Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η Ε.Ε. αξιολογεί το έλλειμμα πρωτεϊνικών ζωοτροφών

Η Ε.Ε. αξιολογεί το έλλειμμα πρωτεϊνικών ζωοτροφών

0

Στρατηγικές και μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών


Ο τομέας αροτραίων καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) παρέχει 64 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης για την περίοδο 2023-2024. Ωστόσο, ο όγκος αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Ε.Ε. στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και τη βιομηχανία, οδηγώντας σε εισαγωγές 19 εκατομμυρίων τόνων φυτικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από ενημερωτικά δελτία που αφορούν την κατάσταση των φυτικών πρωτεϊνών και τις στρατηγικές για την ενίσχυση της παραγωγής τους στην Ε.Ε.

Πληροφορίες για την Προσφορά και τη Ζήτηση Πρωτεϊνών στην Ε.Ε.

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο εξετάζει τις κύριες πηγές φυτικής πρωτεΐνης στην Ε.Ε., με τις χονδροειδείς ζωοτροφές να είναι η κύρια πηγή. Η ελαιοκράμβη αναγνωρίζεται ως το βασικό φυτό πλούσιο σε πρωτεΐνες που καλλιεργείται στην περιοχή. Παρά την παραγωγή αυτή, η Ε.Ε. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές σπόρων σόγιας. Στο ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση ζωοτροφών σε διάφορα είδη ζώων και την εξάρτησή τους από εισαγόμενες πρωτεΐνες.

Παρεμβάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο εστιάζει στην υποστήριξη που παρέχει η ΚΑΠ για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες. Αποτελείται από 20 στρατηγικά σχέδια που χρησιμοποιούν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Οι περισσότερες χώρες μέλη έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον μία παρέμβαση για την προώθηση των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, αναγνωρίζοντας τα κλιματικά και περιβαλλοντικά οφέλη που παρέχουν.

Εθνικές και Περιφερειακές Πρωτοβουλίες

Το τρίτο ενημερωτικό δελτίο αναδεικνύει εθνικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη βιώσιμης και ανθεκτικής προσφοράς και ζήτησης πρωτεϊνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει ότι πολλές χώρες μέλη προγραμματίζουν δράσεις που αφορούν την παραγωγή και τη χρήση πρωτεϊνών για τρόφιμα και ζωοτροφές, καθώς και εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Έρευνα και Καινοτομία

Το τέταρτο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται στην έρευνα και την καινοτομία για την προμήθεια πρωτεϊνών. Από το 2015, η Ε.Ε. έχει επενδύσει 644 εκατομμύρια ευρώ σε 125 ερευνητικά έργα που αφορούν την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών συστημάτων και αλυσίδων τροφίμων. Αυτά τα έργα στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγής και χρήσης εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγόμενες φυτικές πρωτεΐνες.

Συμπεράσματα και Συστάσεις

  1. Ενίσχυση της Εγχώριας Παραγωγής: Η Ε.Ε. θα πρέπει να επενδύσει σε προγράμματα που θα ενισχύσουν την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, όπως ψυχανθών και ελαιοκράμβης.
  2. Προώθηση της Καινοτομίας: Ενθάρρυνση της έρευνας και ανάπτυξης νέων ποικιλιών φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες και βελτίωση των γεωργικών πρακτικών.
  3. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για γεωργούς σχετικά με τις βιώσιμες καλλιέργειες πρωτεϊνών.
  4. Διατομικές Στρατηγικές: Συνεργασία μεταξύ κρατών μελών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές.

Με αυτές τις προτάσεις, η Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αυτονομίας στην παραγωγή πρωτεϊνών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ειδικό πρόγραμμα για τη Θράκη μέσω Βρυξελλών θα διεκδικήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την ενίσχυση της παρουσίας της Περιφέρειας στα κέντρα ευρωπ…