Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στον κόσμο της ενημέρωσης: Ο δημοσιογράφος ως φίλτρο και κριτής

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στον κόσμο της ενημέρωσης: Ο δημοσιογράφος ως φίλτρο και κριτής

0

Έπεσε η αυλαία του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης – Κύριες θεματικές του συνεδρίου η χρήση του ΑΙ στις αίθουσες σύνταξης, οι εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και η δημοσιογραφική κάλυψη των φυσικών καταστροφών


Αθρόα η συμμετοχή δημοσιογράφων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και από όλη την περιφέρεια


Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, το οποίο έλαβε χώρα στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο. Αθρόα συμμετοχή σημειώθηκε από δημοσιογράφους από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από περιφερειακά Μ.Μ.Ε., καθώς η κύρια θεματική για την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης στο τομέα της δημοσιογραφίας φάνηκε να απασχολεί σύσσωμο τον κλάδο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, ο βουλευτής ΝΔ Ν. Έβρου, Σταύρος Καλέτσης, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκης, όπως επίσης ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο δημοσιογράφος είναι ο υπεύθυνος για την παραγωγή περιεχομένου από το ΑΙ

Η θεματική ενότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοσιογραφία» εξέτασε τις νομικές και ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη δημοσιογραφία, καθώς και τη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου από συστήματα AI για εκπαίδευση. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, ειδικά με την εμφάνιση των εργαλείων Generative AI, παρέχουν νέες δυνατότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας και την καινοτομία στις αίθουσες σύνταξης. Ταυτόχρονα, όμως, γεννούν κινδύνους για την ακρίβεια της πληροφόρησης, την παραβίαση της δεοντολογίας και τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Τα εργαλεία Generative AI μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη και ηθικά ζητήματα, ενώ θέτουν επίσης την απειλή της κατάχρησης πνευματικών δικαιωμάτων για το πρωτότυπο έργο των δημοσιογράφων. Επιπλέον, οι προκλήσεις αυτές επεκτείνονται στην ευθύνη των ειδησεογραφικών οργανισμών για την εφαρμογή διαφανών και ηθικών πρακτικών και την εκπαίδευση των επαγγελματιών τους σχετικά με τη χρήση της AI.

Οι ομιλητές στο πάνελ υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφή νομοθετικά πλαίσια, που θα περιλαμβάνουν καθορισμούς των κατηγοριών AI, ώστε να εξασφαλισθεί η διαφάνεια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις του AI-generated περιεχομένου σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων, παραβιάσεων όρων χρήσης, και στις αστικές ελευθερίες, τα οποία ενδέχεται να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να ελεγχθούν στην πράξη.

Όπως άλλωστε ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου, «ο δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει τις πληροφορίες του και να χρησιμοποιεί το ΑΙ ως εργαλείο που θα διευκολύνει την εργασία του, και όχι να υποταχθεί στη νέα τεχνολογία χάνοντας την αυθεντικότητά του».

Η δημοσιογραφική κάλυψη φυσικών καταστροφών αποκαλύπτει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανεπάρκειες

Η δημοσιογραφία που ασχολείται με τις φυσικές καταστροφές συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σχετικό πάνελ του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης αναδείχθηκε η σημασία της κάλυψης των φυσικών καταστροφών, καθώς οι πλημμύρες και οι σεισμοί αποκαλύπτουν κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανεπάρκειες.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων και νομικών διωγμών, γεγονός που απειλεί την ελευθερία του τύπου. Η ανάγκη για εκπαίδευση των δημοσιογράφων είναι επιτακτική, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την κάλυψη τέτοιων γεγονότων. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η συνεργασία, η αξιοποίηση δεδομένων και η συνεχής παρακολούθηση των θεμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοσιογραφικής κάλυψης των φυσικών καταστροφών.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε καθεστώς συνεχιζόμενης πίεσης

Οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα της δημοσιογραφίας έχουν υποστεί σοβαρές αλλαγές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση. Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Αντωνιάδου, η βαθειά ύφεση οδήγησε σε κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και αύξηση της ανεργίας. Παρά την πρόοδο, η ανάγκη για συλλογικές συμβάσεις είναι επιτακτική, ειδικά για την υποστήριξη νέων δημοσιογράφων και πολεμικών ανταποκριτών.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη αύξησης των μισθών και ενοποίησης του κλάδου, καθώς οι μισθολογικές διαφορές είναι τεράστιες. Ο Νίκος Καρράς, πρόεδρος της ΕΣΗΜΘ, τόνισε την ανάγκη στήριξης της ΕΡΤ3 και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, υπογράμμισε τη σημασία αποκατάστασης των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Ο Σωτήρης Κέλλας, πρόεδρος ΕΤΑΣ, ανέφερε την φτωχοποίηση του κλάδου και τις σοβαρές μισθολογικές ανισότητες, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης του τζίρου των ΜΜΕ για τη στήριξη των δημοσιογραφικών ταμείων.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη συνεχιζόμενη πίεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι, καθιστώντας επιτακτική τη συστηματική υποστήριξή τους και την επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Κοινή επιθυμία των συμμετεχόντων για στενότερη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού

Το μοναδικό πάνελ της Κυριακής ασχολήθηκε με το ζήτημα της σύνδεσης της δημοσιογραφίας με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Οι ομιλητές ανέφεραν πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» που συνδέουν τον πολιτισμό με τον τουρισμό, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τις σύγχρονες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου αναδείκνυε την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών και τουριστικών επιχειρήσεων. Μέσα από στρατηγικές που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αφηγηθούν ιστορίες που θα ενθουσιάσουν το κοινό, ενισχύοντας έτσι τη μοναδικότητα κάθε προορισμού. Η κοινή επιθυμία των συμμετεχόντων για στενότερη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού αναδεικνύει την αξία της πολιτιστικής δημοσιογραφίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αναφέρθηκε.

Περιορισμένες οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

Αντικείμενο σχολιασμού μεταξύ των δημοσιογράφων αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί ο απαραίτητος χρόνος για να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους σύνεδρους. Αυτή η έλλειψη χρόνου οδήγησε σε μια κατάσταση, όπου πολλοί δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να ζητούν παρέμβαση αλλά, λόγω των περιορισμένων περιθωρίων, οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνταν με δυσκολία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με την οργάνωση και τη ροή του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερο προγραμματισμό ώστε να διευκολύνονται οι ανταλλαγές απόψεων και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων.

Συγκέντρωση κατά των αιολικών έξω από το «Φιδέλειο» – Να μην εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βόρεια του νησιού, ζητούν οι κάτοικοι

Έξω από τον χώρο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκατασταθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες βόρεια του νησιού, μόλις ένα μίλι από τις ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του νησιού Αθανάσιος Βίτσας, κατά τον χαιρετισμό του, τάχθηκε, με τη σειρά του, κατά της εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών λέγοντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την Σαμοθράκη. Είμαστε υπερ των ΑΠΕ, αλλά κατά της εγκατάστασής τους με τέτοιο τρόπο που θα έχει επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα του νησιού και τις δραστηριότητες των κατοίκων του».


Οι συμμετέχοντες στο πάνελ που αφορούσε τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις στο δημοσιογραφικό κλάδο
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ που αφορούσε στην δημοσιογραφική κάλυψη και διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…