Το πρώτο πανελλαδικά με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο
Πραγματοποιήθηκε τριήμερο σενάριο για την προσαρμογή της περιφέρειας ΑΜΘ στην κλιματική αλλαγή σε Κομοτηνή και Ξάνθη – Σχεδιάζονται δράσεις στον πρωτογενή τομέα
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χρειάζεται άμεσα προσαρμογή στην νέα συνθήκη που δημιουργεί και επηρεάζει πολλούς τομείς, όπως τον πρωτογενή, τομέα, το περιβάλλον, το τουρισμό και γενικότερα την οικονομία. Αυτό ήταν και το γενικό συμπέρασμα του τριήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας ΑΜΘ και του Πράσινου Ταμείου με θέμα την Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στις πόλεις της Κομοτηνής στις 14 &15 Οκτωβρίου και στην Ξάνθη) και της Ξάνθης στις 16 Οκτωβρίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Σταθόπουλου, του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου Ι. Ανδρουλάκη, του Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (ΠΑΜΘ),Α. Πατακάκη του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Π. Αρχοντή, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων (ΠΑΜΘ), Κ. Βενετίδη, εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, στελέχη του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, κ.α. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Ξάνθης, Ε. Ταπατζάς και Π. Μπρίκα. Να σημειώσουμε ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ., Τοψίδης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για την Κλιματική Αλλαγή στην εναρκτήρια ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό».
Το πρώτο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής της χώρας στην ΑΜΘ
Πρόκειται για το πρώτο Παρατηρητήριο παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας. Μια περιβαλλοντική δομή που θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP Adapt In GR – LIFE17 IPC/GR και θα ιδρυθεί στην ΑΜΘ. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης: «Πρόκειται για μια δομή που θα παρατηρεί με τεχνολογικά μέσα, θα καταγράφει φυσικά φαινόμενα, τη συχνότητά τους και την έντασή τους, ώστε να ενημερώνει έγκαιρα τις Αρχές και να συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Θα αποτελεί μια βάση δεδομένων για την κλιματική αλλαγή». Όπως σημείωσε ο κ. Πατακάκης είναι μία από τις δράσεις που ανακοινώθηκαν στο σεμινάριο και το επόμενο διάστημα θα δοθούν στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες από την περιφέρεια γι’ αυτή τη δράση.
Σχεδιάζονται δράσεις στον πρωτογενή τομέα
Παράλληλα η περιφερειακή διοίκηση δρομολογεί και άλλα έργα στον πρωτογενή τομέα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης των υπόγειων υδάτων. Όπως για παράδειγμα μια σειρά από αρδευτικά έργα σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ο κ. Πατακάκης εξαίρεσε το αρδευτικό της Ξάνθης που είναι έργο του ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκε σε μελέτες που εκπονούνται για αρδευτικά έργα. Επίσης δρομολογούνται οι άδειες χρήσεις νερού που παραχωρούνται από την Αποκεντρωμένη στους ΤΟΕΒ και ορθολογικότερη χρήση των υπόγειων υδάτων που μειώθηκαν αισθητά από την υπεράντληση των γεωτρήσεων.
Εξοπλισμός για την πολιτική προστασία της ΑΜΘ
Σ’ ότι αφορά την τις δράσεις στην Πολιτική προστασία που ήταν αντικείμενο συζήτησης στο σεμινάριο ο κ. Πατακάκης ενδεικτικά ανέφερε τη χρήση για πρώτη φορά 3 drone το φετινό καλοκαίρι για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Ροδόπη, Έβρο και Θάσο, τα οποία αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά καθώς και την ενίσχυση της περιφέρειας με 8 εναέρια μέσα που συνέβαλλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιρού: «Υπάρχει η πολιτική βούληση από την διοίκησή μας να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην προστασία του πρωτογενή τομέα από την επίδραση της κλιματικής αλλαγή και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα είναι τα έργα και οι δράσεις που σχεδιάζουμε», κατέληξε ο κ. Πατακάκης.
Στα βασικά συμπεράσματα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται και η ανάγκη συλλογής και αξιοποίησης διαθέσιμων κλιματικών δεδομένων και δικτύωσης και ο συντονισμός των φορέων που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου