Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Η ύδρευση είναι τοπική υπόθεση», λένε οι ΔΕΥΑ

«Η ύδρευση είναι τοπική υπόθεση», λένε οι ΔΕΥΑ

0

Απαντώντας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις συνενώσεις


Μιλά στο «Ε» η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) Όλγα Κοτσελίδου


«Ψυχρολουσία» για τις ΔΕΥΑ το υπό σχεδιασμό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει υποχρεωτικές συνενώσεις σε ευρύτερα σχήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης που εκπροσωπεί το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας, ήτοι 128, δεδομένου ότι σε 147 ανέρχονται οι Δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ., εκφράζεται η αντίθεση με τις υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά και ο έντονος προβληματισμός για την λειτουργία των ΔΕΥΑ, αν χάσουν τον τοπικό τους χαρακτήρα. Να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση αυτή αποτυπώνει τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Δ.Σ. Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που συνεδρίασε στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 με τη συμμετοχή εκπροσώπων (δημάρχων, προέδρων και στελεχών) των Δ.Ε.Υ.Α. των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Κορινθίας και της Φθιώτιδας.

Αντίθετη η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στις αναγκαστικές συνενώσεις που προωθεί νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Στα ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση και σε γενικότερα λειτουργικά προβλήματα των ΔΕΥΑ αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» η νομικός – γενική διευθύντρια της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) Όλγα Κοτσελίδου. Όπως επεσήμανε, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α εκφράζει την αντίθεσή της στις αναγκαστικές συνενώσεις χωρίς την βούληση των Δ.Σ.: «Είμαστε αντίθετοι με τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, χωρίς να υπάρχει βούληση των Δ.Σ. Όμως κάποιες εθελοντικές συνενώσεις με βάση κάποια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες. Ένα νομοσχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψιν την εθελοντική βούληση αντίκειται στο Σύνταγμα και μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.».

Από την ενέργεια τα χρέη των ΔΕΥΑ – 45 χρόνια από την ίδρυσή τους υπάγονται στο οικιακό τιμολόγιο

Όπως ανέφερε η κ. Κοτσελίδου, ο επίσημος λόγος για τις αλλαγές που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ είναι οι οικονομίες κλίμακας και ότι προσπαθεί να προωθήσει την αναγκαστική συνένωσή τους ως το αντίβαρο του προβλήματος της λειψυδρίας, παραβλέποντας άλλα χαρακτηριστικά τους, όπως η τοπικότητα αλλά και προβλήματα των ΔΕΥΑ που δημιουργήθηκαν από το ενεργειακό κόστος: «Τα βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ είναι η υποστελέχωση αλλά και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το κόστος της ενέργειας. Οι ΔΕΥΑ δεν έχουν επιχορήγηση για την ενέργεια παρά μόνο κάποιες οριζόντιες επιδοτήσεις που δόθηκαν πριν το 2021. Κι ενώ είναι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν βιομηχανικό εξοπλισμό και βιολογικό καθαρισμό, συνεχίζουν να είναι ενταγμένες στο οικιακό τιμολόγιο και όχι στο βιομηχανικό. Επίσης θεωρούμε ότι με τις συνενώσεις ιδίως αν είναι σε επίπεδο Περιφέρειας χάνεται η τοπικότητα, ενώ η ύδρευση είναι τοπική υπόθεση, έχει τοπικά χαρακτηριστικά. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας ότι αντί να βελτιωθεί η λειτουργία θα χειροτερεύσει και θα υπάρχουν και επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην τιμή του νερού.

Ανοίγει η πόρτα για ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών

Σ’ ότι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης και αν αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει ενδεχομένως την πόρτα για ιδιωτικοποίηση του νερού η κ. Κοτσελίδου επισημαίνει πως: «Δεν μιλάμε για την κλασσική έννοια της ιδιωτικοποίησης γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό και συνεπώς η διαχείρισή του έχει δημόσιο χαρακτήρα αλλά ενδέχεται κάποιες λειτουργίες των ΔΕΥΑ να ανατεθούν σε ιδιώτες».

Το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. από 19% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους έχει φθάσει αλλά και υπερβαίνει το 40%

Να προσθέσουμε ότι στην ανακοίνωσή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρεται πως «το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κλείνουν τα μάτια τους στο πραγματικό ζήτημα της υπερτιμολόγησης της ενέργειας, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. κατατάσσονται στους οικιακούς καταναλωτές με αποτέλεσμα σήμερα το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. από 19% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους να έχει φθάσει αλλά και να υπερβαίνει το 40% σε αρκετές περιπτώσεις».

Καλεί δε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παραδώσει το σχέδιο νόμου της αποκαλούμενης από το ίδιο Μεταρρύθμισης στην Κ.Ε.Δ.Ε.  και στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να τοποθετηθεί η Τ.Α. με την ευθύνη που τη διακρίνει, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Μέχρι τότε το Υπουργείο οφείλει να ρυθμίσει το κόστος της ενέργειας, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών των Δ.Ε.Υ.Α. που οφείλονται στην υπερτιμολόγηση της ενέργειας που καταναλώνουν οι Δ.Ε.Υ.Α», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για τα Τέμπη

Οι συμμετέχοντες, Έλληνες και φίλοι της Ελλάδας, βρέθηκαν εκεί για να καταδικάσουν τις προ…