Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η έλλειψη νερού θα αφαιρέσει 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050

Η έλλειψη νερού θα αφαιρέσει 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050

0

Η έκθεση υποδεικνύει άμεσες δράσεις που περιλαμβάνουν την αναπροσαρμογή των υδάτινων πόρων στις οικονομίες


Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση και τολμηρή δράση, η κρίση νερού θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Με βάση την έκθεση, υπολογίζεται ότι η παγκόσμια λειψυδρία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 8% παγκοσμίως έως το 2050, με χώρες χαμηλού εισοδήματος να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σήμερα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη βιώνει λειψυδρία, με περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και περισσότερο από το 50% της παραγωγής τροφίμων να επηρεάζονται από την ξηρασία και την ασταθή διαθεσιμότητα νερού. Η υπεράντληση, η κακοδιαχείριση και οι καταστροφικές πρακτικές χρήσης γης, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Στην Ευρώπη, τρεις στους δέκα πολίτες αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο λειψυδρίας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα και την Ελλάδα.

Η έκθεση υποδεικνύει άμεσες δράσεις που περιλαμβάνουν την αναπροσαρμογή των υδάτινων πόρων στις οικονομίες, εστιάζοντας σε μακροπρόθεσμες λύσεις αντί για άμεσα κέρδη. Προτείνονται:

  • Αλλαγές στη γεωργία: Επενδύσεις στη μικροάρδευση και αναγεννητική γεωργία, με μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα και στροφή προς τη φυτική διατροφή
  • Προστασία οικοσυστημάτων: Διατήρηση και αποκατάσταση των δασών και των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων
  • Βιώσιμη διαχείριση νερού: Επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, μείωση των απωλειών διανομής, και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για την αποδοτική χρήση νερού.

Επιπλέον, η Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα πεθαίνει από μη ασφαλές νερό μέχρι το 2030, δεδομένου ότι καθημερινά χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 1.000 παιδιά εξαιτίας της έλλειψης ασφαλούς πόσιμου νερού.

Η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για συλλογική και αποφασιστική δράση, με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανώσεων, για την προστασία και αποδοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση νερού με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…