Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η τοπική αυτοδιοίκηση στην «πρώτη γραμμή» για το δημογραφικό [ΦΩΤΟ]

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην «πρώτη γραμμή» για το δημογραφικό [ΦΩΤΟ]

0

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους – Συμφώνησαν ότι απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και πολιτικές για την αντιμετώπισή του


Δήμαρχος Ξάνθης, Σ. Κοντός: «Να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει στις κοινωνίες μας» – Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου:  «Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να θέσει το δημογραφικό υψηλά στην ατζέντα της»


Η ανάδειξη του δημογραφικού προβλήματος ως ένα από τα μείζονα ζητήματα, σε πανελλαδική αλλά και τοπική κλίμακα, που χρήζει άμεσων δράσεων και πρωτοβουλιών, ήταν το θέμα της διημερίδας με τίτλο: «Δημογραφικό: Εθνική και Τοπική υπόθεση». Η διημερίδα ξεκίνησε ανήμερα των Ελευθερίων της Ξάνθης, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, με τους χαιρετισμούς των καλεσμένων δημάρχων και στελεχών της ΚΕΔΕ, της Ε.Ε.Τ.Α.Α., της ΠΕΔ ΑΜΘ, του ΙΤΑ και του περιφερειάρχη ΑΜΘ. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με την παρουσίαση της έρευνας του ΙΤΑ. Να σημειώσουμε ότι, παρότι το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, αυτός τελικά έγινε διαδικτυακά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της υπουργού. Παρόντες στην ημερίδα ήταν, εκτός από τους ομιλητές, ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν, ο Ταξίαρχος κ. Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Χατζηγκενέ Ιρφάν και ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

Δήμαρχος Ξάνθης, Σ. Κοντός: «Να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει στις κοινωνίες μας»

Οι δήμοι, με τις τοπικές δράσεις τους, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, ενώ απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και πολιτικές για την αντιμετώπισή του. Αυτή ήταν η κατακλείδα όλων των τοποθετήσεων. Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτή η σημαντική ημερίδα θα αποτελέσει αφετηρία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να μάθουμε καινούργιες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε δράσεις για το καλό της κοινωνίας μας. Το όραμά μας είναι να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει στις κοινωνίες μας, ώστε οι νέοι μας να μείνουν στον τόπο τους».

Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ, Σ. Μιχαηλίδης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις»

Ο Σάββας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, ανέφερε ότι η έρευνα του ΙΤΑ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για συζήτηση γύρω από το δημογραφικό, και θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για την εξεύρεση λύσεων. Τόνισε την πεποίθησή του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει λύσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την περιφέρεια, συνδέοντάς τα με τη μετανάστευση, η οποία αποτελεί πληγή και εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα. Σημείωσε ότι το 75% της Σαμοθράκης βρίσκεται στη ζώνη προστασίας των συνθηκών Natura και Ραμσάρ, γεγονός που δυσχεραίνει την άσκηση δραστηριοτήτων από τους κατοίκους. Δήλωσε, επίσης, αντίθετος στη συνένωση των ΔΕΥΑ, που επιχειρεί η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα ελέγχει τους ελέγχοντες;». Τέλος, κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε εδώ για να προτείνουμε λύσεις, μαζί με την ΚΕΔΕ, με ρεαλισμό και τόλμη. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιπαρατίθεται στην κεντρική εξουσία και να διεκδικεί τα δικαιώματά της».

Πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια δημογραφική πολιτική»

Ο πρόεδρος του ΙΤΑ, Ηλίας Αποστολόπουλος, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής σε ένα εθνικό πρόβλημα, όπως το δημογραφικό. Παρά τις ανομοιογένειες του προβλήματος, που είναι πιο έντονο στις ορεινές περιοχές σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σαφή δημογραφική πολιτική, την οποία οι δήμοι και το ΙΤΑ θέλουν και μπορούν να εφαρμόσουν.

Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χ. Τοψίδης: «Θα εντάξουμε τη μελέτη στο σχεδιασμό της περιφέρειας»

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, σημείωσε ότι η περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως η ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να εντάξει τη μελέτη στο σχεδιασμό της περιφέρειας για νέες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναφέρθηκε στον διαδικτυακό χαιρετισμό της η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στον διαδικτυακό της χαιρετισμό, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις ανά ηλικιακή ομάδα.

Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέγιας: «Ευρωπαϊκό το δημογραφικό. Το 2060 ο πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι μικρότερος από της Νιγηρίας!»

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Μαραβέγιας, επεσήμανε ότι το δημογραφικό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με την Eurostat, το 2060 ο πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι μικρότερος από της Νιγηρίας. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρωτοστατεί σε τοπικές δράσεις.

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου: «Η ΚΕΔΕ έχει θέσει το δημογραφικό υψηλά στην ατζέντα της»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει δράση για το δημογραφικό. Επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών την ανακατανομή των ΚΑΠ, με στόχο την ενίσχυση των μικρών δήμων, σημειώνοντας ότι το 2024, 278 μικροί δήμοι έλαβαν αυξημένα κονδύλια. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει θέσει το δημογραφικό ως βασικό θέμα στην ατζέντα της, αναγνωρίζοντας τη σημασία και την ένταση του προβλήματος, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις τέσσερις πιο γηρασμένες χώρες της Ευρώπης.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Επάρκεια του αντιγριπικού εμβολίου στα φαρμακεία της Ξάνθης  Ανεπάρκεια σε παιδικά εμβόλια…