Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η συνεχιζόμενη ακρίβεια και η πρόσβαση στην υγεία ταλανίζουν τους Έλληνες

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια και η πρόσβαση στην υγεία ταλανίζουν τους Έλληνες

0

Η έκθεση του Ευρωβαρόμετρου αναλύει την συμπεριφορά των ψηφοφόρων κατά μήκος της Ε.Ε. και τα κυριότερα ζητήματα που θέτουν ως προτεραιότητα


Το 44% των Ελλήνων προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 43% θεωρεί ότι το επίπεδο διαβίωσης θα επιδεινωθεί


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής μετεκλογικής έρευνας για το 2024, που εξετάζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και τις βασικές προτεραιότητες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Προτεραιότητες: Ακρίβεια, οικονομία και υγεία

Τα δύο πιο καθοριστικά ζητήματα που επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά των Ευρωπαίων πολιτών φέτος ήταν η άνοδος των τιμών και το αυξημένο κόστος διαβίωσης (42%), μαζί με την οικονομική κατάσταση (41%). Στην Ελλάδα, αυτά τα ζητήματα επηρέασαν ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους (70% και 69% αντίστοιχα), ενώ στην Κύπρο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 47% και 56%. Το 34% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις επηρέασαν την απόφασή τους να ψηφίσουν, ενώ το 32% κινητοποιήθηκε για να υποστηρίξει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Στην Ελλάδα, το 40% των πολιτών ανέφερε ότι ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αποτέλεσαν κύριο κίνητρο για την ψήφο τους, ενώ το 37% δήλωσε ότι επηρεάστηκε από τη διεθνή κατάσταση. Στην Κύπρο, το μεταναστευτικό και το άσυλο βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο (45%), ενώ η εκπαίδευση κατέλαβε την τέταρτη θέση (26%). Οι πολίτες που δεν ψήφισαν είπαν ότι το υψηλό κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) ήταν παράγοντες που θα τους είχαν οδηγήσει στις κάλπες. Στην Κύπρο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 53% και 42%, ενώ στην Ελλάδα 65% και 58%, με τα κοινωνικά ζητήματα να ακολουθούν (40%).

Απαισιοδοξία για το μέλλον στην Ελλάδα

Όσον αφορά το μέλλον του βιοτικού επιπέδου, το 44% των Ελλήνων προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 43% θεωρεί ότι το επίπεδο διαβίωσης θα επιδεινωθεί – ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 26% του πανευρωπαϊκού δείγματος. Μόνο το 12% των Ελλήνων εξέφρασε την αισιοδοξία του για βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Παράγοντες ψήφου στις ευρωεκλογές

Το 52% των Ελλήνων ψηφοφόρων δήλωσε ότι επέλεξε το κόμμα που στηρίζει παραδοσιακά, ενώ το 45% δήλωσε ότι ψήφισε με βάση τις θέσεις των κομμάτων για τα εθνικά θέματα. Το 44% επέλεξε το κόμμα του οποίου οι προτάσεις ανταποκρίνονταν στο ζήτημα που θεωρούσε το πιο σημαντικό στις εκλογές αυτές.

Σχέση εμπιστοσύνης με την Ε.Ε.

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ε.Ε. παραμένει ισχυρή. Οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης, με το 65% να δηλώνει αισιοδοξία και το 48% να έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε. Μόνο το 16% δήλωσε αρνητική εντύπωση. Η ένταξη στην Ε.Ε. θεωρείται θετική από επτά στους δέκα Ευρωπαίους, καθώς πιστεύουν ότι οι χώρες τους έχουν επωφεληθεί από τη συμμετοχή τους στην Ένωση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 65%, ενώ στην Κύπρο 68%.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους πολίτες, η συμμετοχή στην Ε.Ε. προσφέρει τέσσερα κύρια οφέλη: αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (36%), διατήρηση της ειρήνης και ενίσχυση της ασφάλειας (32%), συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και δημιουργία ευκαιριών εργασίας (24%). Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης και η ασφάλεια κατατάσσονται πρώτες (45%), ενώ η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη έρχεται δεύτερη (36%). Στην Κύπρο, τα κορυφαία οφέλη θεωρούνται η διατήρηση της ειρήνης (43%) και η ενίσχυση της φωνής του λαού (29%).

Ενισχυμένη εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι σε υψηλά επίπεδα, με το 42% να έχει θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Στην Κύπρο, το 38% των πολιτών έχει θετική εικόνα (αύξηση κατά τρεις μονάδες), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34%.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 50,74%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών και συγκρίσιμο με αυτό του 2019. Σε 16 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. σημειώθηκε αύξηση στη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το 56% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η ψήφος τους έχει σημασία στην Ε.Ε., σημειώνοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Ωστόσο, στην Κύπρο μόνο το 33% πιστεύει ότι η φωνή του μετράει, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, στο 26%.


Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε χωματόδρομο παραμένει ο δρόμος από τα Άβδηρα για το Κέντρο Υγείας

Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, παραμένει άλυτο το πρόβλημα πρόσβασ…