Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα H κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια διαδρομή αιώνων

H κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια διαδρομή αιώνων

0

Δρόμος Ιστορικών Καφέ και Κρασιού

O «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» αποτελεί καινοτομία και στοχεύει να είναι η «γέφυρα» πολιτιστικής διασύνδεσης και επικοινωνίας που ενώνει τα Ιστορικά Καφέ και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και διατήρηση της άυλης & υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κοιτίδες Πολιτισμοί, λίκνα των Τεχνών, θεματοφύλακες των Γραμμάτων. Τα Ιστορικά Καφέ αποτελούν διαχρονικά σημεία αναφοράς και σχετίζονται άρρηκτα με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκοί και διεθνούς πολιτισμού. Χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό, φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις και ξεχωριστές προσωπικότητες που άφησαν το ανεξίτηλο αποτύπωμά τους και επηρέασαν τη διαδρομή κάθε Ιστορικοί Καφέ.

Ανέκαθεν σημεία συνάντησης και συναναστροφής συγγραφέων, ποιητών, αριστοκρατών, πολιτικών, διανοούμενων και ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης, τα Ιστορικά Καφέ είναι ζωντανά διαδραστικά εναλλακτικά μουσεία αμέτρητων μοναδικών ιστοριών.

H Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» είναι προς πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Iter Vitis

H Πολιτιστική Διαδρομή «Iter Vitis» στοχεύει να προσφέρει μια νέα προοπτική τουριστικοί ταξιδιού, προβάλλοντας και προωθώντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικολογικές περιοχές όπου ανθεί η κουλτούρα της αμπέλου, της οινοποιίας και της αμπελουργίας. Οι περιοχές αυτές αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκοί και μεσογειακοί πολιτισμοί.

Από την αρχική διαχείριση της αμπέλου, την 6η π.Χ. χιλιετία, η εξέλιξη και εξάπλωσή της θεωρήθηκε μεγάλο ανθρώπινο επίτευγμα, το οποίο διαμόρφωσε τόσο τις πόλεις όσο και τους πολίτες της Ευρώπης.

Το «lter Vitis» προωθεί την κουλτούρα της αμπέλου και του κρασιού ως άυλης και υλικής κληρονομιάς, βασικό στοιχείο της ιστορίας κάθε περιοχής, που μπορεί να «διαβαστεί» και να «βιωθεί» ως εμπειρία. Αποτελεί πρωτοβουλία που ενώνει διαφορετικούς προορισμούς, πρωτοβουλία που ξεπερνά τα στενά όρια της γεωγραφίας.

H Πολιτιστική Διαδρομή «lter Vitis» είναι πιστοποιημένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Ιστορικά Καφέ και Κρασί: Μια κοινή συμπόρευση αιώνων

Τα Ιστορικά Καφέ και το Κρασί αντιπροσωπεύουν δύο θεματικές που συνδέονται εδώ και αιώνες στενά με την ιστορία της ανθρωπότητας και με την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών και μεσογειακών κοινωνιών. Υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ κρασιού και Ιστορικών Καφέ και οι ποικίλες συνδέσεις τους αντανακλώνται στην αδιαμφισβήτητη πολιτιστική τους αξία.

Τα Ιστορικά Καφέ αποτελούν γνήσιο παράδειγμα αυτής της  διασύνδεσης, αφού κρασί και οινοπνευματώδη σερβίρονται διαχρονικά στις εκλεπτυσμένες τους αίθουσες, γνωστές και ως λίκνα πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων. Ανθρωπολογικές έρευνες αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του κρασιού και των Ιστορικών Καφέ, αλλά και του καφέ, ως ρόφημα, στις διαδικασίες κοινωνικής συνοχής. Ουσιαστικά ο πολιτισμός «χτίστηκε» -και- πάνω στο κρασί και τα Ιστορικά Καφέ. H καλλιέργεια του κρασιού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη από την αρχαιότητα με την Ελλάδα, απ’ όπου ξεκινά και ο «Δρόμος Ιστορικών Καφέ». H ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ιστορίες που αφορούν το κρασί, ενώ o Διόνυσος, ο θεός του, αποτελεί χαρακτήρα διεθνώς αναγνωρίσιμο. Το κρασί και τα Ιστορικά Καφέ έχουν συνυπάρξει για αιώνες και ο σύνδεσμός τους συνεχίζεται και σήμερα, χάρη στην αξιοποίηση της παράδοσης, της πολιτιστικής τους ταυτότητας, καθώς επίσης και χάρη στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. H Πολιτιστική Διαδρομή ”lter vitis” και η Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» μπορούν να προσφέρουν πολλά στοιχεία για ιστορική μελέτη, πολιτιστική ενίσχυση, βιώσιμη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, με σκοπό την ανάπτυξη κάθε τόπου απ’ όπου περνούν οι Διαδρομές.

 

Στα Χνάρια της Ιστορίας

Κατά τον 18ο  αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποτοαπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ.

Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό. O καφές, το κρασί, τα διάφορα τοπικά αλκοολούχα, (όπως η τσικουδιά, το ούζο, η γκράπα, το παστίς, το αψέντι, κ.α.) και τα παράγωγά τους λειτούργησαν ως «καύσιμο» στην ταχύτατη μηχανή του πολιτισμού, στην διαμόρφωση των τοπικών κοινωνιών, στην ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Την ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού —κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγούνται μέσω της συνεργασίας τους ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ» και ο «lter Vitis» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ, του κρασιού και των παραδόσεών του.

 

Το κρασί αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον άνθρωπο, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια, Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής

 

Ο θεός έφτιαξε μόνο το νερό. Ο άνθρωπος έφτιαξε το κρασί, Βίκτωρ Ουγκό, Γάλλος συγγραφέας

 

Ο καθρέπτης αντικατοπτρίζει τη μορφή και το κρασί το νου, Αισχύλος, αρχαίος τραγικός ποιητής

 

Το καλό κρασί χρειάζεται έναν τρελό να φυτέψει το αμπέλι, έναν σοφό να τον φροντίζει, έναν φωτισμένο ποιητή να το παράγει και έναν εραστή να το πίνει, Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης

 

Ο καφές είναι το ρόφημα του πολιτισμένου κόσμου, Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ

 

Ο καφές είναι μια γλώσσα από μόνος του, Jackie Chan, ηθοποιός

 

Για μένα η μυρωδιά του φρέσκου καφέ είναι μία από τις καλύτερες εφευρέσεις, Hugh Jackman, ηθοποιός

 

Από τη στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα; Cassandra Clare, συγγραφέας

 

Μέτρησα τη ζωή μου με κουταλάκια του καφέ, T.S. Elliot, ποιητής, στοχαστής, θεατρικός συγγραφέας

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

20 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε καμβά για την επέτειο των 100 χρόνων

Η εικαστικός, Ν. Μπαλτούνα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα αγάπης με τίτλο «γιατί με &#…