Η ιστορία του ναού και η δράση του Αγίου-Πολιούχου της Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Χρύσα Κιατίπη
Το χωριό των Κιμμερίων βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη και σήμερα το κατοικούν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον Πομάκοι.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Κιμμερίων Ξάνθης ανοικοδομήθηκε το έτος 1902 κι έτσι έφτασε βαθμηδόν στη σημερινή του μορφή. Ενδεχομένως θα πρέπει να υπήρχε ναός πριν από τους σεισμούς μεγάλης έντασης του έτους 1829, μιας και είναι δυνατό κάποιος να μιλά για χριστιανικό χωριό σύμφωνα με τα οθωμανικά κατάστιχα στα τέλη του 15ου αιώνα. Πολύ πιθανόν, ωστόσο, είναι αυτός ο ναός να κατέρρευσε λόγω των σεισμών του 1829 κι έπειτα ο Μητροπολίτης Ευγένιος(1831-1848) να ξεκίνησε τις εργασίες για την ανοικοδόμησή του. Όμως, δεν έχουν σωθεί επαρκείς πληροφορίες αναφορικά με την τύχη του ναού του Μητροπολίτη Ευγενίου, αφού δεν υπάρχουν αρχαιολογικές και φιλολογικές μαρτυρίες. Συνεπώς, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.
Η ανοικοδόμηση του σημερινού ναού τοποθετείται στο έτος 1902, δηλαδή, στα χρόνια του Μητροπολίτη Ξάνθης, Ιωακείμ Σγουρού(1891-1910), σύμφωνα με πληροφορίες επιγραφής που βρίσκεται στον δυτικό τοίχο, επάνω από την στέγη του νάρθηκα.
Τα εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 1904, αν και οι εργασίες ανοικοδόμησης του μνημείου πιθανότατα αποπερατώθηκαν το έτος 1902.
Ο Άγιος Δημήτριος-Προστάτης-Υπέρμαχος της Θεσσαλονίκης
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας του μεγάλου διώκτου των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ).
Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.
Δίκαια ο άγιος Δημήτριος αποκαλείται από τον υμνωδό της Εκκλησίας «ο μέγας φρουρός της Θεσσαλονίκης, ο ρύστης εν τοις κινδύνοις ο εξαίρετος, πρόμαχος ο κράτιστος» (Κανών δεύτερος). Σ’ έναν άλλο Κανόνα, που συνέθεσε ο Συμεών Θεσσαλονίκης, ο άγιος Δημήτριος φέρεται να λέει στην προστατευόμενή του πατρίδα Θεσσαλονίκη’ «…μη φοβού ουν, πατρίς μου, εμέ κατέχουσα, τους εχθρούς σου γαρ πάντας πατάξω εν Χριστώ και φυλάξω σε». Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια του Αγίου η πόλη σώθηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Αβάρων, των Σλάβων και των Βουλγάρων. Οι υπερασπιστές της διηγούνταν πολλές φορές ότι έβλεπαν έναν πολεμιστή πάνω στο άλογο του να προχωρεί μπροστά στα πλήθη και να καταδιώκει με το ξίφος του τους εχθρούς. Με αυτή την μορφή παρουσιάζεται και από τη βυζαντινή αγιογραφία.