Εικόνες απείρου κάλλους – Η μελέτη από το 2013 που ενώ ολοκληρώθηκε το 2015 δεν παραλήφθηκε ποτέ
Γιάννης Ζερενίδης, πρόεδρος ΔΕΥΑΞ: «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, για να γίνουν αναπλάσεις στο Παζάρι» – Ηλίας Συμεών: «Ζητάμε να γίνει σκεπαστή αγορά όπως στα ευρωπαϊκά πρότυπα»
Εικόνα υποβαθμισμένης γειτονιάς είχε το παζάρι της Ξάνθης το μεσημέρι του προχθεσινού Σαββάτου. Η ισχυρή νεροποντή μούσκεψε πάγκους και προϊόντα, αλλά έβγαλε και στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα που είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί. Προβλήματα που σχετίζονται με την χωροταξία, την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα, που παρότι επιχείρησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές να βάλουν μία τάξη, δεν τελεσφόρησε κανένας σχεδιασμός.
Ένα …μουσκεμένο Σάββατο στο παζάρι της Ξάνθης – Εικόνες απείρου κάλλους
Μεσημέρι Σαββάτου, και οι διάδρομοι του παζαριού, τόσο των μικροπωλητών όσο και των παραγωγών, ήταν γεμάτοι κόσμο που περιφερόταν, περιεργαζόταν, ψώνιζε. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος από το πρωί, αλλά κανείς δεν περίμενε τέτοια μπόρα. Μέσα σε ένα τέταρτο από την έναρξη της βροχής, οι νάιλον πρόχειρες τέντες που τοποθετούνται για σκίαση γέμισαν με νερό, το οποίο είτε έπεφτε βροχηδόν απ’ όπου έβρισκε διέξοδο, μουσκεύοντας μέχρι το κόκαλο όποιον περαστικό τύχαινε να περνάει, είτε κάποιος μικροπωλητής με αυτοσχέδια κοντάρια το κατεύθυνε για να αδειάσει από ένα ασφαλές σημείο για περαστικούς και προϊόντα. Οι περισσότεροι επισκέπτες που δεν είχαν ομπρέλα βρήκαν καταφύγιο κάτω από τις νάιλον τέντες του πάγκου που ψώνιζαν, περιμένοντας να κοπάσει η μπόρα. Με πρόσωπα σκυθρωπά, οι μικροπωλητές αναλογίζονταν ότι χάθηκε ένα Σάββατο από τα 52 που έχουν όλο τον χρόνο για δουλειά!
Καταναλωτές και πωλητές ένα πράγμα συζητούσαν και αναζητούσαν: Να γίνει μια παρέμβαση του δήμου στο παζάρι, να τοποθετηθούν σκέπαστρα ή να σκεπαστεί η λαϊκή αγορά στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών αγορών, χωρίς να χάσει τον φολκλόρ χαρακτήρα της, αλλά μόνο να κερδίσει σε επισκεψιμότητα. Μια συζήτηση που κρατάει χρόνια… αλλά παραμένει στα λόγια!
Η μελέτη από το 2013 που ολοκληρώθηκε το 2015 αλλά δεν παραλήφθηκε ποτέ
Ήταν το μακρινό 2013, επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη, όταν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (26/7/2023) παραλήφθηκε το Α΄ στάδιο της μελέτης: «ΜΕΛΕΤΗ – ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΛΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ (ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ)». Σε αυτή την πρώτη φάση, οι τεχνικές υπηρεσίες έλαβαν από το μελετητή πέντε εναλλακτικά σχέδια για τις πρότυπες κατασκευές και επέλεξαν ένα, το οποίο και παρουσιάστηκε από τον μελετητή πέντε μέρες αργότερα στο δημοτικό συμβούλιο. Περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μια νέα χωροθέτηση 404 θέσεων για εκθέτες στον αμιγώς χώρο του παζαριού, στην πλατεία Εμπορίου. Οι πάγκοι θα έφευγαν σύμφωνα με το σχέδιο από τις οδούς Ύδρας, Θήρας και Κλεμανσώ και θα κατασκευάζονταν λυόμενα με μέγεθος 3,5Χ3,5. Οι θέσεις στάθμευσης διατηρούνταν ως έχουν και θα δημιουργούνταν ένας χώρος ανάπαυσης με βρύσες και παγκάκια.
Δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου 2015 (σύμφωνα με ρεπορτάζ από το αρχείο του «Ε»), στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μελέτη. Όπως προέβλεπε η μελέτη: «Για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης του συνόλου των θέσεων των μικροπωλητών για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μελέτης, προτείνονται σταθεροί μεταλλικοί στύλοι πάνω στους οποίους θα προσαρμόζονται αποσπώμενες υφασμάτινες επιφάνειες. Οι στύλοι φέρουν μεταλλικούς δακτυλίους σε δύο ύψη (3μ. και 4μ. από την τελική επιφάνεια του εδάφους), με τέσσερις υποδοχές περιμετρικά για την τοποθέτηση της υφασμάτινης επιφάνειας. Μετά το πέρας της υπαίθριας λαϊκής αγοράς, οι αποσπώμενες επιφάνειες απομακρύνονται και αποθηκεύονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν κατά τη λειτουργία της επόμενης λαϊκής αγοράς. Οι στύλοι παράλληλα λειτουργούν ως αυτόνομοι στύλοι φωτισμού, συμβάλλοντας στη νυχτερινή όψη της πλατείας και ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως χώρου που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει 440 θέσεις μικροπωλητών με ενιαία διάσταση για όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, 3,75×3,75 μέτρα. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη είχε ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης έτους 2010 και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013. Στο δημοτικό συμβούλιο της 11/11/2015 ήρθε ως θέμα ημερήσιας διάταξης η οριστική παραλαβή της, ωστόσο αυτή δεν έγινε ποτέ.
Γιάννης Ζερενίδης, πρόεδρος ΔΕΥΑΞ: «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, για να γίνουν αναπλάσεις στο Παζάρι»
Αυτό μας βεβαιώνει ο επόμενος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών, Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος την αναζήτησε, την μελέτησε, ωστόσο όπως μας είπε γνωρίζει ότι δεν παραλήφθηκε ποτέ και μάλιστα είχε διακοπεί και η σύμβαση. Κατά τη δική του θητεία: «Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια πλήρη καταγραφή και μια βελτίωση των θέσεων, γιατί υπήρχαν πολλές κενές. Μέλημά μας ήταν να γίνει στην επόμενη φάση μια σωστή χωροθέτηση, ώστε να υπάρχει και ισορροπία ανάμεσα στους μικροπωλητές και τους παραγωγούς, που τώρα υπερτερούν οι πρώτοι με 70% έναντι 30% με απόφαση του Δ.Σ. Υπάρχουν παθογένειες ετών στο παζάρι. Αναζητήσαμε μοντέλα και καλές πρακτικές, επισκεφτήκαμε τα Τρίκαλα, ωστόσο μετά μας βρήκε η πανδημία, που υπολειτουργούσε το παζάρι και όλα αυτά σταμάτησαν. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, για να γίνουν αναπλάσεις, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του».
Ηλίας Συμεών: «Ζητάμε να γίνει σκεπαστή αγορά όπως στα ευρωπαϊκά πρότυπα»
Την αναγκαιότητα για έργα στο παζάρι τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών Ξάνθης, Ηλίας Συμεών: «Το ζητάμε χρόνια. Να βρεθεί τρόπος να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Εμείς δουλεύουμε 52 Σάββατα τον χρόνο και υπολογίσαμε ότι χάνουμε τα 8 – 10 από βροχή και κακοκαιρία. Ζητάμε να γίνει σκεπαστή αγορά όπως στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μια κλειστή αγορά. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον νέο μας δήμαρχο, Στράτο Κοντό, το ζητήσαμε εκ νέου και μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει μια νέα μελέτη. Έδειξε ενδιαφέρον και ότι έχει την πρόθεση να κάνει έργα στο παζάρι. Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα. Και παλιότερα έγιναν μελέτες, αλλά τίποτα δεν εφαρμόστηκε τελικά».