέρα Καριέρας 2024» για αποφοίτους και τελειόφοιτους των Τμημάτων, στους χώρους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στα ΠΡΟΚΑΤ. Συγκεκριμένα, τη διοργάνωση ανέλαβαν τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από τις 10:30 έως τις 17:00.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος συνολικά έντεκα εταιρείες (Εβροφάρμα, Πλαστικά Θράκης, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, Kavala Nova Fert, AKRITAS, Χαρτοποιία Κομοτηνής, adapa Greece Komotini, Milkplan, FIRST D.I.S. Δημήτρης Δημαρχόπουλος, Arch Windows Ξανθόπουλος και Sunlight Group Energy Storage Systems) σε μία απόπειρα να έρθουν οι νέοι μηχανικοί που αναζητούν εργασία σε επαφή με εγχώριες επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους ή συνεργάτες.

Αξίζει να ειπωθεί στο σημείο αυτό ότι φοιτητές και απόφοιτοι των τμημάτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενημερώθηκαν για το προφίλ των εταιρειών και είχαν μία πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, βγήκαν κερδισμένοι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και σαφώς σχημάτισαν μια ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με τον χώρο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, η οποία θα κατευθύνει μελλοντικά και τις επιλογές τους στον χώρο εργασίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το βιογραφικό τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις, ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς εργασίας και, τέλος, διεύρυναν το δίκτυο επαγγελματικών σχέσεων τους.



Από αριστερά: Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής, κ. Γαστεράτος, ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κ. Ντούγιας και ο αντιπρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, κ. Φωτιάδης

Για νεοπαγή θεσμό που «ανοίγει τα μάτια» προς τα έξω μίλησε ο κ. Γαστεράτος.
Αρχικά, ο λόγος δόθηκε στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής, καθηγητή κ. Αντώνιο Γαστεράτο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του, καθώς έβλεπε την μεγάλη προσέλευση φοιτητών σε αυτόν τον νέο θεσμό. Ακολούθως, ευχαρίστησε την καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κ. Κωστενίδου, και τον αντιπρόεδρο του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, κ. Φωτιάδη, καθώς δούλεψαν σκληρά για την επιμέλεια αυτής της εκδήλωσης.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, φοιτητές και απόφοιτους, τόνισε:
«Πρόκειται για έναν νεοπαγή θεσμό, καθώς λαμβάνει χώρα για δεύτερη χρονιά. Αναμφίβολα είναι πάρα πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία, διότι “ανοίγει τα μάτια” σας προς τα έξω, σας βάζει να σκεφτείτε για το τι θα κάνετε αφού τελειώσουν τα πέντε χρόνια της φοίτησής σας. Σκεφτείτε ότι όταν ήμασταν εμείς, πριν πολλά χρόνια, σε αυτά τα έδρανα, στη θέση σας, τελειώναμε την φοίτηση και μετά τα αγόρια έκαναν το στρατιωτικό τους, ενώ τα κορίτσια ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί δεν ήξεραν τι θα κάνουν από εκεί και πέρα. Αυτή, λοιπόν, η σκέψη απεδείχθη πως είναι μία ανάγκη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπαθούμε στο σύγχρονο πανεπιστήμιο να την “θεραπεύσουμε”. Αυτή είναι μία από τις εκδηλώσεις που σας βοηθούν να διαλέξετε και να “ανοίξετε” τους ορίζοντές σας για τη μελλοντική σας καριέρα».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το πανεπιστήμιο και ειδικότερα η σχολή έχει πολλά εργαλεία, ένα εκ των οποίων είναι και το γραφείο σταδιοδρομίας. Επίσης, διευκρίνισε πως ένα δίπλωμα έχει την αξία του από μόνο του, αλλά στην ουσία δεν έχει τόση αξία, παρά μόνο για ένα χαρτί στον τοίχο, για κορνίζα, αν δεν το εκμεταλλευτεί κάποιος σωστά, με στόχο να κάνει καριέρα και να βιοποριστεί, να είναι χαρούμενος μηχανικός πάνω σε αυτό που σπούδασε!

Πολλαπλά τα οφέλη της αλληλεπίδρασης για το πανεπιστήμιο και τις εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Ντούγια
Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Σπυρίδων Ντούγιας, αφού ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέδραμαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, συμπλήρωσε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται κάτι που δεν υπήρχε παλιότερα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενος στα οφέλη που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση, εστιάζει την προσοχή στα ακόλουθα:
«Οι φοιτητές μας έρχονται σε επαφή με το αντικείμενό τους, είναι η πρώτη τους επαφή με αυτόν τον κόσμο, βλέπουν τι απαιτήσεις έχει ο εργασιακός τους χώρος, πώς μπορούν να προσαρμοστούν, τι δεξιότητες πρέπει να αποκτήσουν, πώς θα πρέπει να “κτίσουν” το βιογραφικό τους, τι πρέπει να κάνουν ώστε να εξελιχθούν στην πορεία για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις, που είναι ανταγωνιστικές».

Επιπλέον, μιλά για τη δυνατότητα των εταιρειών να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον του πανεπιστημίου, όπου μπορούν να δουν τις προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο των φοιτητών, οι οποίοι μετέπειτα μπορούν να γίνουν εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, αλλά και του ιδίου του πανεπιστημίου, με απώτερο στόχο να προκύψει κάτι σύγχρονο και δυναμικό, που θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της κοινωνίας.

Θ. Φωτιάδης: «Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εσάς, τις επιχειρήσεις, αλλά και στους φοιτητές μας, αφού θα είστε οι επόμενοι επαγγελματίες που θα στηρίξετε τις επιχειρηματικές ανάγκες»
Τέλος, ο κ. Φωτιάδης ευχαρίστησε την κ. Κωστενίδου για την άψογη συνεργασία και, στη συνέχεια, τους εθελοντές, φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, που συνέδραμαν στην εκδήλωση.

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία στον ακαδημαϊκό χώρο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι αφιερωμένη σε εσάς, τις επιχειρήσεις, αλλά και στους φοιτητές μας, αφού θα είστε οι επόμενοι επαγγελματίες που θα στηρίξετε τις επιχειρηματικές ανάγκες», όπως είπε ενώπιον των παρευρισκόμενων.

Τέλος, έκλεισε τον λόγο του αναφερόμενος στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε μεταξύ άλλων πως το τμήμα αποβλέπει στο να καλλιεργεί ολοκληρωμένες δεξιότητες μέσα από προγράμματα, ενώ προσφέρει στους φοιτητές εργαλεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων, εμπεριστατωμένα, στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πως οι φοιτητές είναι άρτια προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι απόφοιτοί μας με την ευρεία και ολοκληρωμένη γνώση που αποκτούν μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε εταιρείες, προωθώντας την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματική διαχείριση όλων των διαδικασιών», όπως υπογράμμισε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Θέλουμε να φέρουμε νέα δυναμική στο Επιμελητήριο μας»

Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη, καθώς και όλου του ψηφοδελτίου…